Thursday, January 22, 2009

Mughal Empire

Mughal empire Flag~
salah satu empayar Islam yg wujud dkt subcontinent India..
bhs rasmi dorg mula2 persian,pastu chagatai pastu urdu..
empayar ni btahan 300 tahun lebih..
absolute monarchy..
full text(http://en.wikipedia.org/wiki/Mughal_empire)


Physically~
According to Jahangir, Akbar's complexion was like the yellow of wheat. Portuguese who visited his court described him as plainly white. Akbar was tall, broad shouldered and strongly built with long arms and hands.(hurmmm..I think I can see the long moustache je..heh)


Jodhaa-Akbar?
jodhaa-watak yg diada2kn dlm filem jodhaa akbar..
Akbar-great emperor wktu mughal empire..masa dia naik,umur dia baru 14..dlm pemerintahan dia,dia dh melakukan perubahan yg signifikan dgn membenarkn religious debates dgn agama lain,cthnya cm hindu la kn
Dia kawen dgn Hindu dri kuarga Rajput..dan isteri dia akhirnya dikatakan revert(org slalu guna convert,beza convert ngan revert,cri sndiri,ak mls nk story) ke Muslim coz dia dikebumikan mengikut cara Islam..bukan hindu yg selalunya dibakar..
dia meluaskn tanah jajahan,buat hubungan dgn christian,dgn empayar turki uthmaniyyah,memerangi Raja Hindu(dlm wiki,dia cite psl Akbar ni lebih kpd Islam disebarkn kpd org rmi melalui mata pedang dan penyeksaan..so,ak tkleh komen bnyak..kena tgk citer dri dua2 belah..)
full text(http://en.wikipedia.org/wiki/Akbar_the_Great) ak tk lrt nk citer pjg2..letih..

satu lagik prominent emperor dalam Mughal adalah Shah Jehan..
so..shah jehan ni,tkyh citer la psl cinta agung utk isteri dia dgn bina taj mahal utk isteri dia mumtaz mahal..isteri dia meninggal wktu deliver anak dorg yg ke 14..
cth2 cinta yg dizahirkn dgn bangunan adalah ramses dgn nefertiti,ak cm pnah dgr dlu,rmi je raja buat utk isteri dia bangunan hebat2..tk ingt lah..

tp,sbnrnya kan,org2 besar ni dorg nye cerita weird n komplikated..
cthnya,pahlavi emperor terakhir ngan 2nd wife dia n wife 3rd dia,putera mahkota jepun dgn wife dia,ayatollah khomeini dgn wife dia yg gile muda..haaa..citer goong princess pon pelik gk(haha..tk lwk pn..merapu..)

Indian ada kasta tinggi ngan kasta rendah..dorg ni kasta tinggi..India kulit gelap kasta rendah..

p/s:
1)ak bru tahu mnder ni,ak ingt dia some sort of chinese nye term..hahaa..
The term Anglo is used as a prefix to indicate a relation to the Angles, England or the English people
2)Alhamdulillah..gaza dh berenti perang..walopon nmpk cm ada agenda, coz dia stop sehari-dua hari before obama naik.tp,tkpe laok dh tu..saja erk Israel..ngada2..
3)obama dah diisytiharkn presiden ke 44,so,moga equality yg diwar2kn dalam manifesto dilaksanakan..(thukah anda,no 4 tk elok utk kaum cina..heh)