Friday, April 10, 2009

Yang Baik dan Manis

gambar hiasan

mengikut kamus dewan:

JATI DIRI:
sifat atau ciri yg unik dan istimewa (dr segi adat, bahasa, budaya, agama dsb) yg menjadi teras dan lambang keperibadian seseorang individu, sesuatu bangsa dsb..

AKHLAK:
kelakuan atau tingkah laku yg baik; budi pekerti; moral. 2. kelakuan; tabiat.

PRINSIP:
sesuatu yg menjadi dasar atau pegangan: pd ~nya pd dasarnya.

ok..hari ni ak nk ckp psl jati diri,akhlak dan prinsip manusia..sbnnrya ,entry ni adalah draft lepas..tp,terlalu sarat hingga ak patut tangguhkan..weekdays,tk sempat nk buat..buat entri2 ak yg tah apa2 tu boleh la..

boleh dikatakan,ak menerima sesuatu yang lebih dalam hidup ak sebagai seorg muslim masa ak berumur 13 tahun..tp,dlm keadaan paksa..
masa tu,ada few kakak yg ajak sume form one untuk qiam,dgr kuliah..ak susah nk terima coz ak rasa cm dipaksa..tdo kol 12,bgun kol 3 pagi..ak tk larat..daya tahan fizikal mental ak cm hampeh..
ada satu malam,dia panggil turun bilik TV kol 10 mlm..dia nk tgk buku nota yg selama ni dia bg tazkirah..ak pn bagi la..masa tu dia dh cm menunjukkan tnda2 ktrg akan ditorture pd mlm tu..(ok..ak tk tahan dgn senior yg suka torture jr..ak rasa bnci..mnder tu dorg buat cm nk jadikan ktrg ni jalan keluar dri mslh yg dorg ada..tp this type of torture tk apply pd kakak ni..korg msti tahu kan cmne bila akak2 torture bnda yg remeh..)--nanti,ak ada anak,kalo boleh aku tanak bg anak2 ak masuk asrama terlalu awal..form 2(MTD) ke..form 4 ke..better..

pstu,tiba2 dia tnya kt ktrg..sape yg tk iklas nk dtg..masa tu sume senyap..ak bangun..ada beberapa yg lain bangun..
akak tu ckp dia menyesal dgn yg bangun ni..
(sori kak,saya tk tahan dah dgn paksaan..saya tahu akak niat baik..tp,serius,I can't go with ur style(masa tu tkde lagi pkataan cannot go tu..haha)

bila akak2 tu habis form 5,ktrg pn naik form 2..kurang sket..tp,ada akak2 yg smbung..tp tk sekeras mcm akak2 tahun lepas..

dan,lepas ak kluar skola..bru ak sedar betapa pentingnya akak2 tu buat mcm tu..meskipun ak tknk ulang lagi..tp bnda tu buat ak berfikir..tkde mnder tu,selama nya ak tk sedar..
sedar dalam keadaan ak terpaksa..berpura2 untuk berminat..akhirnya,lama2 ko boleh menerima..

lepas ak kuar skola,ak sama je..tkde apa2 yg jadi kt aku..ak bukan jenis perempuan yg outgoing sgt pn..kwn2 ak pn,sume jenis cmtu..so,ak tkde terinfluence dgn mnder yg pelik2..

ustaz pernah ckp..berpura2 dlm sesuatu keadaan,lama2 akan jadi ikhlas..
ko mahu jadi yang baik dan manis??ko doala Allah bagi jalan mudah untuk ko jadi baik..
Allahumma Ahsin Akhlaqana

yang baik dan manis punya jati diri,akhlak dan prinsip..

kenapa ak cakap baik dan manis?hehe
sbbnya,ak tgk blog2 kwn2 ak,jr2 yarmuk(isk2..ak jeles lagik ni..)..ckp baik2 je..manis gle la ak nmpk..
ak smpi skrg..cuba nk tulis cmtu..supaya nmpak elok la sket bila nk bagi nasihat ke mnder ke..
tp..ak nye pikiran mati...sbb usaha nk mencari ayat dan perkataan yg sesuai..
hebat kan..dapat buat perkataan yg sempurna..dlm masa yg kejap..
kalo ak,ak rasa,kena buat point atas kertas,pstu baru tulis kt laPpY..jenuh!!haha

terima kasih kepada Kak Di,Kak Nisah,Kak Pujah..buatkan ak berpura2 sebentar dan beri kesan untuk ak bila ak dh besar..dh 23 pn..apa lagik yg aku mahukan??

2 comments:

Fez said...

menangis akk2 ni mengenangkan tarbiah diorg kat junior sorg ni 10 tahun y lampau meninggalkan kesan.
huhu

dakwah kan pelbagai cara.x smua org suka baca tulisan dakwah yang berayat manis, tak semua orang suka baca tazkirah yang berayat sempoi. so kita jadilah orang-orang yang mewarnai dunia dakwah ini. Biar bervariasi katanya.

Keep up the good work yeah.
Hidup Fucicort! (haha tetiba..:p)

kilah said...

haa..tgk..ko tulis komen pn sopan je..haha
fucicort??cess..ko tgk la muka ak lepas ni.