Saturday, January 23, 2010

Jailul Mansyud..

Cik Semplicocitto dlm entry lalu:Kitalah doktor harapan negara, menuju MMR y lebih rendah! (bersemangat!!) haha


Ko nampak dia ni cakap macam main2 je kan..Siap ada gelak2 kt blkg..
Kalo buat presentation sure dh kena kick out dgn lecturer dri hall..
Inila senior ko..(smbil tuding jari menyampah kepada Cik Semp..haha)

Bukan mudah untuk menjadi salah satu pembaik pulih MMR.

Gelak..gelak la..
Nak melawak pn melawak la..

Skrg kita bercakap pasal perkara yg besar.
Kita adalah harapan.

Tak kira la..Kau JPA,Kau JAIS,Kau MARA,MINDEF atau PA-MA..
Semua adalah HARAPAN..

Ini bukan masa untuk main muzik sampai lupa..
Ini bukan masa untuk main game sampai lupa..
Ini bukan masa untuk hanyut dalam perasaan sampai lupa..
Ini bukan masa untuk melakukan dosa dan jauh dri Tuhan lalu alpa..

Kita punya masa muda..
Kita punya org sekeliling yg menyayangi..
Kita punya agama yg jadi pedoman..
Apakah kau tidak bersyukur dgn apa yg ada?

Jangan lakukan kesilapan dan terus dalam kesilapan walaupun kau sedar.
Mungkin sebab kau ego..
Mungkin sebab kau tiada kekuatan..
Kau boleh senaraikan semua yg kau mahu..


Manusia..memang beralasan..
Masa, tinggalkan kita tanpa alasan..
Kita yang tinggalkan masa dengan alasan..

Bukan kah Tuhan bagi akal fikiran untuk buat perhitungan tentang apa yg terjadi..

INGAT!!
Tuhan itu ada..Kau hnya perlu cari..Dia cuma Satu..
Kawan itu ada..Kau hnya perlu cari..Ia boleh jadi beribu..

Ak nak semua orang ambil bahagian.
Ak nak semua orang jadi orang matang dalam menangani masalah.

Kita bukan budak kecil untuk buat kolum khas mengutuk orang.
Kita bukan budak kecil untuk menulis seperti Huzz,Mama Juwie atau ruangan senyum kambing..

KITA..adalah bakal2 peneraju sektor perubatan negara dan pergigian keluaran Timur Tengah..
PATUT ada nilai PLUS!

p/s:bersabarlah..untuk meraih sesuatu mesti ada perkara yg kena dikorbankan..mesti ada juhud yg tinggi untuk mencapainya..Pegang teguh diri kau untuk beberapa tahun akan datang.

Akak dan Abang semua sentiasa berdoa agar yg tumbuh melata di Irbid ini,sentiasa di bawah naungan rahmat Allah dan berjaya dunia akhirat..

25 comments:

Abdul Munir Sanusi said...

salam kak.

ini sajak atau pantun berkerat-kerat

kilah said...

ini nukilan..(#@njeuwhu3%47*&#)
haha..

akak rasa awak paham apa yg akak ckp kt sini..
cuma nk menilai balik la apa yg kita dh buat..
adakah tindakan pihak yg berkenaan(org sekeliling) itu tepat?

kalo ye,dh dibuktikan berjaya?

mungkin kita lain jantina..lain caranya..
akak takut kita terlambat dan tk sempat..
dan akhirnya,kita menyesal sebab tk dpt buat apa2 selain dri tindakan yg kita tak pasti terbukti berkesan atau tidak..

syah said...

jailul mansyud tu generasi yang dicari/didambakan eh kak?..

akak berkias bahase eh, direct je kak..

selaku org yg xsenior, sy pun agk risau..

sblom akak2 balik, nak request, wat la something..something yg mgkin bleh dpt sedarkan adik akak2 kat sini..sbb terkadang bdk2 kecik, kite ckp elok2, makin die buat..kite ketok sket bru die diam kan..:)

p.s - doakan kami final exam..

one_munawwarah said...

amin kak.
syahdu plak rase.

Fez said...

semangat rasa baca entri ko ni sampai rasa palpitation kat hujung...(haha, semua benda nak palpitation sekarang)

Betul3x. Generasi sekarang tak sama macam generasi pelopor masyarakat melayu di irbid dulu.

