Wednesday, May 13, 2009

P'kara Yg Tidak Perlu Dipertahankan

Credit To Yoep(dia abg ak ye..hatinya dh dimiliki..haha--gila,dia nmpak ak tulis mcm ni,mau kena hempuk agaknya..--kilah tahu,kamu tk baca,paling2 pn ehsan mungkin bc kot blog kilah ni..)

Special Pork Meal Di Hari Agung..restoran Melayu pn tk buat promosi nasi lemak lauk rendang daging RM 1..heh

swine flu,is not swine flu anymore..it is virus H1N1..(mcm la kalo ko namakan swine flu pn,pig tu fhm ko ckp psl dia..dan virus tu dri dia..)

kalo ko tgk bnda ni..agaknya la kan,Raja-Raja Melayu yg mempertahankan hak melayu ni..tersinggung tk kalau ada iklan jual pork meal di hari keputeraan baginda..(ewah..baginda..)

ak akui,raja2 melayu mempertahankan hak melayu..aku,sebagai org melayu tipikal,mmg rasa perlu ada perkara ni kerana,ak rasa melayu mmg tkkn mampu hidup tanpa hak keistimewaan..

bukan ak kata melayu lemah..walopn,mmg lemah sedikit la..dh tu,kalau melayu mmg berada di takuk lama..sume pn tk leh nk nolong diri sndiri..mmg sesuai la MELAYU namanya..

cth:emak(melayu) mendapati anaknya tido bersama teman lelaki
dan merepot ke balai polis bahawa anaknya diperkosa..ko rasa,makcik ni apa sbnrnya??
knp nk charge bopren anak de rape anak dia sdgkan terang2 anaknya rela..

bila ko pertahankan perkara yg bukan jadi milik ko..yg terang2 ko salah dalamnya..
ia akan nampak canggung,org semua akan persoalkan hak ko..


mak mrh cikgu sbb cikgu pukul anak dia bila bdk tu kurang ajar dgn cikgu..ak cm ala,bdk tu kena pukul sikit je pn..

ye la,bkn sume cikgu pukul sikit,ada gk yg over..ini yg sikit2 ni..dah riuh satu daerah..

maka,ak menyokong hukuman rotan di sekolah!!

ak ckp dua bnda atas ni coz apa tau,coz mlayu mempertahankan anak,manjakan anak,smpi nanti akhirnya anak rosak..

dan ini la yg kita dpt akhirnya,mat rempit,bohsia,mat ganja..sape lagi kalau bukan org kita yg buat bnda2 ni..

dan dalam konteks hidup di msia,bukan ko tk pernah tahu,ramai org mempersoalkan apa yg org melayu dapat..
mcm mana,seorg kawan ak yg pernah bjumpa dgn seorg pakcik berbangsa India yg seolah2 sedikit jeles kot dgn dia dpt b/siswa pdhal anak dia tk..dan kwn ak tu dapat result SPM lebih kurang dgn anak dia..bezanya,kwn ak dpt,anak dia dop dpt..

bukan ko tk tahu,
oleh kerana kerajaan mahu mewujudkan persamaan,
kuota pelajar tajaan JPA bukan bumiputra dinaikkan..
rakyat diam..

baru kerajaan neg selangor beri cadangan utk UITM dibuka kpd bukan bumiputra,
tunjuk perasaan sana sini,bukan main lagi dgn road blocknya..baru cdgn,blom pelaksanaan..

ini ak menunjukkan ketidak adilan org melayu dlm judge mnder..ak pn tk pasti dorg nmpak slack kt pembangkang senang sgt..seolah2 berfikir dlm subconcious..dia baru kata nk cdg,ko dh marah mcm nk gila..yg lagi satu dh laksanakan pn,tk pulak ko mrh..haram,tk hot pn citer tu kt surat khabar..

yg hot kat paper,mcm mana nk memperkasakan UMNO..mcm mana nk mengajak anak muda sertai UMNO..ak suggest..UMNO buat mcm PAS,ada paper sndiri..sape nk tau citer psl politik korg,leh g baca paper tu..

kami nk bc paper yg paper..yg bukan berat sebelah..yg boleh cerita bebas psl apa yg jadi di msia..kata demokrasi kan..kan..

PPSMI--bukan ko tk tau,jauh mana org melayu akan ketinggalan..
bgi ak sndiri,tk pe je ko nk ajar english..kalo seminggu,ada 2 hari dri 5 hari ko kena ajar english..itu sudah mencukupi..
ak tk tahu relevan atau tidak bnda ni..ak hnya ckp2 bodo gitu aje..
yg ak terpk,bangsa aku yg ketinggalan..
ak akui,tnpa english ko tkleh nk g mana..
even spore pn ko tkleh nk survive..
kalo negara arab,mungkin english ko akan jadi seperti mereka..
dri elok2 ko kata IS THIS YOURS? utk menunjukkan kepunyaaan
tk mustahil nanti ko leh cakap IS THIS FOR YOU?? untuk menunjukkan kepunyaan..haha
tp,kita berpk la utk budak2 yg tk brapa minat nk blaja,ko suakan dia dgn bahasa asing..lagik la lingkup bdk tu..dia kuar skolah,apah(apa) pn tk dpt..


