Thursday, June 25, 2009

Cast Away

The worst thing can ever happen dlm dunia pengangkutan adalah aircraft crash..
tgk cerita cast away?agaknya mcm tu la masa org dlm air france tu rasa..

oleh kerana kita mementingkan aulawiyat..kerana kapal terbang memudahkan perhubungan..kita tetap guna..
walaupun bila kemalangan berlaku...dia mmg the worst accident yg kau akan lihat..

cockpit separated from cabin..fan engine terbakar..
cargo bersepah dan terhempas atas passenger..
oxygen kurang..akan ada org terjatuh dri cabin kerana angin yg serius kuat..

walopn begitu,kita tetap adakan usaha untuk baiki safety precaution dlm emergency case?but wut we can do la kan..
kapal terbang mcm lone ranger kt udara..preparation kena betul..then u will travel safely..
it also depends on the pilot..not the type of aircraft..

mcm mana agaknya baby yg kt dlm air france tu rasa before dia meninggal?
org yg nk celebrate certain occasion mati..
heh..cuak gila bila pk..nauzubillah

ko pnah dgr berita dulu2?Garuda indonesia flight 200(GIF200) crash..
dia nk mendarat dh..tiba2 apa tah jd..habis ko merudum..sume org meninggal..
234 passengers!!dan ia hnya 18 batu dri epot..heh..
Garuda Indonesia flight juga adalah pemegang worst safety record dlm dunia penerbangan antarabangsa..

skrg nama flight ni..bkn GIF200 dah..GIF202..superstitious pnya pasal..
mcm la no 13..tk silap ak ada certain aircraft cabin dgn no hotel..tkde no 13..
bawa sial katanya..mcm juga chinese and japanese percaya no 4 mksdnya mati..

tau jugak kan psl Helikopter Nuri..gila lama tentera msia guna helicopter ni..dri 1968..
dgn rekod hampir 20 kemalangan..kerajaan Msia ambil keputusan tukar helikopter tahun lepas dgn eurocopter dri syarikat Perancis..
Mahathir pernah kata dlm blog dia..kenapa kita tk beli dri America sbbnya dia kata America menipu..duit dh byr sume..tiba2 baru tau yg sbnrnya senjata tk dtg sama2 dgn helicopter..(ni msti peg kerajaan tu excited nk g melancong kt sekitar US,tk tgk katalog btol2..haha)

Ayah pernah kata jugak..kita ada juga beli dari Russia..tp Russia susah btol nk cari spare part dan bnyak juga problem..
dan dalam dunia pembuatan aircraft,Russia adalah competitor terbaru..yg maaruf buat pesawat adalah Perancis dan America..(ini ak tgk kt Aljazeera masa ak bosan tk tau nk buat apa kt rumah..tgk tv la jwpnya..)

The most kacak occupation yg ak rasa adlh pilot..lepas ni,mamat pulak nak try masuk Akademi..tah lulus tah tidak xm..hahaha..ala,dia pn kecik lagi..baru form 2..beringus lagik..

somehow,ak kesian dkt ehsan..bkn ihsan mustaein dak batch aku..It is ehsan,adik aku..haha
dia gagal sekali..pastu dia nk pergi lagi..ayah ak bising2 kata tk pyh..
tp sbnrnya dia kata kt aku dia hntr surat permohonan lagi skali..dia tk bgtau ayah pn..
dia beli magazine aircraft dri helicopter smpi kpl terbang dan senjata..
kesian..kesian..

reason kenapa msti pilot kacak?
1)ketika dia berjalan,dgn uniform dia smbil menarik beg dia dan muka dia yg tegas dan kdg2 senyum..nmpk sgt berkaliber!
2)to be specific,ak suka pilot bila ak naik flight yg smooth landing tkde shaking LANGSUNG yg ak rasa yg ak tk pnah rasa dlm mana2 flight dri KL to Tripoli.
3)gaji pilot mahal weh..cuma ko kena tahan satu la..dorg ni mcm biskut..lama tkde..pastu baru ada..

before ak tamatkan cast away ni..ada satu fact menarik yg Anis bagitau aku psl air france crash..
beg LV adalah antara bnda yg tk reput yg ditemui dekat Lautan Pacific hari tu..
mahal la lagi lepas ni beg LV..mcm fedex dpt populariti lepas cast away..cmtu gk LV dpt populariti dalam crash ni..
LV bandung valid tk?haha

p/s:cabin domestic MAS ada satu bau yg buat ak pening..hari tu,4 kali ak naik..4 kali gk ak tk mkn..ak lagi sanggup tdo dri makan sbb serius cabin dia berbau..ak tnya adik2 aku..kamu tk rasa ada bau ke?tkde la..biasa je..
ak mmg sensitif pn trhadap bau..kalo org lain tk leh detect bau stokin tu lagi..ak dh detect dlu..haha

2 comments:

one_munawwarah said...

pekerjaan paling hot walobagaimanapun adalah sniper/sharpshooter. wohaaaa

kilah said...

aah..hensem gk tu..bila dia pakai sut hitam overall dia tu..pastu pki kasut sport reebok wrna hitam..
pki spek mata hitam..pki topi hitam..

eh,tp tu bukan mcm bodyguard picisan Prison break je..haha