Saturday, February 14, 2009

Add n Up

keratan akhbar Utusan:

Terdahulu, semasa sidang akhbar di Pejabat DAP Perak pada pukul 12 tengah hari ini, Koo Ham mengesahkan beliau dan Mohammad Nizar menerima jemputan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim untuk hadir sebagai ADUN di majlis tersebut.

habis

kelakar kan,paper tu tulis pkataan habis..cm nk g mana je ckp cmtu..teringt ak dkt Farah,bila nk stadi lepas borak2,dia akan kata,ok bye2..mula2 tu,pelik jugak ak rasa..dh lama2,ak dh tbiasa..
mungkin,utusan akan tulis pkataan habis ni utk akan dtg...so,ak akan terbiasa gk..walopn,serius pelik ak rasa..haha

perasan tk..bg sesape penah dok asrama la..dok asrama lain dri dok skola..takat duty gotong royong hjg mggu..balik drom g prep sume,org tk heran pon..mksdnya,kita tkde prob nk deal ngan sume mnder2 cmtu..

and bila dh besar,masuk univ,ak stay UIA sebulan,then stay intec sebulan lebih sket..ak tkde prob deal dgn housemate ke apa ke..

ak tak tahu la org lain cmne..tp,ak rasa sume org pernah menghadapi prob bila dh masuk univ yg real..lagik2 kalo dok oversea kita ada mnyak responsibilty..nk kena masak lagik,yg aktif persatuan,kelas berderet2 smpai ke mlm nk ke isyak wktu winter..ada yg bdn tk sehat sgt..selalu migraine,anemia and so on..

tu tk tinggal lagi yg carik pasal n buat2 sebuk..

dia ada kekurangan yg kita rasa kita tkleh terima pd awalnya,dan kekurangan kita yg dia tkleh terima..tp,itu la,lama2 kita dh tbiasa..dh immune..

dan,tahun pertama duduk dengan kawan2 adalah wktu yg mmg mencabar..kadang2,kita melepasi masa setahun tu dgn selamat dan indahnya..tp,bila tahun berikutnya,dia atau kita berubah..dan situasi yg sedia ada tk mengizinkan utk kita kembali mcm dulu..

bgi aku la,dalam relationship dgn manusia,kita tkleh jadi ignorant..kita kena cuba rasa apa yg org lain rasa..put us in her/his shoes..try berterus terang..itu adalah key of the happiness in a relatinship(wah..sudah hebat skrg!!haha)..sumtimes,certain part kita patut jadi ignorant gk...It depends on the situation la...

dan,sbnrnya,mnder2 ni mmg menuntut kesabaran la..kdg2,rasa nk lepas ckp dh..dlm otak tu,dh bkira2 nk ckp dh ni..tp,pk kejap,baik tkyah ckp...sbbnya lagik akan memburukkan keadaan..yg pahit2 tu ko telan je la..gaya apa yg ko buat sume sedap je dia nk telan..mksdnya,give and take la kt sini..

bila org bg nasihat,ko dgr la..jgn ko melenting tk tentu pasal..ingt ko bagus sgt..yg elok2,ko try aplikasikan dlm diri ko..kalo ko melenting pn,ko pk balik ok..mmg la..kalo dh lama kwn ngan ko,tiba2 sumting happened,then dia ungkit sume perangai ko yg dia tk suka,mmg la berapi sbnrnya..apa,dh lama kwn dgn ak,knp tk ckp dri dlu cmtu..kenapa bru skrg,tgh genting,ko nk ungkit sume mnder yg ko tk suka..knp ko tk ckp dri dlu?
tp,ko pk cmni je la erk..dia tkde kesempatan utk ckp cmtu mungkin sbb dia takut ko marah..tkut ko hangin ngan dia..

ada masalah,cerita la dgn org..jgn la ko pendam..peranan kawan sgt mbantu la sbnrnya..ntah la,bgi ak,kwn2 yg ak leh nampak,dan tgk ekspresi muka dia amat penting utk ak hidup..dan seperti pernah ak katakan pd faezza dlu,dan ak segan nk ckp balik kt sini sbnrnya..dan ak mmg maksudkannya la sbnrnya..=)

elakkn gaduh bnda kecik2 dgn kawan..
tkt pinggan sebijik tk basuh..ko telan je la..kalo tiap2 hari buat cmtu..ko try ckp elok2..dia msti phm..kalo tk phm gk,ko akn tahu jawapannya sket je lagik..sabar,trus kn scroll ke bwh..

