Sunday, June 21, 2009

Being Nice

Pernah tgk tak cerita yg ada wataknya bernama Annie??
she's trying to be nice..dan akhirnya kena balik kt diri dia sndiri..langsung tk fair bagi ak utk dia..

One day,one fren of mine diajak keluar beramai2..
dia tahu,dia mungkin tk layak diajak keluar..tp,dia tahu juga perempuan itu yg kita namakan Timah trying to be nice with her..
so,she just accept the invitation..pulangkan nice dgn ke nice an kembali..

ak pernah bc juga,lovehatelifeangel kata kalau kau kurang selesa dgn org,ataupn rasa tidak kena..ko jgn buat apa2..
jgn msg..jgn berckp terlalu deep dgn dia..jgn jadi nice dgn dia..jd biasa,tkde rasa..
kalo ko be nice dan ko tk dipulangkan dgn pkara yg setimpal,ko akan terasa hati sorg2.

tah..dlm hidup ak,ak tk pernah rasa dibetray teruk gile oleh kwn perempuan sampai ak rasa cm tknk tgk muka dia lagik dh..
ak pernah mrh dgn sikap org..tp..marah ak kejap..kwn2 ak pernah kata..pujuk hati,jd la baik2 dgn org tu..nanti lama2 kau akan ikhlas..n everything will be fine..everything will fall into their places..dan ak mmg percaya bnda tu..

dan utk kwn lelaki pula..ak tk pernah pula get involved deeply sgt mcm ak dgn kwn perempuan..tipu la kalo ak tk pernah terasa dgn kwn2 laki ak..cuma,ak rasa function diorg dlm hidup ak kurang penting mcm kwn2 perempuan ak..so,ak ignore apa2 yg ak rasa..tp..tk semestinya ak tk ingt

sama ada insult,ataupn discrimination..ak tend to ingat sampai bila2...itu mungkin sbb ak tk kenal korg sgt..so,ketidak baikkan ko adalah satu bnda yg signifkan yg ak boleh ingat..
tp tkpe,ko jgn risau..sbbnya ko tkkn di double standardkan..ko tkkn dpt worse or special treatment dri ak..sama ada kau pernah buat ak sakit atau tidak..
so..it does not matter in any way..
eh,tp kalo rasa nk cuba buat teruk2 dgn ak,boleh juga..cuba la..
ak pn tk tahu mcm mana tahap ak membenci dgn teruk skali..haha


ala,lagipn..buat apa ak nk sedih2 pd org yg mmg tk peduli pn dgn ak..
(ak tkde la rasa kwn2 lelaki ak jahat..cuma saja ak nk nyatakan apa yg ak rasa in case one day nanti kita mess up bersama2..haha)

kwn2 lelaki mmg penting juga tp..kalo suruh dipilih antara dua..ak minta maaf ye..korg jatuh tempat kedua..
insya Allah,pd masa akan dtg,akan ada satu manusia yg sudah halal di sisi aku yg tahapnya lebih tinggi sedikit dri kwn2 perempuan aku..
tp,ak treat sume org sama..kalo dia salah..dia tetap salah..kalo ko salah,ko tetap salah..
bukan sebab dia spouse ak,sume yg dia kata betul..
tgk keadaan ak pd masa depan..baru boleh ckp mcm mana..
ak pn tkleh nk ckp bnyak sbb ak blom pnah diberi situasi begini..

kwn2 perempuan lain..korg pn tahu mcm mana rasanya..keperluan kwn2 sejantina utk meneruskan kehidupan..

tp,kdg2..bila kau rasa so much damages have been done..ko mcm tk nmpk jln kembali lalu ko keep distance..
confrontation pn dh useless dh masa tu..

being a good fren is not that easy..
bkn mcm main petik je jari
satu bnda yg kita semua kena put in our mind..
friendship mcm win-win situation..
kita mmg tkleh please sume org..
tp,kita letakkan friendship dalam the best stage yg kita pernah rasa..

be nice kt sume org..org akan nice kt ko balik..itupn kalo ko rasa ko nk di treat nicely la..
kalo ko rasa ko tk perlukan nice org..ko boleh buat apa yg ko suka..
dan ko jgn terkejut nanti..bila org tak mahu tlg ko dlm ko susah..
org tk amik peduli apa jadi kt ko..

kdg2,bila kwn buat kita terasa..kita pujuk diri untuk lupa..
kita pk kebaikan dia..kita pk..gaya ak bagus sgt..nk ditreat bagus..dan gaya ak bagus sgt tk buat apa2 yg dorg terasa..
mmg makan hati sikit..tp,ko kena percaya..give and take penting dlm relationship..

okla..ak nk stop..ak tk nk driven away..
bak kata Fatin,kwn SMAP ak pd Rusyie,juga kawan SMAP aku..
bila dh besar,banyak perkara kita kena buat keputusan kan..

tulis entry ini pn satu keputusan yg ak berfikir2 nk buat ke tk..
tp..ak rasa ak perlu..

p/s:kalo ak petik jari aku,ak akan hnya dgr friction..mksdnya apa?ak tkleh petik jari aku la bai..apa daa...haha