Saturday, November 27, 2010

Analgesia oh analgesia

Assalamualaikum..
Just drop by to share something that I think one of the 'actually happened jokes'.

Hari ni nak share cerita pasal analgesia

Analgesia adalah ubat pelali..
Dekat hosp aku..(aku tk taulah hosp org lain...)
Ada 5 level analgesia yg akan selalu diberi..
1.Paracetamol(very safe medication)
2.Diclofenac(not for hx of UGIB)
3.Tramal(main s/e:dizziness and vomitting)
4.Celecoxib(not for IHD and Asthmatic pt)
5.Group2 pethidine,morphine,Fentanyl..(tend to have dependency)

Ada satu pt..kita bagi dia PCAM(pt controlled analgesia morphine)
Mesti org tertanya kan..
Kenapa morphine kita bagi tnpa kawalan..
Ikut suka hati pt je nak tekan berapa bnyak dia suka..

the fact is,by the time dia asyik dok tekan butang untuk morphine transfusion tu..
he/she will be sleeping already..hahahah..(actually,aku tau bnda alah tu time aku HO..time selak2 buku Surg Recall..)

then aku excited pergi tunjuk sume org..
hahah..sume org pn gelak..

nak jadikan cerita..
ada satu pt kita bagi dia PCA Morphine..
pt baru lepas motor vehicle accident..

Asyik tdo je lepas bg PCAM tu..
ktrg mcm risau..
hesh pakcik ni..dh la ada breathing prob..
pantang lepa sikit..dh tdo..

maka Pain Management team pn tukar lah analgesia kepada PCA Tramadol..
Tetap jadi benda yg sama..

Satu hari..seorg HO pergi dekat pakcik berkenaan utk rv.
Teka..teka pakcik tu ckp apa dkt HO tu..

Kenapa ye..saya tekan ini butang nurse tara dtg..
HO berkenaan pn melihat butang yg ditekan..

Butang yg ditekan oleh beliau adalah butang PCA Tramadol...
Haha..
Memang la uncle..
Nurse mmg la tara dtg..

Lawak sgt bila aku dgr..
Sekian cerita mcm terasa tergantung..
But seriously dgn gaya uncle ckp,mmg kelakar..
Smpai skrg,aku dok gelak lagi teringt cerita Uncle..

Hope korg semua do well...=)))
Doakan ktrg supaya sabar,tekun,dan cepat belajar..


2 comments:

niksifu said...

=D..assalamualaikum qilah..
seronok baca pengalaman korang kat msia..excited pulak nak balik kerja. Semoga Allah mudahkan urusan korang kat sana & setiap saat bekerja tu dihitung sbg ibadah. Meanwhile, tolong doakan kami semua kat sini, bakal HO jr korang.

Take care

p/s-waktu HO wajib duk hostel ke? klu duk umah sendiri, boleh tak?

'Aqilah said...

iA zay..
hehe..boleh je kita dok mana2 zay..

aku dok ostel sbb family tk kasi drive..
lagipn,mudah utk kita yg tkde komitmen ni.hehe

doakn ktrg rajin zay.kuat..dan juga happy..=)