Friday, November 13, 2009

Bukan Abu Hurairah.


“Orang-orang yang penyayang itu Allah yang Maha Penyayang akan menyayangi mereka. Maka sayangilah semua mahluk yang ada di muka bumi pasti mahluk yang ada di langit (para malaikat) menyayangi kalian.”


suka kucing sampai boleh dikendong sana sini,dicium2 mcm budak gemuk yg comel?
ouh,itu bukan la ak.
takut kucing?
pn tidak kecuali kalo kucing itu hyperactive gedik2 suka nk lompat atas riba org.Terkejutlah.


Izzah suka kucing.sangat.Mak pon.
Izzah ada kucing yg bernama Miau.Kecik.Ak rs umur dia mungkin 3 bulan.
Aktif.Diletakkan di dalam sangkar di tepi kereta kerana kucing tidak cukup competent utk hidup berdikari.


Satu hari,kucing tu mengiau2 pndang ak.
eh,sayu plak.ye la..kecik2 dia nk la main2 kot.
Lalu ak bukak sangkar and ak pn sapu la depan rumah.
Habis,ak masuk rumah balik and setelkan kerja lain.
Ak tgk kucing tu cm steady lompat sana sini.tkpe kot.
15 min kemudian,anis kata eh,ada bnyak bulu kucing dan najis kucing.
Aku:alamak!


ok,kucing tu dibelasah oleh kucing competent yg tnjuk act depan kucing kecik.
dia msti scare gile smpai dia defecate.
ak rasa gile bersalah.
ak cari laa tu jugak.tk jumpa.
malam ak smbung balik.tk jumpa.
Ayah marah.
heh.bersalah gile lah rasanya.


Hari ahad,kucing tu duduk dekat kereta luar pagar rumah pagi2 dkt tyr kereta ayah.
miserable.bulu kt tengkuk tah mana2.
hypoactive,hypotonic tp still concious and alert.oriented?dia tk reti ckp.tp ak rs dia oriented la.dia tau itu tmpt lepak dia selalu.
urgh..mmg..ibarat gagang telefon pulang kepada pendail.

then after one week,dia dh ok sikit2.
tmpt bite ada keluar air yg sgt BANYAK!
sorry Miau!
I shouldn't let u play outside that day.

mungkin la ak cm tkde talent kot nk peluk2 sayang2 kucing mcm budak gemuk.
tp,itu cm jadi pengajaran.
jgn bertindak di luar norma.kucing kecil mmg tidak competent utk hidup di luar.
jgn buang anak kucing kalau kucing kau beranak.
tggu lah umur dia setahun babe.


ouh ye,dlm masa setahun jgn terlalu manjakan beliau.
kerana akan menjadi seperti bibies di rumah ak.
yg tua dan tidak competent.
pantang kucing lain buat suara sikit.terus dia surrender bg makanan dia.
tp,dgn ktrg bukan main tunjuk act.ayam tembam faezza habis dibelasah.

Akhir kata selamat pagi dan selamat hari Jumaat!

Gunakan hari minggu anda dgn cermat seperti anda menggunakan duit JPA di saat2 hendak pulang ke Msia for good.

p/s:xde maknanya cermat.semalam,ak cm beli pizza and then mcm rasa,kita patut makan homemade pizza.=|

2 comments:

Fez said...

Kira ko ni boleh la gak nak pelihara kucing.. klu kte laa, x tau laa, kucing gesel kat kaki pun dah rasa seram sejuk. apetah lagi kucing curi makanan. haiii...

kilah said...

haha..
ala,ko yg lembut ni msti lagi boleh.
percaya la..mula2 geli..
tp lama2 kesian.
dh kesian..jd sayang..