Saturday, May 2, 2009

Beginning With End in Mind


ak tk bgtau korg lagi kan??ak ada bakat besar menjahanamkan gambar sampai tk tau mana satu orgnya..haha

bila kita cakap,beginning with end in mind..apa perkataan yg ko boleh beri ak untuk tafsiran ayat ni???

haaa,mestilah planning!!Enon kata planning yg terbaik yg dia blaja dlm management adalah dalam jangka masa 3 tahun..

ok2...ak nk kita sume pk planning kita untuk akan dtg..at least,3 yrs from now..apa yg kita target untuk diri kita..

lets say,ko baru nk keje..ko kena target ko nk duit ko ada bape kalo boleh..ko nk beli keter apa..ko nk buat apa untuk mak ayah kau..

dan,katala kalo dh berumah dan bertangga..apa ko nk buat kalo ko dh ada anak..

ak cdgkn,by the time ada je anak,kita(haha..kita konon,sape kita?ko ngan aku la--haha--mereng la ak ni..)
bukak akaun untuk dia..dan letak 50rm every month..tk mnyak pn kn..sbnrnya,ko letak 10 jd je dlm akaun dia..
dri ko g blanja beli beg,gadget apa2 tah lagik..buang karan je..

yg mnyak duit,boleh la beli rumah untuk anak2..bukan nk rumah besar2 pn..rumah yg elok2 nk mula hidup pn ok..apartmen ke..kalo nk beli rumah kos rendah tk boleh..coz gaji anda tk boleh nk penuhi syarat pemilik rumah kos rendah..
(ini,ak cdgkan korg buat bila anak dh besar sket..umur dia 15 ke..)

ak pnah tnya org yg buat cmtu kt anak dia..kenapa nk buat cmtu..rumah dia pn tkde la besar sgt tp,income dia tiap2 bulan sdp la gak..dia kata..tkut nanti apa2 jadi dkt dia ngan suami dia..kita,makin hari makin tua..kalo jadi pape,sape nk tgk2kan anak2 dia yg kecik2 tu..(ouh,ak rasa sedih bila dia ckp cmni..)

ak bg cth lain la kan..ini cth mudah,yg tiap2 hari kita lalui..

kata la ko sibuk gle hari ni..nk kena g psr beli brg..buku bertimbun tk baca..kain tk lipat..nk kena masak..nk kena g mesyuarat..
dlm hal ni..ko kena decide mana satu prioriti..
kalo ak,ak rasa ak leh buat g psr dan beli brg dlu,pstu bc buku,pstu g msurt..
ak beli je brg tp tk msk kot..sbbnya bila ak ada masa nk beli brg,baik ak g cpt..grab what u can then kuar psr dgn sng hati..tkyh beli brg untuk seminggu..-tk syok g psr kalo tkde transport..tk macho..haha
lipat kain,esok ak leh buat..
cik sempliciotto ada ajar cmne nk buat planning..rule out rule in mana yg penting..tp,biasa la..ak ni,lemah nk ikut2 jadual..sedap rasa ak je mana ak nk buat dlu..heh..

kita kena ada back up untuk sume bnda yg kita lalui..
bkn back-up boyfriend atau girlfriend ye..back-up plan..
there's no 10 seconds bf or gf..people yg buat cmtu patutnya ckp kt dia..get a life la weii!!!

somehow,ak tringat lak kt mak ak..mak ngan ayah ak g keje kol 6.30 pg tym dorg keje kt PBD dan Jln Duta dlu..
balik kol 7 mlm..
ayah basuh baju,sidai baju..mak lipat baju,kemas rumah n do the cookS
they woke up 3 o'clock in the morning untuk setelkan ktrg pnya needs..buat homework from office dorg lagi..
masa tu,umur ak baru drjah 2..so,korg dpt agak kot cmne kakak sulung akan react bila adik2 dia sengal..(haha..ak tk mau ckp la cmne..malu sgguh..sbbnya,kalo ko g kwsn perumahan rumah ak,msti korg akan tahu mcm mana kalo ko tnya makcik2 n pakcik2 kt sana..hahaha--ak sgt garang..)