jgn la ko tk bertegur dgn kawan sejantina ko sbbnya ko suka org yg sama..itu mmg membazirkan tenaga dan perasaan ko je..ko let go je la org yg ko suka tu..abaikan...percaya ko akan jumpa the right person satu hari nanti..sakit sikit la kot..tp,ak pcaya,setiap org msti bleh buat..tkkn la manusia selemah tu kn..

kalo kwn sengal sgt,tkde cara lain,ko bunuh je dia..haha
tkde la..ko kena kembali kepada the first and the last resort,bdoa..Tuhan kan ada..=)
even rasa nk hempuk tu mmg ada,ko telan je la..manusia mmg bnyak pelik2 pn..

korg try add some values dlm hidup korg hari2..cthnya..ko byr 10 sen,nanti ko dpt air pepsi bsr kt kfc..haha..tk lwk pn..

tkde2,ko try ubah diri ko tiap2 hari..kalo semalam,ko pndang kwn ko dgn perasaan bnci..hari ni,ko pndang dia dgn mata hati(ayat ust razi)..dia buat salah yg mmg salah dlm Islam ke apa ke..ko jgn la bnci dia,ko try bgtau dia dan doa utk dia..mungkin dia tk sdr..and tak tau..dan juga mungkin dia tkde kekuatan utk berubah..mungkin ko leh jadik medium utk bntu dia berubah..sape tahu kan?

ak kagum dgn manusia yg boleh bwk perubahan dalam hidup manusia lain..bukan sume org leh buat..kalo ko tkleh nk buat kt ramai org,ko buat kt diri ko la paling kurang pn..umur dah meningkat..sket lagik,sdp je ak kata kt org,umur ak 26-27..tua nye rasa..

umur pn,bkn nye leh indicate bila kita mati..tah2,esok ke ak mati..(isk..sedihnya..msti mak ayah ak rasa sedih gila kalau ak mati kt sini..)pas ak amik forensic,org yg ak nmpak kt mana2,ak mmg bayangkan apa rupa dia bila mati nanti..ak pn tak tahu knp..ak bygkan,sape org yg akan susah hati bila dia tkde,org yg bgantung ngan dia..org yg jadikan dia inspirasi utk teruskn hidup..ak mmg tbayang2..susah nk lenyap dri otak aku..bdn keras,kaku,pucat..

Ak mati skrg,ak tk rasa ada org kan sengsara gila pnya..cm laki mati bini anak lima berderet ke..ermm..sedih tu pasti ada..paling kurang,family ak,sbb ak pcaya dorg syg ak..ak tk hrp dibelai2..cuma,bg ak duit bila ak perlu dh cukup utk bgtau ko syg kt aku..ayah ak bgi ak duit tu,dia syg kt aku la kan..leh kira ke gtu?duit pn adalah ukuran kasih sayang sbnrnya..haha..

so,utk mnjadi lebih baik..jgn smpi tggu smpi esok(ala2 courts mammoth,ansuran tnpa cengkeram..haha)

so,add n up kan la idop ko..tk rugi pn..

Kedudukan mereka itu bertingkat2 di sisi Allah,dan Allah Maha Melihat apa yg mereka kerjakan~

Wallahu a'lam

p/s:pnah tk rasa utk certain people,supaya jgn mbesar dan stay cmne yg dorg ada skrg?kan bagus..

2 comments:

yellowrose said...

suke entry nih~~~!

saifuddin said...

"jgn la ko tk bertegur dgn kawan sejantina ko sbbnya ko suka org yg sama..itu mmg membazirkan tenaga dan perasaan ko je..ko let go je la org yg ko suka tu..abaikan...percaya ko akan jumpa the right person satu hari nanti..sakit sikit la kot..tp,ak pcaya,setiap org msti bleh buat..tkkn la manusia selemah tu kn.."

Hehehe...