Friday, January 23, 2009

M16 & story telling


smlm,on da way balik dri Amman,ak ternampak kereta tentera Hummer dgn army yg ada rifle kt tgn dia..
teringat kt Ayah n zaman kecik2 dlu..masa kita sume skolah rendah,kan kita ada pertandingan menyanyi la..nasyid la..bercerita la..
dan,seperti biasa,ak tk terkecuali..cuma menyanyi,menari sume tu,mak ayah ak tk bagi masuk..
the truth is,ak tk suka masuk bnda2 mcm ni kalo ak rasa ak cm tkleh buat..mungkin,hipotesis Faezza yg kata ak takut kalah,mungkin la kot..ak mmg rs cm mungkin..coz yg ak perhati,ak tk suka cm ada competition dlm apa2 pon..aku let go je bila ak rasa ak tk boleh even ak rasa ak nak..haha..
dlu,hjg mggu je,ktrg adik beradik,akan pergi ofis mak kt d'sara..xde org nk jaga kt rumah..n one reasonnya mak ak tknk ktrg 4 beradik duk rumah tgk tv dri pagi ke ptg..haha
ktrg stay kt ppustakaan puspanita..dan bila ak dah sebut puspanita,msti la ada aktiviti kanak2 dan ibu2..so,satu hari ada story telling competition..mak ak suruh masuk tp sbnrnya ak cm malas..pastu,mak cerita kt ayah..maka ayah pon kata masukla..maka ak masuk la..ak tk ingt la tajuk dia..tp cm pemburu sumting ak rasa..sbbnya,mak siap belikn senapang lagi..dan...senapang itu adalah M16..

cmne ak tau dia M16?coz ayah ak ckp mnyak kali mnder tu kt ak,haaa..kan ada senapang M16,kalo tk buat btol2,tk tahula..haha(masa tu ak cm blur..kalo M16 pn apa yg seronoknya pon..wktu tu tak make sense langsung..)
tringt kt katalog kt rumah,ayah kena tgk katalog coz ayah kerja dekat bahagian perolehan..and ak pn cm selak2 gtu je balik hari tu..memikirkan betapa hebatnya org yg buat senjata..bg ak,hebatla ada idea mcm ni..idea mcm mana nk invent bnda yg boleh musnahkan manusia sndiri?msti dia rasa cm bnci gle kt musuh dia smpi leh rasa nk bunuh..ye la kan,kalo tkleh bunuh manusia,nk bunuh sape lagik?jgn ckp kt aku nk bunuh makhluk asing..haihhh..
maka,ak pn g tgk wikipedia psl M16..
M16 adalah sejenis rifle yg dinamakan assault rifle..rifle ada mnyak jenis rupanya..battle rifle,air rifle..full text(http://en.wikipedia.org/wiki/Rifle)
characteristic yg mesti ada pd satu rifle utk dinamakan assault rifle:
It must be an individual weapon with provision to fire from the shoulder;
It must be capable of selective fire
It must have an intermediate-power cartridge between pistol and traditional rifle
Its ammunition must be supplied from a detachable box magazine
Dan assault rifle tu sndiri ada mnyak jenis.(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assault_rifles)
M16 telah diinvent pd tahun 1961,digunakan secara praktikalnya pd 1964 dan mempunyai pengguna dri bnyak neg setakat ni selain dri model AK47 dri Soviet(kesatuan neg2 yg bpusat di moscow,skrg soviet dh tkde..tmt pd 91)
(kita sume kn bljr sejarah dlu,dua kuasa veto ni mmg berlumba2 dlm bab ketenteraan ni)..
neg kita guna M16..AK47 ak tatau la guna ke tk
negara kita beli peralatan ketenteraan dri US dan Russia..kan Mahathir ada ckp kt dlm paper hari tu kn,neg kita dh stop beli peralatan ketenteraan dri Amerika coz kena tipu ke apa tah (kt dlm paper utusan)..tp,bapak ak kata,susah kalo beli dri negara lain coz spare part tk available cm US nye produk..rugi kalo beli dri neg lain coz kalo rosak,leceh nk repair..US service bagus..
M16 adalah keluaran Amerika.company yg kuarkn M16 adalah ArmaLite Inc yg berpusat di Illinois,Chicago.walopn ia bukan negara pertama yg buat assault rifle,tp dia mampu tarik manyak gile pelanggan dia.even german,spain yg buat rifle terawal tk leh challenge dorg.
kenapa??coz they have the technology..cmne dorg ada technology?coz they have the knowledge and they are rich people..
apa?neg arab,tk kaya ke?kaya2..tp syg,dorg cm leka dgn dunia sndiri..bukanla ak nk kata apa..org2 arab even wktu dorg blaja ni pn,nk buat USMLE(ujian yg melayakkn med stud utk menjadi residen di US) and menunjukkan betapa gahnya and seronoknya belajar kt US..Iklan stay n peluang bekerja kt US ,merata2 kt Syari' Jamiah..siap peluang utk dpt green card lagik..tp,utk dptkn pengalaman,belajar and pastu balik neg ko balik tu kan bagus..bkn stay kt sana..sayang sebenarnya org Islam kalo tk kuat pegangan agama settle down ngan minah lain agama,anak2 dia mesti bukan agama Islam cthnya Barrack Obama n dr David yg pernah dtg wktu conference kt Univ taun lepas..dua2 ayah org Islam,tp dorg tk beragama Islam
katakan la ko invent sumting kt sana,profit nye sume US dpt..sape yg stadi kt neg arab,mesti tau Arab mmg pandai..pandai la..cm tkleh blah..ada ke,dpt 94 percent wktu grad?hoho..sungguh la Ahmad Umari tu..
okla,back to the topic..
tau tk apa yg terkejutnya?indonesia ada buat senjata la..mmg la indonesia nye ketenteraan cm lagik hebat dri msia..tp,ak tk expect neg susah buat senjata..antara neg lain yg buat senjata yg tk sangka ialah peru,brazil,argentina..hebat beb!!
okla..ak pn dh boring nk tulis panjang2..
p/s:
1)windy n gloomy hari ni..
2)characteristic rifle tu,jgn tnya ak coz ak tk suka fizik..haha(susah tol nk imagine fizik..)
3)apa beza senapang ni dgn senapang patah tok sedara ak?
haha..ouhh senapang patah..ko jgn,org kg guna senapang utk tembak tupai..masa tok sdara ak hidup dlu,dia selalu lap senapang patah dia..Allah yarhamhu~

2 comments:

one said...

salam..
semenjak dtg jordan nih...Hummer skang #1 in my wanted car list...gile x senonoh...

huhu

kilah said...

huhu..sama la..dua juta hrganya dik oi..mati idop balik pn tah2 tk dpt..haha..
hangkut bwk masuk hutan blom pn sure lepas nye la..jeep ngan land rover pn tk power cmtu..huuuu