ak mmg rasa sume mak ayah dah buat a huGe sacrificeS utk anak2 dia..
kita ni ha,yg dh menginjak umur 20 an,kena buat sumting untuk kita berjaya didik anak2 kita mcm mak ayah kita didik kita..
ak nk p bukak kitab tarbiyyatul awlad lah gini...haha
(eh,jgn kata ak nk gatal kawin ke apa,sbbnya bagi ak,sume org kena ada basic,bkn tggu nk kawen baru nk g carik buku..meraban cari buku,tp haram,masa tu ko dh tk sempat nk baca..)

ak lupa nk cakap..
panggil la ak konservatif ke,kuno ke..ak tk kesah sgt pn..sbbnya ak mmg kdg2 rasa ak cmtu pn..haha
bg perempuan yg kata,dlm hidup kita yg perempuan ni tkde border yg boleh halang cita2 kita..ak tk setuju kot..
sbbnya,bg ak sndiri la..ak ada prioriti yg lebih utama dri kerjaya kita..
ada org rasa,kita boleh buat apa je tnpa ada border..
meh2,ak bg cth..cth la kan..ko nk jadi neurosurgeon,suami ko tgh blaja kt US buat cardiothoracic surgeon..pastu,ko ada anak 3 sume berderet setaun satu..
tiba2,ko lak dpt tawaran buat kt Australia..and ko preggie..mnder tu tkleh tangguh2..take it or leave it on the spot..
kalo ko la..apa ko buat??
decision kita buat mmg la bergantung keadaan..tp,kalo keadaan cmni,ak rasa korg dpt agak kot apa ak buat dgn pemikiran konservatif lagi kuno ak ni...

buat plan,jgn belakang kan org lain..pk utk kepentingan org lain juga..jgn syok sndiri nk capai apa kau mahu,ko neglect perasaan org lain..
percaya,kepuasan hidup kita bukan bergantung pada kejayaan kita je..
the whole people we live together is our life,so do think of them..

guys,do plan ur life from now on..at least 3 years??lebih pn boleh bg yg dh nampak jalan..
kalo yg cm ak ni..takat 3 tahun ok kot..lebih dri 3 tahun..I can't tell what my future will look like more than 3 years..=)

ouh lupa,setiap planning,ada evaluation..kita leh access keberkesanan planning dan ubah dia ikut masa yg tertentu.. lurusnya kau kalo ko ikut planning membuta tuli tp sbnrnya ko tk mampu..

p/s:
1)eh,tahu tk,ak dah ada planning untuk goodies??Ria's Cuppies!!
2)mcm mnyak lak ak ckp psl marriage life..ak tk dpt nk pk cth lain yg kronik la..dh ak hidup era2 org muda..hehe..=P

6 comments:

maskedfacies said...

kilah, rajinnye taip panjang2.

maskedfacies said...
This comment has been removed by the author.
kilah said...

hehe..
tkde pe keje nk buat mimi..

p/s:buku ak bertimbun,tp rasjin la nk bc..haha

one_munawwarah said...

kalau suami saye buat cardiothoracic surgeon kat US (amiiin...) saye tunggu je die abis... suami surgeon, neosurgeon sendiri can wait...hahaha...

p/s:nak lebih cupcake ria's,yelah bawak balik utk org rumah lagi.

megatkanzaki said...

neway, mengikut entri ini, kita completely berbeza sebab wallaweh banyak gile ah plan ko!

dan seperti mana ko, aku ada reason sendiri jugak

p/s:mungkin ko boleh buat novel sendiri yang bertajuk 'perancangan keluarga' saya =P

kilah said...

one:dtg je one..10 cupcake angkut pn buleh..haha

ayep:ko nk plan apa weh utk anak ko??masuk skola medic tp tlajak blajar muzik??well..well..org berseni kan..kan..haha

p/s:ko nk beli kah??my writngs better be good la mcm tu..blom tulis dh ada fan..hahaha