Sunday, February 1, 2009

Chantal's New York Cheese Cake


INGREDIENTS (Nutrition)
15 graham crackers, crushed
2 tablespoons butter, melted

4 (8 ounce) packages cream cheese
1 1/2 cups white sugar
3/4 cup milk
4 eggs
1 cup sour cream
1 tablespoon vanilla extract
1/4 cup all-purpose flour
DIRECTIONS
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease a 9 inch springform pan.
In a medium bowl, mix graham cracker crumbs with melted butter. Press onto bottom of springform pan.
In a large bowl, mix cream cheese with sugar until smooth. Blend in milk, and then mix in the eggs one at a time, mixing just enough to incorporate. Mix in sour cream, vanilla and flour until smooth. Pour filling into prepared crust.
Bake in preheated oven for 1 hour. Turn the oven off, and let cake cool in oven with the door closed for 5 to 6 hours; this prevents cracking. Chill in refrigerator until serving.
Nutritional Information
Chantal's New York Cheesecake
Servings Per Recipe: 12
Amount Per Serving
Calories: 534
Total Fat: 35.7g
Cholesterol: 168mg
Sodium: 386mg
Total Carbs: 44.3g
Dietary Fiber: 0.6g
Protein: 10.3g
Notes:
ktrg dh try,ok la gk..(credit to frh n jui)
ikut seketul2 ok sukatan dia..ni,ak ckp utk org yg buat kek 2-3 kali setaun..silap,mbazir je tkleh nk telan..
buat kek ni sbnrnya utk faezza and hetty,birthday dak2 ni hari tu,tk mkn kek pon..
the highlighted values can be ignored coz this cake tastes really good..hahaha
ala,pape yg kita buat,msti ada la effect dia..(ni,mahathir kata wktu nk boikot2 dlu,tp..dia tkde la kata cm ak tulis ni,plus ala tu...tkde gk..)
5-6 jam lepas masak tu kna tggu,tkyh lah lurus sgt..agak2 dh sejuk angkat la..nk elakkn cracks tu ha..rs dia tkde alter nye la..ak angkat awal je coz tym tu nk blah dh g rumah zay..still,kwn ak kata sdp je rasa dia..
kira,walopn ktrg rajin makan kek kotak,tkde la hina sgt since ktrg reti buat kek coklat,pisang n carrot..haha..senaraikan siap..tk thn tol..
(kek kotak save masa,sesuai utk wanita bekerjaya la sgt cm ktrg..*sbnrnya pemalas nk blajar tp tk mau ngaku..heee)
*terhina dgn insiden kek coklat di majlis PERMAI..hehe
(hetty,buat malu kampeni jugak la kita ni..tp,tk kesah la kn..sume org kata sedap..haha)

2 comments:

methinks said...

smpai bila-bila ak xkan lupa (unless lah lupa gak satu ari nanti tak tahu lah kan) huhu direct tul time tu, agak2 nmpk tak cherry blosson on our cheeks ek, huhu

xpe kilah, "dulu lain, sekarang lain" (bak kata SM Salim) ngeh

kilah said...

tk pernah lupa-lagu ct nye tajuk..
tkyh cherry blossom weh..ak sndiri dh rsa strawberry berkotak2 kt muka ak..tkde nye ceri dh..hamik ko..haha..tp,smpi skrg..ak seronok je..sbb nya satu irbid weh plus mantiqah lain makan kek tu..
apa,tkde pengiktirafan ke utk kita yg jrg buat kek ni,buat kek utk the whole mantiqah?
erk..bkn kita la..ak je..ko rajin masak..hehe