Thursday, February 5, 2009

Perak


Bendera negeri Perak..tahukah anda cmne lagu negaraku dapat lagunya?dri negeri Perak la..
ni versi wiki:http://en.wikipedia.org/wiki/Negaraku..tp,ak bc versi utusan tym ak balik hari tu lain..dia psl Sultan g Britain,pstu,masa tu Tanah Melayu,tkde lagu,so utk cover,dorg mainkan lagu ni..so,jadikla Lagu Negaraku..



Perak adalah antara keturunan diraja yg berpendidikan tinggi.
Sultan Azlan Shah,grad Nottingham.He was a lawyer..
Raja Nazrin grad Oxford..ada PHd Harvard..


Buku The roses of Perak diterbitkan oleh UTP..Ak nmpak buku ni tym ak lepak kt MPH balik hari tu..balik rumah,cerita kt ayah..muka ayah sengih bangga tkleh blah..nk beli?hurmm..mahal..tp,ak pk..tkpe la..mana tau,ak wanita Perak ke-11 ke.untung2,ak dpt buku free...haha


gmbr 1st atas kiri,itu rumah tradisional Perak..tgga dia kt sbelah rumah..mksdnya bhgn tepi..kalo melaka,tgga dia kt tgh2(not necessary tgh) and grand semcm,cthnya tgga skola SMAPK(ni sume psl pengetua skola ak tym tu,ustzh jumaiyah,org melaka,maka buat tangga melaka..tym hujan,licin dowh tgga tu..thank God,ak tk nah ada memori buruk kt ctu..haha)..neg sembilan,signifikan dia dkt atap.. atap minangkabau

bwh nya,gmbr stesen keter api Ipoh..stesen ni ingtkn ak stesen keter api Alex..

gmbr kanan,Lata kinjang,Tapah..sape travel Lebuh Raya Utara Selatan sebelom Persimpangan Gopeng,anda akan nmpak Lata ni dri highway..

haa..tahukan anda KRU org gopeng?haha..duk dkt kg Tersusun lagik tu..




Ulu Kenas,Kuala Kangsar..
Anglo Chinese School,Ipoh..(ko leh tgk bnyk bangunan british kt Taiping ngan Ipoh..)
Menara Jam,Parit,tmpt Tain blakon..hehe..Kedai Bata kt blkg tu,tmpt ayah ak suka beli kasut skolah ktrg wktu kecik..murah katanya beli kt kg..

ini adalah pulut durian..ada org tk nah mkn..ak rsa,org yg mkn durian,patut mkn mnder ni..tp,ak tk mkn ngan gula..mkn ngan santan cmpur garam..rupa memang tk bape cntik sgt..tp,rasa dia "kau" gle..urghh..ko tkleh mkn mnyak sbb dia muak...



Lauk dua kt bwh tu,adalah lauk yg kalau org Perak tk mkn,mmg cm pelik la..tp,ak mmg tk makan..hahaha..tkleh nk telan..tempoyak tu,org kata lagi sdp kalo ko msk,smpi jd kuning btol,bukan putih pucat cmtu..negeri lain,dia msk Gulai Tempoyak ada minyak n sumtimes ada santan..tp,org perak tk msk guna minyak atau santan..pure habis..wuuuu..

ok,sbnrnya ak buat entri ni,bersempena dgn Kerajaan PKR Perak dibubar..dia cm pelik la..ak mmg serius tk phm dgn Adun PKR yg letak jawatan tu..pastu,bila BN menang,leh lak duk blkg BN wktu conference utk umumkn penubuhan kerajaan baru BN..mmg nk mampos..

dia cm belot..Hetty tnya ak,knp bila Anwar Ibrahim kata 30 adun BN akan masuk PKR,kita tk kata jahat..sdgkn,bila org PKR masuk BN,atau ubah arah,kita kata jahat..

ak rasa,jwpn utk tu,sape baik,sape jahat..sape mahu tegakkn Islam dan melaksanakannya?

takat ckp Islam Hadhari,buat kempen sana sini,Astora Jabat leh buat..tp,yg btol2 berckp dan melaksanakn,bkn ramai org Islam yg mampu..

Najib bercakap lebih2,walopn dia Ketua Perhubungan Perak,so wut?Pak Lah,senyap..apa,skrg ada polisi TPM,bercakap lebih dri PM?mungkin practice makes perfect(nk jadi PM 2010 katanya..heee)

Masa ni,msti family kt kg tgh gembira coz BN naik balik utk memerintah..masa balik hari tu,ktrg ada some sort of we called 'politic conversation'..

antara alasan mereka menyokong BN

BN berjasa beri kemerdekaan..

BN berjasa beri mereka kehidupan yg dorg ada skrg,duit felcra beribu2 dpt tiap tahun..pendidikan..

Pakcik aku,sbagai bekas anggota Polis yg pernah terlibat dgn kes pemberontakan Anwar Ibrahim thun bape tah dlu,mengatakan dia tk sanggup dh tgk Malaysia porak peranda..mereka kata,mereka hanya mahukan keamanan..

Islam sukar untuk dilaksanakan..negara kita negara majmuk...bla..bla..

Haaa..kamu Kilah,dpt bsiswa JPA,belajo luo,ate kamu idok ke rasa bersaloh sokong pembangkang?(sdikit pn ak tk rasa bersalah..tk siyo..sungguh..)

Kesimpulan yg ktrg dpt,dua2 pihak ada keburukan dan kebaikan..dan,ak tetap dgn pendirian ak,dan mereka tetap dgn pendirian mereka..apalah sgt,pndapat bdk umur 22 nk dibandingkan dgn org umur 60..yg dh lama hidup..ak tk bjaya buat pmbaharuan pemikiran...

Apa yang kita perlukn skrg,adalah jati diri manusia tu sndiri..yg mahukan Islam dan bergerak ke arahnya..walopn sket2,hnya dgn menulis artikel,mengajak kwn kepada satu mnder yg baik,tnjuk contoh yg baik itupn dh cukup..

Kalo tk nk sgt pn la,gunakn kuasa ko utk mengundi..ak kurang setuju dgn pendapat sesetengah org mengatakan tknk terlibat dgn politik..politik tu kotor..dan bla..bla..

tp,sbnrnya,tk terpk ke..dgn kuasa politik tu,boleh mengubah hidup kita..kita ada hak utk mengundi..gunakan..mana tau,dgn satu undi kita,leh selamatkn agama..dan mana tau jugak,dgn tkde satu undi kita,pimpinan jatuh pd bukan yg sepatutnya..jgn jadi ignorant..

Bukannya nk suruh ko bagi ceramah kt dpn berpuluh2 atau beratus org..tk sume org ada talent utk bercakap dan elaborate spontaneously..ak salah satu dripadanya..=(..tp,ak pcaya,sume org ada kelebihan masing2,yg leh compensate org lain..bkn sume org patut ada sume bnda..itu bkn dunia namanya kalo penuh dgn kesempurnaan..

Usaha untuk menegakkan agama Allah itu yg Allah pandang..Istikhlas dan Ikhlas..Moga Allah memandang usaha kita..(ak rasa ak cm poyo,tp,ak mmg berharap sume org sdr akan kepentingan kita menegakkn Islam..)

JPA,MSD??hurmm..sukatila..ak mls nk layan..ak sedih,simpati dan empati pd manusia yg tk nmpak fitrah..

No comments: