Thursday, April 23, 2009

nervous aka darah gemuruh

sape tk kenal Dr Ali Rifaie,seorg neurophysiologist yg tegas dan strict nye melebihi neuro surgeon..
ak pikir,kalo cardiothoracic surgeon strict begitu rupa,msti neurosurgeon lagi2 la hendaknya...
ok..tanggapan ak sgt salah..neurosurgeon sgt baik..neurophysiologist rupanya yg strict..ok,ak buat silap lagi..overgeneralized ppl..tiap org ada karakter masing2..maka,dpt disimpulkn,Dr.Ali strict..
mmg scary..tp sbnrnya dgn dr yg kita cuak ni la kita akan dpt mnyak mnder..kita akan baca buku,dia bagi input dkt kita mnyak gle..walopn dia ckp,Ya Allah,apa kena dgn korg ni,ak dh ajar dh tadi..(haha..dr pn leh depress ajar budak medic pemalas..)

tahun 4,ko letih,pergi pagi,balik ptg..nk sesuaikan diri dgn keadaan baru..bg yg susah sket hendak bertutur dalam bahasa arab dan tk praktis kannya,mungkin menghadapi sedikit masalah untuk catch up study dan amik hx..
tahun 5,ko kena sntiasa alert..dalam round,dr akan tnya ko ikut round..abis satu round,pusing balik..smpi jenuh..kalo dr 'berkenan' dgn ko...dia leh tnya ko smpi ko tk larat nk jawap...alih2,ko bg muka tk larat ko dkt dr,in case dr tu sporting la..kalo tk,jgn ko berani nk buat muka kerang busuk ko tu..hehe

semalam,grup ak bersama Dr Ali Rifaie(he is well known dgn kestrictan nya..)..ada round dan seminar..ada dua seminar plak tu..ak plak yg bajet cm tk berapa nk konpem seminar tu ada ke tk,tk baca la..malas nk bc..alih2 ada plak..
dah la klinik dgn de..bc anat neuro..haram,ak cm tk dpt sgt..alih2,Alhamdulillah,farah hapal sama2 dgn ak..si aizat lak ajar ktrg cmne nk buat PE..

mati la..cuak tatau nak kata..
dak grup ak yg tk amik hx,mintak frh hx yg ktrg amik..(cesss..ak rasa tk adil..dorg tk amik hx,dtg lmbt,dlm seminar pn biasa je jawap..tp,dpt markah tinggi utk evaluation..)
toksah nk kata la soalan yg boleh dpt dlm buku pn nk tnya kt dr..(kalo kita,kita pk,eh jwpn tu ak leh dpt dlm buku..krg tnya dr,dr marah sbbnya salah kita tk bc buku..)


tp tkpe,shukriyah kata:kita mmg kena jadi significant student baru kita leh dpt mrkh tggi..mungkin sbb kita minoriti..dan dilabelkan sebagai pasif..maka,begitu la...bg kita,Allah bagi kesihatan yg baik wktu nk xm,itu dh cukup..ko buat je la xm btol2..(tiba2 ak rasa minah ni penuh lak dgn motivasi dia..haha)

10 minit tggu kt 10th floor,pong pang pong pang hapal brain anat..then ada resident dtg dkt ktrg,tnya ko tahun 5 kan?turun bawah skrg..

Alaa' tnya dr tu:ehna maa min al yom duktur?(ktrg dgn sape hari ni Dr)
resident:ma'i(dgn aku..)

(yg lain dah buat muka bersyukur kt blkg dr resident tu..smbil ckp tahniah antara satu sama lain..haha...)

maka,tkde apa pon yg signifikan dkt dlm round..tp,tggu!!!hari tk selalunya indah..
ptg,seperti yg termaktub,ada seminar dgn Dr.Ali Rifaie..(good,I am not reading the slides yet..habes la..ak bc stgh jam je..bc je la labu,sape suruh ko tk bc semalam??)

masuk je physio room..
Zaghal yg dok sebelah ak,tnya:Qara'ti Aqile??(bc dah Aqilah??)
Aku:Mush kitir..
Zaghal:ahsan minni..ana ma qara'tu isyi(lagi bagus dri ak,ak tk bc pape langsung)
dia pn mula doa la..yg duduk dkt dgn ktrg dah gelak2 dah--mamat ni mmg suka buat lawak konpius..

seminar pn mula..discuss tajuk neuropathy..4 org before ak,wktu tu jantung ak dah beat laju gila..ak dpt rasa kan..kalo buat heave palpation,ak konpem akan ada significant finding..heh..dh la ak tk mkn dri pg..muka ak msti pucat lesi..

bila tiba soklan yg kena kt aku..Alhamdulillah soklannya senang..recall Diabetic Neuropathy sket..pstu,dr pn tk tnya further questions..mcm tu la,selama 4 kali round dia tnya ktrg soalan..

3rd round..dia tnya pasal AIDP..sume org tahu respiratory involvement..kita kena expect akan jadi..
sume org jwp jwpn cmtu..tp,dr kata salah..
ko tahu apa jawapan dia??ADMISSION la utk monitor..dan jawapan ni diberi oleh Encik Malkawi(ket grup ak..)
--cehh,ak dgn yah dah pandang sama sndiri..hampeh,selalu jadi cmtu..sbnrnya dr nk jawapan simple je pn..dr pn sengih je pas tgk rmi gle tk dpt jwp..

apa pn sbnrnya,nk kata kt sini..dlm medicine ada mnyak mnder ko kena bg perhatian:
1)ko jgn ikut kwn ko yg malas nk amik hx pastu amik hx ko..it's ok..ckp la sket,ko patut dtg awal amik hx..jgn la selalu kot..1-2 kali dh cukup..kalo dia keep doing the same thing..it his/her choice..
2)bukan kerana ko malay dan ko minoriti,ko kena rasa inferior!!kena usaha untuk jadi yg terbaik..
3)ko kena baca buku(ak tkleh nk bg tips lain dh..even dr sndri kata,medicine,ko tkde cara lain nk jadi pandai..U have to use stupid old method..bc buku--ni,dr firas kata erk..bukan ak..kalo specialist dh ckp cmtu..ko nk ke pcaya dgn formula rebus buku pastu minum??hahaha
4)farah kata:tkpe,ak yakin kita leh jadi dr yg baik satu hari nanti..walopn org yg buat cmtu,tk de pape pn efek kt dia,tp sbnrnya dorg as a medical student tkde ethic..kita msti jadi dr yg ada ethic dan baik!!!ak yakin,kita boleh!!--btol2..ak pn ter'inspire' dgn kata2 dia ni--haha..motivatednya ak rasa utk ak yg susah nk masuk kata2 motivasi ni!!

mggu depan,Dr ali will be attending a seminar in US..so tkde kot dgn dia..gembira tp sedih skit sbbnya rugi la tk dpt round dgn dia...

ok..ak dh habes citer bnda2 yg ak rasa dak medic pn dh tk larat nk dgr..so typical .. maka bye2!!

ak nk p tgk pride and prejudice lagik...sape nk join???haha..ak dh tgk nk dekat 10 kali ke erk..tah,tk kira..
(weh,bc buku la..kan hari ni kena g round..)

3 comments:

Ilyana Ar Razi said...

salam, dah tahun 5 yer. kejap je masa berlalu. mabruk!

kilah said...

aah kak..ktrg dh besar..=)

razyana said...

hmm tu la, tahun depan nak masuk "tadika" dah. :)