Thursday, March 26, 2009

It is Written..

the feeling of defecation under the mumbai sun..haha

Amitabh!!!!!!

Satu
malam minggu,sume org kuar..ak terperap kt rumah..tgk shaima' yg tgk slumdog millionaire..
tiba2,dia stop..dia ckp kt aku..dlm dunia ni..tkde kebetulan kan..
ak kata kt dia..eh,tkde ke..ada la..
ak berpk2 mencari contoh..urmm..tk berupaya mencari sbbnya ak tetiba rasa,itu sume bkn kebetulan..
kebetulan tu,part of qadha' dan qadar la kan...aah,kita org Islam,kebetulan adalah perancangan Allah(qadha' dan qadar)

p/s:walopn qadha' dan qadar itu written,tp,kita sebagai umat Islam Ahli Sunnah Wal Jamaah,patut ada usaha untuk mencapai sesuatu yg baik dri hari ke hari..

dua
dan,hari ni,ak yg cetek ilmu ni,bru tau,doa org bukak pose tu mustajab(heh..)--sumi kata,ko pose ah tiap2 hari,pstu doa kt dia..(haha..mnder tah minah ni..)
yg ak nk tekankn kt sini,doa la utk org sekeliling ko ok..doa la bg ko dn org2 yg ko syg elok akhlak,bagus as a Muslim..blabla..pndai2 la ko nk doa apa utk org2 yg ko syg..tkkn itu pn ak nk ajar..haha

tiga
meh2..ak nk ckp psl sumting yg sensitif tp benar..
this topic comes up bila ak borak2 ngan shaima' psl christian,muslim dan akhlak..
kesimpulannnya:sape yg mahu kebaikan utk diri dia dri segi moral,tk kira agama apa,dia mesti berusaha untuk carik dan jadi sebahagian daripadanya..
ak ada Christian dlm grup ak..I think he's a good christian..the rest of us Muslims and a christ girl.
ak duduk2,kt dpn klinik,tgh tggu Dr..then lalu la sorg minah yg ak sbg perempuan pn rasa dia cntik..apa tah lagik lelaki kot..
yg bdiri kt situ,bdk christian tu,ngan sorg org Islam yg lain..
ok2..meh teka apa yg laki2 tu buat bila nmpak dak perempuan tu??

haha..dak laki kristian tu,dia nmpak then alihkan pandangan de..
org Islam tu,mengekor mata de smpi dak perempuan tu hilang dri pandangan de..
(ak,mnyak kali je nmpak laki pndang perempuan tk berkedip..ak pndang je laki2 mcm tu biar dia sdr,ada org nmpak dia,bajet nk bagi dia rasa malu..pastu bleh lak sengih2 tgk aku bila dia nmpak ak nmpak apa dia buat.ko patut malu!!bkn sengih2 balik kt aku..)--ni agaknya,korg rasa ak tk tndukkan pndangan erk..haha..sukati la nk pk apa pn..sbbnya ak pk,kalo ak tk buat,sape nk buat bg dia rasa malu..tp,itu la..

moral:kalau la itu pn dia tkleh tunduk..yg lain..ntah la..ko nilai sndiri..(dan di sini,ak mmg menghakimi org..)
yg di dalam menggambarkan yg di luar--bukan diaplikasikan pd semua,tp,utk certain things,boleh la..
bukan nk suruh ko jln tundukkan pandangan smpi ko tersilap org..tp,bila ko sekali nmpak mnder yg ko tkleh tgk..ko kena la tndukkan pndangan..haihh..
sekali buat,tk apa..
dua kali buat,mungkin terlupa
tiga kali buat,ko leh pk sndiri apa jwpn dia..ak nk ckp,krg..kasar lak bunyinya..
ak tahu,pnah org ckp kt aku,lain kilah,ko ckp sng la..
ak pnah jmpa blog org yg ak rasa dia tk de la baik gle..ada jugak jahat nye sket..bkn jahat la,nakal kot..tp,dlm hati dia kdg2,ada jugak sense mana salah mana btol..lama2 ak baca blog dia..ak rasa dia sgt kesian..dia cm mencari2 kebahagiaan..entah la..ak pn tatau nk buat apa..

Surah 24 (An-Nur), ayat 30; ‘’Say to the believing men that they should lower their gaze and guard their modesty: that will make for greater purity for them: and Allah is well acquainted with all that they do.’’

thats why men should go to jumaat prayer..listen khutbah..not sleeping!!


itu la,bila khutbah,ko jgn la bercerita psl Islam Hadhari la..rasuah la..keefektifan bekerja la,kalo tiap2 mggu rotate tajuk yg sama..(macam masjid putrajaya)
bapak ak kata,bosan ok!!(bpk ak tkdela kata pkataan bosan ..itu ayat aku..hehe)--dia kata,mls nk dgr..
agak2,lepas ni,ada ak khutbah..jgn bunuh org-jgn bunuh perempuan simpanan suami anda??hahaha..(ko dpt tangkap ak apa ak cuba nk cakap ni..kalo ko dpt tgkp,senyap2 suda..)

5 comments:

kher said...

xdapat tangkap maksud yg hujung tuh.....

Fez said...

dapat tangkap. dapat tangkap.
usaha sampai dapat.

Ayat yang pasal listen to khutbah tu..
Hmm, kalau kte jadi lelaki la kan, xtahula boleh tahan mata ke x time khutbah tu. Waktu zohor kan biasa memang mengantuk. Alangkan lecture yang garang pun kita bleh tertidur. Inikan pula klu khatib cakap jauh nun kat depan. Bisa mimpi gue.

Pernah sekali hadiri solat Jumaat di MasjidilHaram. Tertidur pula. Sedar-sedar je dah nak solat. aishh.
Semoga kaum-kaum lelaki diberi kekuatan utk mendengar khutbah mingguan jumaat tu. Besar dugaan, namun besar juga ganjaran Allah menanti.

Baca Ophtallllllll!!!!

jui said...

kilah first time aku bukak blog kau. ni blog ke brp ek? haaha

bajet tau2 aje semua maksud tersirat dlm entry2 nih

ganbatte

kilah said...

nuek:usaha lagi..hahah

faezza:tgh bc.....smbil tgk TV!!haha

jui:juiliana,blog yg first ko ajar ak tu,ak gle lama tinggalkn..pstu ak dh delete..hehehe

kher said...

ok,
baiklah puan....