Friday, February 20, 2009

KyrgyZ-KidnappeD BriDe

I was kidnapped once upon a time..

In the future,I will kidnap a girl to be my bride.

kyrgzystan..pnah dgr ke idak ke nama negara ni?dan seperti biasa,neg central asia dan negara2 utara south east asia,seperti hidup dlm dunia mereka sndiri..

org2 dkt central asia la especially,jauh dgn neg kita ntah tau tak tau apa yg jadi..ntah dia tahu ke tk ada part of the world,ada perang,ada krisis ekonomi..

dan,jika anda mahu tgk citer2 cmni,ko leh usha Witness,Al jazeera..dorg mnyak papar citer pedalaman..yg org jrg tau..
mnyak btol citer pelik2..citer ni direct from the person yg involve dgn kejadian tu..
cth cerita dlm witness adalah seperti Dalai Lama,krisis dkt tibet..ngarut sket pn ada..tp,itu la..manusia..yg pelik itu la dia..Tuhan kurniakan akal dan nafsu..bukan sume org btindak ikut bnda yg sama sbb nya sume org pnya akal dan nafsu yg sama..dan seperti kita sume tahu..akal dan nafsu ni,ada bnda yg influence dia,faith..

kyrgyzstan ni,org2 de nilai harta ikut binatang ternak n livestock yg lain..
literacy percentage sdp la gk..97 percent..GDP tk sdp sgt..2,900..
dorg ni dpt support dri US..kyrgyz adalah pangkalan tentera US utk prg di afghan..lately,dh tk coz dorg terima 2billion USD dri russia..
tah,ak malas nk pnjang kan citer coz ak tak tahu sgt,lately,tgk paper bru je tertau..kalo tk,haram,ak mana tau apa..

ak ingtkn kawen lari suka sama suka je ada kt dunia ni..rupanya,kidnap anak org utk buat isteri pn ada..kesian kan..

Ideally in Kyrgyz circles, a bride's family gets a price for their daughter, but Norkuz is 25 -- considered late to marry -- and the women remind her she is lucky she was kidnapped at all. (hoho..ok..I have 2 yrs more to be considered late to marry in their culture..then,pls,someone,kidnap me!!I'm begging..LOL..heh..sengal sgguh.. )

click here to read the details(b4 dis kan,entry ak slalu nye ak paste kn the whole link coz ak ni kayu,tk reti mnder2 ni..smlm,ak tk puas hati sgguh tgk..hodoh kan..so,ak bru tnya faezza cmne nk buat..so,after this,tkde la korg dpt tgk kesan kekayuan ak tu lagik..heee)

kiranya,bnda ni tk illegal pn...dlm artikel kt atas tu,mamat ni suka kt minah ni..tp,family minah tu,letak duit mahar ke hantaran(ak tatau la mana satu yg btol..coz kalo ak letak pkataaan hrga minah tu mahal sgt seperti dlm teks,tk elok..ak tk suka dgr cmtu..apa,ko ingt,perempuan jual beli ke?)

mamat tu g la pekan nama Osh tu,dia g pekan,tk nmpak lak minah tu..pastu,dia tnya sorg perempuan..tp,perempuan tu tk nk bgtau..dia kata,cari sndiri..

laki tu rasa cm ishh..tkkn la ak nk balik tgn kosong kan..ak dh sewa teksi sume(dlu,dorg kidnap naik kuda..ala2 runaway bride giteww..huuu..runaway bride la sgt..menangis minah tu..)

so,he found one,and dia kidnapped org yg dia nmpak yg dia cm suka la kt minah tu..minah tu menangis,masuk rumah lelaki tu,org2 tua perempuan akan bg scarf putih kt dia and bila dia pakai je,kiranya dia accept kidnapper tu nye proposal..maka,bmula la episod kidnapped bride and stranger..dan katanya la..dlm 100,1 je yg dia akan jmpa org yg dia suka..

tp,dlm Witness,Al jazeera,makcik2 tu kata..ok je kawen cmtu..siap sorg makcik tu tepuk bahu kwn2 dia kata dia ni,cmtu la..cmni la masa mula2 kawin kidnap..dan,hampir kesemua mkcik tu kena kidnap!!haha..they said it happily..ouHh..

tp,sbnrnya ini culture la..kalo ak org kyrgz,msti ak tk heran pn kawen kidnap ni..cuma,ak yg hidup di luar dorg nye adat,rasa pelik..rasa kesian..

dan,org yg tulis ni kata,ini extremist Islam..hurmm..tk psl2 kan..dia patut kata adat..mcm la org pakistan,bangladesh,afghanistan sume buat dkt dia nye perempuan..(salah Islam ke..salah penganut dia la yg tk ikut btol2..heh) ..bc buku the princess(buku ni mmg citer org perempuan Islam kena seksa..heh)

itu la cerita org kyrgz..dorg nye muka ni cm org mongol kn..dan kalo tgk dlm peta,Allah jadikan muka manusia tu beransur2 berubah..dri msia,mata sepet sket,naik sket thailand tu sume dah ternyata muka dia..pastu,stat kt tibet,himalaya,dah ubah sket2 jadi muka Hindustan..dan ansur dri Emirates,makin cerah muka dia..turun ke Mesir,makin gelap,gelap sket..naik dri saudi,makin cerah,smpi ke turki,smpi ke europe..unik kan??

dan sumtimes,muka kita lebih kurang org amerika selatan..cuma dorg lagik besar..duduk kt iklim yg sama agaknya..

2 comments:

uknowme said...

"then,pls,someone,kidnap me!!I'm begging."

ni dah kira kes open auction ni weh ahaha

p.s : camne nak sebut nama negara ni? sikit punya susah. Serius x reti

kilah said...

open auction ak,kidnap weh..no charge..limited to cikgu BM only..agak2 ada org nk kidnap ak,ak kna tnya dia dlu,ko cikgu BM ke..kalo cikgu BM:ak kata kt dia:take me to the place where we can be alone(crap gle..haha)

p/s:mmg la..dh ko bc ak nye entri ni..kejap ejaan dia btol..kejap tk..ejaan btol dia,kyrgyzstan..
kalo ko ko nk sebut:KIR-GIZ-STAN..