ak semakin tk phm dgn manusia..
mempertahankan perkara yg nyata2 kau tak patut pertahankan..

kerana ak sndiri dh tk tahan dgn bangsa ak sndiri..maka ak bersifat nasionalisme,kerana dlm konteks ni,nasionalisme di negara ak bermaksud agama ak la..
kerana pd umunya,org melayu di negara ak,org Islam..
ouh,bukan semua org Islam mahukan Islam sebagai dasar kehidupan..
kerana bg mereka,Islam itu tk sesuai untuk masyarakat majmuk..

ak bukan nk kata kt sini,pertahankan bangsa melayu mati2an..
cuma pendapat ak,bangsa melayu kena cuba naikkan taraf bangsa kita sndiri..supaya competent dgn bangsa2 lain..supaya bila ko lepas ke kandang,ko boleh hidup sndiri,tnpa meminta2 dari org lain..
supaya anak2 kau jadi org berguna,yg kau boleh harap untuk memimpin sekecil2 komuniti iaitu keluarga kau sendiri..

kalo tender kerajaan dibuka..walopn kontrak lps ke tgn mlayu..
yg jadi pengedar bahan asasnya bangsa lain..pemaju tk boleh nk buat apa la cmtu..btol tk??
kena suppress lagik..tpaksa membeli dri pembekal yg mahal..haihh..

smpi bila ye??smpi bila kita nk jadi mcm ni...nk ak jadi mcm sheikh muzafar agaknya,bagi motivasi??ha-ha..ye la tu,blaja pn ak on-off,ikut mood..nk bagi motivasi konon..geli geleman ak dgr..

ouh,ak leh kata kt diri ak sndiri..BOLEH BLAH!!

eh,tiba2 ak rasa ak cm suppress perasaan org yg berkobar2 nk blaja rajin2,supaya diri boleh bagi benefit pd bangsa,negara dan agama..

okla..okla..korg g la belajar rajin..jadi org baik2..

kalo kaya,jgn lupa roger ak ajak mkn lasagna..haha..tibbeh je..

p/s:

1)ko tk patut mempertahankan perkara yg terang2 bawa keburukan pd diri ko..

2)swine flu dan pork meal hnyalah untuk kata2 aluan sahaja..=P

5 comments:

megatkanzaki said...

jap aku nak buat jawami3 kalam sendiri lah

kali ni mula2 kau emo pasal babi bukan faham pon org blame diorang pasal masalah H1N1, lepas tu emo dengan bangsa sendiri dan sultan, lepas tu sedikit emo dengan diri sendiri. haha tp ko ada bakat la pandai menyembunyikan emo di sebalik penulisan. kagum gila

ko igt tak cogan kata umno menentang pertubuhan Malayan Union dan sebab apa sultan semangat gila nak sapot?

Sebab banyak gila isu dalam tu macam jaga hak kuasa sultan je lebihnya, tapi mcm diorang cakap la, sultan konon2nya kan lambang org melayu?

tapi apa yang banyak jadi zaman sekarang mcm tak bersuara pulak sultan kalau isu2 melindungi melayu ni

mungkin diorang tak heran pon asalkan diorang hidup senang? haha

kilah said...

tah,itu la ak rasa sultan akan bersuara bila dia agak2 kepentingan dia diketepikan..bila org tk hormat dia..
bila dia agak2 menteri besar ketepikan dia..
dia bersuara lah..

tp,pendapat aku sndiri la..ak mmg berterima kasih la kt sultan..coz,tnpa sultan..
kalo menteri buat bnda tah pape,kita ada tempat nk mengadu..

at least,ada tmpt..
tkleh blah weh tgk bangsa sndiri..

mcm perak jugak la..ak kdg2 curious..tkkn nk biarkan perak mcm tu..5 bulan pergi bodoh mcm tu je..hancur negeri mcm tu weh..pdhal,kalo nk ckp psl law,Sultan Azlan Shah tu sndiri judge..blaja bukan kt UIA(haha,tibe je UIA)..Nottingham weh!!

sng citer,tk terpk ke sultan dkt rakyat susah yg tgkp ikan,tanam padi..byr income tax utk support dorg nye life..

at least la..pk utk nasib rakyat yg mcm ni..

p/s:eh,ak tk emo la di alam nyata..btol!!!
ko,ak tk tahu lah..hahaha

maskedfacies said...

kenapa nk buat 2 hari saja?

hurm

sempliciotto said...

panjang entry ko kali ni hehe

kilah said...

mimi:itu la..ak pn no idea apsal ak mention 2 hari..tp poor la bdk2 yg duduk pedalaman..boleh nganga..
kalo dorg tk minat blaja,langsung tk dpt apa..
mungkin krajaan tgk jangka masa jauh..ak pn cm kurang pasti..

semplic:ak ada bau2 fishy sket dgn apa yg ko sdg buat..haha
as if,this is my first entry yg panjang..haha..(tkpe2..ak tk heran pn..hahah..=p)