Tapi, menuding jari pada yang baru, sama juga dengan membuka pekung yang lama. Kita kot tak jadi senior ynag hebat macam senior2 dulu men'tarbiyah' kita...(T_____T)

kilah said...

syah:btolla tu mksd jailul mansyud..
akak tringt ayat karangan b.arab..^__^

susah kita nk ckp direct dgn org tk brapa kenal..
nanti,korg pn akan kerja sama2 dgn ktrg..
boleh je jadi boss ktrg..
tk mahu yg ada simpan rasa tk brapa nk suka kt org..

akak rasa perempuan lebih suka bercakap..
tnya,rapat2 dgn dia..
tp,mmg susah la nk grip semua..

senior kena bwk bersabar sikit..
akak tk tahu lelaki mcm mana boleh jalan ke tk mcm tu..

akak sebenarnya lebih harapkn senior yg tua..
tp,faham..sibuk..

mungkin akan ada senior2 tua ni buat sumting b4 ktrg balik untuk jr.tgklah..iA

p/s:ala,batch korg rajin..msti boleh skor..iA

kilah said...

one:ehem..sikit lagi awak dh boleh diangkat golongan separa veteran..Bersediakah??hehe

faezza:Allah..ak tk tahu la..dri kita tahun 5 dh pelik dgn tarbiyah yg ak pn tk pasti la mana silapnya..

alasan aku,bila dh ramai,tk boleh nak grip semua..
program persatuan tk dpt nk mendidik diri..(heh..prog persatuan yg ciput tu pn org nk dtg payah..)

bila ramai,persatuan sudah jadi satu pilihan..
dulu,bila sikit..kalo tk dtg program tu..rasa mcm kesian je..
tkda org..

Abdul Munir Sanusi said...

sudah tentu saya faham. semoga nukilan dibaca oleh manusia-manusia di irbdi ini

Ainul Arina said...

saya nampak..saya perasan..bila terbiar, rasa macam salah diri sendiri pulak. Nak buat lebih-lebih, saya pun sama penakut kalau pada yang terlebih berani.. aish..

doa sangat2 roda putar balik ke tempat asal.

MaUt said...

kilah, aku nampak ada nilai2 motivasi di sini..satu ketika dulu ada seorang wanita ni yang merasakan motivasi adalah bukan bidangnya.hehe..nampaknya makin dewasa makin menyerlah ilmu2 motivasi..aura2 kematangan juga semakin betambah..apa tandanya tu?? ^_^


papepon...ko boleh mendaftar ke saudara hilal di kelab penulisan dan saudari tikah nazri di kelab orator ngeh2..anda berbakat..ada kemajuan dr segi pembuatan sesebuah sajak dan penyampaian maklumat yang penuh dengan semangat..melompat2 rasa baca..cuba lagi tahun depaaaan! ^_^

ishikawa said...

oo.. kilah..
sob3
entry ni memang sumthing
harapan ko sebagi'orang tua'

kadang2 terpk, kita bukanlah yang terbaik untuk meninggalkan jejak2 yang sempurna untuk adik2 ikut

tapi at the same time, kita pun rasa takut kalau ada jejak2 yang tak baik ditinggalkan yang diikut oleh adik2

bukan ke nabi SAW pernah bersabda-

"Sesiapa yang mengajukan contoh ikutan yang baik dalam Islam, ia akan memperoleh pahalanya dan pahala orang-orang lain selepasnya, tanpa dikurangi pahala tersebut sedikitpun
Sesiapa yang mengajukan contoh ikutan yang buruk di dalam Islam, ia akan mendapat dosanya dan dosa orang lain yang mengamalkannyatanpa dikurangi dosa tersebut sedikitpun "


waa.. takot la wei, kite ade tak bg contoh ikutan buruk kat diorang..
adik2... ingat sume akan jadik senior nnt kat cni, kalo umur panjang,
mata2 junior akn melihat anda dan mencontohi apa yang anda lakukan..


terharu bila kilah tulis
"Akak dan Abang semua sentiasa berdoa agar yg tumbuh melata di Irbid ini,sentiasa di bawah naungan rahmat Allah dan berjaya dunia akhirat.."

ooo.. kilah.. you are really an... err old lady..? =P

one_munawwarah said...

breaking news. i linked entry ni kat my blog. tahniah, it is published in mep_7 group dengan tajuk : Jailul Mansyud (v.imp).ade org inspired lah tu maksudnye.. barulah mencapai golongan sasaran. cewah.

semakin hawwwwttt la kak kilah psni..huhu

teardrop said...

to kak kilah: superb ;)
siap published lg kt YG ktorg
bile la adik bradik btch sy nk ade pemikiran gini ye (sy la terutamanya)
fikir jaoh ke hadapan.medicine is all about attitude. dunia akhirat seiring sejalan. x salah have fun tp berpada2la kan.priority is priority.sume sudeh besar2. sambil memandang cik one dan syah dgn penuh syahdu.owh sy mharapkan bdk btch sy ramai join medik camp nnt.
bole kne ketuk sket dgn hakak2 ni.
hehe.

ainshams said...

weh, seryes qila..
maksud senang difahami utk dinilai..

gaya motivasi ko..ala2 mama juwie kasi kasi nasihat.. huhu .. opss, silap.. gaya oarang tua/senorita irbid nk nasihat kt adek2..
bagus kak qila ni ha..

btw, good luck beb!

kilah said...

ainul:awak akan jadi pemutar roda dalam masa yg tk kurang dri 1 tahun..
sekarang..awak pn dh separa pemutar..AMM kan??hahaha


Maut:aah,ak dh akui la pasal motivasi tu..
meskipn ak tk baca buku..tp,motivasi boleh dtg dri dalam diri..
tk semestinya baca..sbb at last..ak admit..sume org perlukan motivasi dan sumting utk push ko utk hidup berjaya..

kilah said...

sarah:ak rasa ak tkkn ckp kot mnder ni dlm dunia real..
kita semua tahu yg kita sayang junior..

sama ada lelaki atau perempuan..
ak pasti lelaki sayang je..tu sbb dia bising..

kita la perempuan..
ada ko nk pegi kt adik..
'adik,jgn lakukan kesilapan..

akak dan abg doakan adik bjaya dunia akhirat..'

errr..ak pasti junior tu tk makan sehari coz confuse dgn apa ak ckp..haha

semangat gile akak ni..dia tkkn intabih kot apa ko ckp..dia lebih kepada pk kakak ni over motivated..=P

one:ala you adik hawt..I ni senior pencen..lg 3 bulan expired lah..
you ni ha..adalah heir(nk sebut waris sgt poyo) senior hawt harapan..haha

tq one!(pkataan cewah selepas golongan sasaran tu tgelak akak membacanya bila bygkan gaya awak..hahaha)

kilah said...

teardrop:by time..korg akan jadi mcm hakak2 dan habang2..
kita semua perlukan masa..
korg pnya batch baik2..
kecik2 dh pegang jawatan besar..

hakak2 dan habang2 pn pernah lalui zaman kegelapan tp,cepat sedar sebab hakak2 dan habang2 terdahulu dekat dgn kitorg..

bila dh ramai2 ni..kenal pn tidak..
bila benda dh jadi..baru nak pk jalan..

kita sayang semua org dkt irbid ni walaupn kita tk kenal..

bila kita nak ckp sesuatu benda yg dia buat salah,bukanlah atas nama senior sebenarnya..bukan kita rasa lebih superior..

sebab senior pn banyak buat salah..
banyak je salahnya..
dh ckp pn buat lagi..heh..

tp,akak rasa sayang....muda2 dh buat kesilapan yg sgt major..

selagi ada masa..kita baiki sama2..
bukan nk blame,tp nk ajak pk balik tindakan kita..

kilah said...

ain:ouh,ak dpt bygkan ko tepuk2 aku mcm selalu ko buat bila ko ckp bagus kak qila ni ha..

keji!!!hahaha

ishikawa said...

eh, syah a.k.a
i'm wondering why you're not using your usual nickname- ayyash..

tinggal syah je.. baik letak nama aisyah terus..

me, n my housemate.. sape lagi cik teardrop tu la tertanya2..

mau ada multiple personality kah..?

hehe.. komen sekadar sisipan..

ishikawa said...

sori, komen atas tak lengkap

syah a.k.a aisyah RK

syah said...

err kak sarah..
syah n ayyash is totally different..even jantina pun berbeza..

ishikawa said...

haaa?
o'ooo..

apekah.. ?
jantina berbeza..
maksudnya...
haha.. sian teradrop

sori3
walau sapepun anda

curiosity killed the cat
heh

teardrop said...

apekah? minta maap atas kesalahfahaman ye sume.
haih.

tak sabar menanti madam nana,cik maut&cik ishikawa.via2 lagi.jeng jeng.kak qilah nk ikot x?haha

kilah said...

uiks..akak bru je tau korg nye plan..
tk pergi..
have fun..pastikan tidak order mknn creamy lagi..haha

ayyash said...

salam..

k.kilah..
entri akk sgt bagus..n sy sukakn entri akk..smlm sy tempek entri akk ni kt YG ktrg..w'pn x mtx izin..

to k.sarah n tqah..
pheww..x penah sy guna nickname syah dlm hidup ni..
haha..kami org berbeza..
jantina juga berbeza..haha..
thn lahir juga berbeza..
sy kakak..dy adik..