Tuesday, December 16, 2008

soap opera~

here we go..

lahzah wada' is a soap opera from turkey..this is the second soap opera i watched after noor in urdun..

i start to watch soap opera since I was in childhood..balik je dri skola,berlari2 ak masuk rumah nk tgk mexican soap opera kol 1 smpi 2..haha..(ak tgk mex s.opera smpi ak leh phm sket2 apa yg dia ckp tnpa sari kata..bangganye...haha)

ak gila soap opera walopon encik faisal tehrani pernah mengatakn dlm satu artikelnya bahawa soap opera adalah tontonan low class mentality people je yg tgk..isk..isk..

ak tk nafikn ramai suri rumah suka tgk soap opera..ak tgk makcik2 sdara ak pn ak dh tau..haha(ni..kira influence dri makcik ak la...bila dok kg lama je..msti ak pn stat layan soap opera sekali hadap ngan makcik ak..)

ye la..dok kg..apa je yg ada..nk bwk motor,round2,ak plak tk reti nk bwk..nk bwk basikal lak,basikal tok ak ada satu je..so...ak pn tk brani nk cycle sorg2 lalu jalan baruh(dalam)..so..terperap la ak dlm rumah smbil berborak,mbaca buku cerita dan menonton soap opera..heeee..

soap opera ni citer dia,ak akui je bosan sket..jln citer lembap,kronik dgn sikap watak tu sndiri yg mengkucar-kacirkn jln cerita dan tkde gle2 nye peak mcm cite action bourne ke..MI ke..tp,urmm..ak pn tkde jwpn yg tepat knp ak suka je nk tgk..bergantung pd cerita la jugak..bknnya sume soap opera ak layan..tgk gk la cmne...

lahzah wada'-crita ni nk smpai penghujung nya dah..apa pn,ak mmg blame la si laila ni..ada ke,ms buat kputusan nk tinggalkn suami n anak2 dia..dia g cri pengganti diri dia.dia tinggalkn anak2 dia dlm keadaan dorg terpinga2 dgn tindkn mak dia yg terlalu drastik...dh tu. after zainab n raja' kawin,zainab yg rasa sakit sbb cm hidup mengharap pd org yg tkde hati pon kt dia..pnya la mkcik zainab ni berusaha please raja'(suami laila)..tp..akhirnya,konon2nya tda jodoh mereka bercerai..when laila get married to iyad,dia lak cm menyesal bila dpt tau ex hubby dia dh divorce dgn cik zainab tu..si iyad tu pn satu..laila tu jadikkn pak sanggup pon ko mahu..huh..laila tu dh kata..mush maakul(tk masuk akal) yg dorg bsama..tp,sperti biasa la..kerana cinta ku turutkn..heh..

laila ni bg ak mmg tk pk panjang..kalo dia pk panjang,sume bnda ni tkkn jadi..iyad n zainab tkkn rs sakit yg lebih teruk..the pain is already bad when they know that the person they love do not love them..but the pain is worse when laila did that(kawin dgn iyad n tinggalkn dia,serahkn raja' pd zainab pdhal raja' suka lagi pd dia(laila)..huhhh)

(kalo org bg ak page utk sinopsis cite lahzah wada' ni, sure ak dpt payment tinggi..kerana tulisan ak yg impresif la sgt ..LOL)


moral cerita ini:berfikir panjang sebelum bertindak~

sekian dri manusia yg tgh depress dgn kerenah prosedur pembaharuan visa tahunan di urdun..depress sungguh la masa ak dpt tau kena buat lagik satu isbat talib..nk mengadap kerenah pakcik kt diwan qabul wa tasjil tu pn dh satu hal..

(apa la agknya perasaan jr yg handle sume mnder ni..)
dlu,ak uruskn iqamah jr yg tk brp ramai tu pn dh depress..ini,hundreds of studs..sabar je la..ak yg nk p hntr borang ni pn rs cm bersabar je..yg ngadap tu..ak tatau la..mmg sgt bersabar la..

2 comments:

fez said...

iyad ~~ jarrah dimagh la konon.. memalukan surgeon2 aje dia ni..

Vote for raja' dan anak2nya.. (heh tetiba)

kilah said...

tau tkpe..
jarrah dimagh yg memalukan..
buang karan je surgeon2 sbnr nmpak hard n tough..haha