Sunday, February 22, 2009

Wise and Comprehensive

bukan sekali dua..malah bnyak kali,bila ada je round,dr akan tnya ak,apa maksud nama ak,senyum2 lak tu..(dia dh tahu..tp,saja nk duga..haihh)

dan hari ni,tk terkecuali,Dr Wafa' tnya ak,nama ko mksud dia wise kan?ak senyum je..
pastu dia smbung lagik,comprehensive!!(yg ni,ak terus tergelak..tp,bajet la gelak sket2 sudey..aku sorg je perempuan dlm round tdi..nk gelak besar,tkde kampeni la nk gelak sama..heh..)

habis la,esok ak msti ditnya bertubi2 oleh Dr Wafa'..faezza kata,dia suka tnya2..come ere books!!come to me!!(malasnye nk cpi buku fam med..)

kdg2,ak malu,sbbnya ak tkde la pndai pon..serius ak kata ni..ak rasa,ak thp average..
bkn ak merendah diri ke apa..tp,ak tau kemampuan ak..

tp,ak tau,itu sume bgantung usaha..sume org kena jadi seperti nama ak..sungguh!! (poyo le..haha)

dan utk hari ni,kredit ak berikan pd farah..thanks for ur concern..

farah:ko ada prob ke?
aku:hurm?knapa?
farah:ak baca blog ko..ko ckp cm abstrak,tk brapa jelas n paham..
aku:ehh?
farah:ak baca few latest entries ko..
aku:yg mana?
farah:yg add n up,perasaan peduli tu..
aku:ouhh..laaaa..ada ke..yg add n up tu,itu cuma terlintas kt otak ak..tnpa ada apa2 pon yg bkaitan..perasaan peduli tu,ko pn tahu kenapa(ak cerita kt dia kenapa..dia pn sedih,sama mcm aku,kitorg sume sedih..mmg sedih..=( )

dan sbnrnya,sekali lagi ak katakan,seperti yg ak katakan utk first entri blog ni,ak menulis utk ingatan yg ak leh share dgn org lain..yg ak rasa,org leh tahu dan amik sumting drinya..perasaan suka ak,sedih ak,utk certain things yg specific,ak tk pernah nyatakan kt sini..sama sekali tidak..

dan,kalo ak mati nanti,korg tgk la blog ak ni..mana la tau,ada ingatan yg korg leh ingt kt aku..ingt,yg korg pernah ada kawan nama 'Aqilah..'Aqilah with '

tkde Nur..itu yg pasti..kerana Aqilah yg ada Nur,itu kelah,dan ak,kilah..




7 comments:

yellowrose said...

touching plak entry nih kqilah..

kilah said...

mula2,ingt nk buat lawak je..
tiba2,lepas akak bc balik..rs sedih sikit?haha

saifuddin said...

Haha kantoi ada blog.

Semantiknya, bukankah pandai itu jauh berbeza dengan bijaksana (wise and comprehensive)? Pandai bererti berpengetahuan, manakala bijaksana bererti mampu berfikir secara kritis dan kreatif.

Contoh:

Rasulullah tidak pandai membaca.
Rasulullah tidak bijaksana membaca.

saifuddin said...

Alamak terpublish dulu pula.

Berdasarkan contoh di atas, jelaslah bahawa pandai dan bijaksana itu mengandungi makna yang berbeza. Belum lagi kita masuk etimologi semantik. Haha poyo je...

kilah said...

heh..
sbnrnya,mksd aqilah tu sndiri,org berakal..
tp,kalo arab,dia mmg kata wise la..
mksdnya,awak kata akak bijaksana ke?wahaha..
akak ingt,surat2 perempuan jhr tu,ceruk mana tah nye karya..rupa2nya karya baru..akak terjumpa kt tenet ms tgh cri sumting..rupanya pakcik FT pnya..faisal tehrani,bkn faizal tahir..haha
looking forward to read..
g la khatamkn kamus awak..tkyh bc blog org..haha..tk menambah vocab pn..

sempliciotto said...

sayu lah weh, apa ko dah buat ni? ngeh

kecik-kecik dulu, org kate bg nm anak biar ada maksud buat panggil kat akhirat nnt. dah besar-besar, Dr. Fadilah Kamsah kata nama tu doa. bagus kan?

you should be proud tau kilah or at least has some kind of confidence 'inside' org panggil ak lg la, tak dapat nk m'doakan huhu

saifuddin said...

Remuk-redamlah hati Faisal Tehrani kalau beliau tahu masih ada yang tidak kenal akan karyanya yang satu ini. Pulang ke tanah air nanti, gelintarlah karya-karya beliau di toko-toko buku, dan cubalah menghayati ma'na-ma'na yang beliau selitkan di sebalik nukilannya itu.

Wahaha...

Menurut etimologi semantik, tiap-tiap satu perkataan itu ada asal-usulnya. Kalau nama kita tiada maksud di dalam bahasa Arab, mungkin ada maksudnya di dalam bahasa lain. Google saja 'meaning of [nama]'.