Wednesday, February 25, 2009

Lie to me with style 2

Stop Smoking Clinic:

Basyar,Lu'ai,Mustafa,'Aqile,Dr Umari serta seorg Yamani yg mahu stop merokok..setelah consultation dan counseling panjang lebar selama sejam yg diberikan Dr.Musa Umari..smbil Basyar dan Lu'ai mencelah2..

dan setelah ak menguap dan ditanya oleh patient (wala marrah enti ma bidakhen,wala shisha?)mksd dia,sekalipn ko tk pernah merokok,walopn shisha?--berair2 mata ak tym tu..silap hb,dia leh ingt ak menangis terharu dia nk berhenti merokok.haha(tk lwk pn..)--laki ni nampak baik,ye la dia ckp cm merokok tk baik untuk anak2 and isteri dia--at least,dia pk utk org sekeliling..ini,yg merokok 40 btg sehari,merokok kt public,buat berbau baju aku,aku sakit hati ok..

walopn baru je beberapa tahun diwartakan di Urdun tk leh merokok dkt public,mnder tu tk bwk kesan apa2 pon..ak still dapat baju busuk even ak g Obs N Gyn ward!!

dan 15 min trakhir sebelum kol 12..

Basyar:Would u excuse me,Dr?

Dr.Umari:yallah,tafaddhal(silakan..)

Basyar:Kuntu bidakhhin(ak pernah merokok dlu..)..tp,ak stop terus..kalo ko nk stop,ko kena stop terus,tkyh bitadrij(sket2,ansur)..study indicates..bla..bla..ko pk cmni je la,ko merokok rokok apa?

Yamani:L&M

Lu'ai:ouh..itu philip morris nye company nye product..Amriki(amerika..)

(sape yg merokok,ini sign Iluminati ok,ko leh tgk dekat SUME botol liquors and kotak rokok)


Basyar:hah..duit yg ko beli rokok tu,Amerika bagi duit untuk bunuh Arab..ko tk patut beli mnder tu..
Yamani mengeluarkan tissue dan mengesat sedikit matanya..
Aku terpinga dan kagum,melayan perasaan.wahh!!basyar dah berhenti..mungkin sbb ayah dia sakit hari tu..dia mengalami anjakan paradigma..
Yamani:tkde arab nye rokok ke?
Basyar::mana de!sume dri Amerika..saab(bkn keter saab,haha..tp mksd dia saab,susah..)kalo ada pn,kilang kt Arab,bhn dri Amerika..

dan..ada bape2 lagik pkara dorg ckp...


saab

dan berakhirlah klinik 2 jam setengah hari itu..ak keluar dgn perasaan wah,baiknya...

**selepas 5 min kuar dri klinik,dan ak masuk semula untuk lecture,ak nmpak Basyar dan Lu'ai..

ceh...merokok!!!

haha..dorg ni,kalo menipu,mmg tiptop la...sukati ko la Basyar..at least,pt tdi tu sedar..mungkin cm tkde etika sbg seorg Dr..tp,itu la..at least dpt kurang kan seorg..

dan,a fact,85% surgeon in KAUH(king abdullah univ hosp) smoke!!

also a fact,5%-10% of internists smoke..

and notes to whom it may concern.diexaggeratekn oleh reader di entrinya(go for internist!!hahaha..)

merokok tu,dh jatuh haram sebabnya dia merosakkan dan diri sndiri..terpulang la sbnrnya..kawan ak pnah kata,bkn sng nk berhenti merokok kilah..

ak yakin,mmg susah,sumting yg ko addict,dan ko mampu untuk beli,tiba2 ko tak leh beli..dan ko nk berhenti tu sndiri,dh ada withdrawal..tk mudah,ak tahu..

Dr pn kata..100% susah..

tp,bln pose,bleh lak tk merokok kan..sabar la sket..

Dkt slide Dr Umari ada:

La dharar,wala dirar,

La taqtilu anfusakum..

1 comment:

saifuddin said...

Mungkin mereka perlu jadi filsuf, baru berhenti merokok.

lol