Tuesday, May 5, 2009

Hitler-Mussolini

Mussolini-Italy

Hitler-Germany

Hitler,bg ak adalah tk ubah seperti seorang yg pathetic..yg manyak menemui kegagalan dlm early life dia..Lalu menuntut kebebasan dgn beberapa dasar,anti semite,nationalism,anti communism..He inspired people dgn speech yg berkobar2..ak rasa,insane psychotic,hatred dia sume terkesan drpd awal hidup dia..


Ditangkap pd 1920-an,dipenjarakan,tk mahu bersuara,lalu dipujuk oleh Helena,isteri supporter terbesar dia..Dia syok kt Helena tym tu..Helena rasa cm trapped coz dia tk suka pn kt Hitler..Suami dia ter inspired dgn Hitler so,he supported Hitler whole heartedly which brought his family and all over the country to problem..

Walaupun Hitler bawa agenda,German mesti jadi pure German w/0 Jews..tp,ak rasa dia mmg nk attack Jews sahaja sbbnya Jews tym tu kuasai ekonomi dan dia tk tahan tgk mnder cmtu..Dia rasa,jews adalah unwanted people yg dok merempat,yg jadi parasit yg menyusahkan German people..kerana wktu Jews hidup senang lenang,German hidup susah di negara sendiri..harga barang melambong..org susah teru susah..

Mussolini and Hitler,punyai satu persamaan yg signifikan yg kalau tnya org separa sedar pn tahu..iaitu style tgkp gmbr..hehe..

persamaan yg lain ialah dorg perjuangkan dua aspek yg sama iaitu Nationalism dan Anti Communism..

Dua2 mati sbb kena executed..pd hjg april 1945,akhir world war 2
tp,yg lebih sedihnya..Hitler mati sehari selepas dia kawen..isk..isk..

Tapi,apa pon,ak rasa Hitler telah bawa satu revolusi baru..dgn membenci Yahudi..yg akhirnya menyusahkan org Islam,khususnya Palestine,amnya,sume org yg peduli dgn kemanusiaan..

timbul pula certain negara Arab yg bersikap ignorant,tutup mata,begitu lah..kena suppress dek kuasa veto..haih

ko ckp mnyak,ko siap!!--mcm tu la dunia,tkleh ckp mnyak..
ko ckp mnyak,ko cari nahas..
ala,sama la mcm kita kan..itu kan 'demokrasi' yg kita 'gila2'kan..mcm kak fynn kata la..demokrasi la kau sampai mati..kata bagus..(lebih kurang la..ak tk ingt sgt..)


Ye..ye,ak tahu,kalo nk ckp pasal kemanusiaan,bkn Palestine je..ak patut bercakap psl Kerajaan Thailand yg pernah treat org Islam dgn teruk..Afghan,Zimbabwe..mnyak la lagik..cuma ak rasa Palestine ni adalah isu yg melarat,yg jadi isu besar yg smpi skrg tkde jalan penyelasaiannya..

(nmpk ada double standard kan?apa pn,sdr la..saudara Islam tetap saudara kita..sama je..kita kena concern juga..)

ditambah pula dgn kuasa veto yg bengong,2x5,sama macam Jews juga..mungkin kena suppressed dgn Jews yg kuasai ekonomi dunia..wic is ekonomi amerika..
smpi sanggup beri bantuan ketenteraan maha banyak dri bantuan kemanusiaan..

bantuan ketenteraan which is bantuan untuk invade country org lain..which means kill more people..

Politik tidak boleh disekularismekan..bg yg tahu apa maksud ak,kena bersama2 ke arah itu,walau sedikit usaha kita,pasti dihitung Allah..=)

p/s:ko tahu tk,style tgkp gmbr akhawat mcm mana??peace!!smbil senyum sweet..hehe

No comments: