Tuesday, March 24, 2009

halamak!

tk tahu org lain cmne..tp,bila duduk2 makan sorg,mcm2 melintas kt otak aku..
(eh..ak tk msg org ni utk itu la-eh,hjg mggu ni,masuk air nk basuh baju la-pas mkn,nk tu la,ini la..)
tk kurang jugak,ak memikirkan perkara2 yg cm memalukan yg dh pnah dibuat..rasanya,mahu tutup muka sndiri bila berjalan di khalayak keesokan harinya..(eventhough mnder tu dh jadik lama dh..)
sume org pnah rasa malu kan..so,meh ak bg tips sket..ak sbg org yg pnah malu 4 kali dgn org yg sama,boleh la kot ak bg tips supaya utk kurangkan sket rs malu..hahaha..(ak rasa,dia tk kenal nama ak kot..tp,tk kesah la..citer 3 tahun dulu..haha..)



ketika insiden malu berlaku:
1)ko patut cool..tkyh buat cm ko gelabah..buat cm confuse dgn apa yg tjadi..(haha..)
(cthnya,ko berlari2 gaya doraemon-doralin lalu,ada org nampak..ko patut stop terus,dn buat2 ko tgh bercakap dgn kwn ko psl doraemon ke..jgn la ko g bercakap psl kuliah agama ustaz yg ko dgr kt atas tdi..topik sgt lari ok..dia dpt agak,ko nk cover malu..haha)
2)jgn melatah(melatah ni bnyi dia kelakar..lagikla kalo melatah dpn foreigner..haha..susah nk control sket..tp,try la kot..ak rasa,mnder ni habit..)

right after insiden:
1)lepas je beredar dri tmpt tu,ko leh gelak sekuat ati ko smpi berair2 mata dan ajak kwn ko join venture skali..haha(ak slalu buat mnder ni..rs nk pecah perut ak,kalo leh ada acute hernia..dlm masa 5 min,ak rasa,ak dh mnyak dh kot kena buat surgery..haha)

lama selepas insiden:
1)tkde cara lain..masa tk leh diundur balik so kalo ko ingt balik pon,ko akan gelak sndiri jgk..dh jadik,apa nk buat..
so,jadikla mcm ak,ingt sorg2,gelak sorg2,jerit malu sorg2..(mmg org akan ingt ko tah pe mender tah..biar betik minah ni..mereng ke dak?)
kalo ko nk ajak kwn ko join sama,bagus gk..tp,tkut dia la bosan dgr ko nye insiden malu bnyak kali..

haya'-ini malu dgn Tuhan
Khajal-ini malu dgn mnder yg tk sepatutnya malu..cthnya cm ak nye kes ni la..
kalo dlu,ko belajar kt skola agama psl malu,dlm Kitab Akhlak wrna kuning tu,pkataan malu tu sndiri,lalu ko aplikasikannya dlm hidup..
cth:
Amin:apsal ko tk g tnya cikgu td?
Ahmad:ak haya' la
(haha..bukan haya' nama nye ye..itu KHAJAL..so,psni,ko kata ko khajal ok..)

Haya'-cthnya malu nk melakukan maksiat sbbnya malu dgn Allah..(cthnya,keluar bdua dgn laki yg bukan mahram,itu bdosa,dan sape ada haya'..dia tk buat mnder tu..)

ak pn clueless nk ckp apa sbnrnya..
tp,ak jmpa satu ayat kt blog org ni,lebih kurang gini la ayat de..
sume org berusaha nk menjadi unik,maka,apakah yg biasa?
(menarik kn?)

haaaa..bila2 la ak smbung tulis psl mnder ni..
ak pn nk tulis entry feminisme,wanita bekerjaya dan keluarga..(wah,sdp sgguh bnyi nya,seolah2,ak pemikir ideologi feminisme..)
sbbnya,ak ni tak mahu membazirkan satu malam buat halaqah feminisme tp,tk dilontarkan apa yg ktrg borak walopn nmpk kosong,tp penting utk diberitahu kpd org perempuan sekeliling anda..

2 comments:

Fez said...

Bi nisbi ile entry, ahsan iza tktubinoh hassa. 3usbu3 jai mumkin inti kethir biddik tadrosin 3shan roundat ma3a hisham jamal.

o bil hada lel, lesy takhjalin? zai maridh kan maujud bil 3iyadat tibb nafsi.. hahaha.. balaa..

yalla ma3a salameh.

kilah said...

ewah enti..(haha..arab tkde ckp cmni..)

ana khajal syuwai asyan ana ma bidrus kuwayyiz ba'din ana bikhawwuf iza kan jawabi ghalat au mush maa'ul..

Hisham Jamal..soutuh zai ghanni bi nisbe ili..lakin...lamma kan ana bishuf wajhuh..

bitsir sor ma'i anaphylactic shock!!hahaha..ana biddi bidrus kuwayyiz biballish halla..
ashan dr jamal haka,imtihan saab..
=(