Tuesday, January 27, 2009

PsyChiAtRy

depress snoop~

pakcik:bla..bla..bla(he's talking in indonesian language that he made up himself..LOL)..sah?(selepas dia lama bcakap dan pndang ke arah aku,pkataan tu keluar..)
aku:haa??sah2..
dr:ko phm ke?
aku:huh?
kelas:sume gelak yg ditahan..

sakit jiwa?
mana puncanya?
Ujian Allah..
genetik..
kegagalan management of feelings dan depression..
kegagalan persekitaran berfungsi ke atas diri(peers,family..)

Scene Bahagia:
A mentally retarded pt,yg buat follow up dgn dr utk seizure medication..
cooperative,semangat utk menjawab walopn payah utk mengeluarkan perkataan..
boleh membuatkan anda menangis..serious!!

Scene religion adalah batas dalam tindakan:
Makcik yg tidak membunuh diri walopon pernah berfikir akannya kerana tahu agama mengharamkan tindakan itu(hebatnya iman dpt menangkis fikiran jahat dia walopon dlm keadaan dia begitu)
pakcik schizo(panggil pt ni tkde etika sbnrnya,but sorry erk amu,ana ma baarif ismak..) yg makes up things yg ak bajet dia nk hulur tgn salam,tidak menghulurkan tgn utk bsalam (ak kagum tp tym tu ak mmg rs nk lari je sbb ak dok dekat skali ngan dia..haha...)

Scene sabar tk ley blah:
tgk dr and suami pt yg mmg bersabar ngan kerenah perempuan yg sakit tu marah and ckp sgt manyak!!(hamik ko dia tengking dia suami dia..huwaa)


Tgk patient yg depress mmg rasa cm seksa dowh..kesian..They need someone to talk to..
Psychiatrist's quality:listening and leading people

Manage well ur depression,people!
We always have problemS to face in our life.Tawwil ala balik(pk pnjang in Arabic.hehe)!!
SSRI tidak dpt mbantu anda jika anda terus menerus menyalurkan depress anda pd tmpt yg salah...(ameks gle..haha)

Allah sayang pada hambanya,yakinlah(ayat kasih syg Allah terhadap manusia:1;1,1;3 plus mnyak lagik)..

cmne nk yakin?
yakin tu bkn dtg dlm seminit dua..bkn dtg dgn sekali dua kali ko solat atau berdoa..Ia dtg dgn akal(husnu zhan) dan hati(tawakkal).One kata kena practice..mungkin..
Dia cm bila ko gila2 berhrp,kalo ko dpt,ko suka la tp kalo ko tk dpt..ko sedih tp redha.. pcaya tiap yg jadi ada sebabnya..bkn sume yg kita mahu Allah bagi,mstila bersebab kn..
bkn cm org india dlm pilem,mak dia sakit,dia g kuil,then dia kata kt Tuhan dia,kalo ko tk selamatkn mak aku(in case mak dia eksiden ke hape ke),ak tkkn sembah ko lagik..(heee..apakah?bukankah Tuhan tk perlukn makhluk dia?so..kalo dia tk sembah Tuhan dia pon,patutnya no effect pn kt Tuhan dia kn.act tol dgn Tuhan sendiri...haihh)

p/s:
few things happened and I am happy,miracle does happen...heeee

No comments: