Saturday, June 27, 2009

Nurul Izzah Suhaimi

Izzah,2 tahun

Izzah,7 tahun

Izzah,9 tahun
Sekadar tribute utk Izzah.

Bila kau tekan no tel,+603907*****,akan ada seorang kanak2 perempuan yg suaranya begitu comel..mcm operator syrikat kartun(ak tk tau pn operator sykt kartun cmne,tp..msti la comel2..utk menarik pelanggan yg menelefon menjawab kuiz soalan cepu emas minggu ini..)



eh,tapi kalau kau dgr suara besar ataupn mcm suara ckp mcm kuat sikit..itu bapak ak!!
mmg suara dia comel..Farah pernah ckp dgn dia..
Farah tnya:Izzah makan apa hari ni?
Izzah:Izzah makan tomyam..(sila jwp dgn comel skali yg kau boleh buat..)


kanak2 perempuan tu,adik last ak, Nurul Izzah nama dia..lahir pd 17.2.1999..di Pusat Rawatan Islam,Jalan Ipoh..
mcm mana Ayah dapat nama Nurul Izzah,semua org pn tahu..
adik aku,dinamakan sempena nama anak Anwar Ibrahim..

bapak ak gile bengang tym tu pasal Anwar kena mcm tu..dan menyokong Anwar habis2an..
lalu menamakan anak sndiri Nurul Izzah,mungkin mahu Izzah jadi kuat mcm Izzah Anwar..


ak sempat jaga dia 10 hari before ak masuk SMAPK masa mak ak dlm pantang..ktrg tkde pembantu rumah dri ak umur 8 tahun.
Ayah amik cuti 2 hari rasanya..then,the rest..aku dgn anis yg buat..dri mandikan Izzah,buat susu,tidurkan..itu pn pnat mak ajar mcm mana nk buat..bergaduh2 turn sape basuh bila adik ak berak..hahaha..
sape paling dekat kena basuh..maka,ada la yg lari smpi luar rumah sbb nk amik distance paling jauh kononnya...


masa ni,ak dgn anis dh tk gaduh teruk dh..ktrg dh bsr,ak pn nk masuk asrama..tkde la gaduh2 lagi..ak mahu menghabiskan sisa2 akhir dalam keadaan yg tenang bersama2 adik bradik yg ak paling rapat sekali..eceh..uwek..
masak pulak?haha..ktrg mana reti masak la bai..nk goreng telur pn..ak cmpk telur tu pastu lari 6 meter..apa kes??hahah...
masak,jiran ak,cik Ina yg tlg masakkan mknn tgh hari..mkn pg,Ayah beli kt luar..

Izzah,dri dia lahir dia dh kena tahan mcm2..bertukar2 pengasuh,selalu kena tinggal bila mak ayah ak kerja luar,pergi haji..
tinggal dgn Anis,duduk dgn makcik aku..
tp,Izzah paling hensem..paling manja..
balik kerja,mak ak mesti kata kt dia..mana anak mak?
hari ni,tk cium mak lagi kan?
Izzah lari2..duduk atas mak aku..
dia la teman borak mak aku wktu ktrg sume masuk asrama..masuk Universiti..

Ayah ak yg tk berapa berteman mesra dgn ktrg pn,dgn Izzah..boleh pulak nk dgr dia praktis nasyid..(ada ke bapak ak nk buat mcm ni..dlu,habis ak kena marah tym ak lampi masa ayah ak ajar ak bahagi..meleleh..)

masa ak tau ni..ak gelak gile..tk sangka Ayah nk buat mcm tu..apakah??
mmg kelakar tkleh blah..
Izzah beruntung ada kakak dgn abg yg dh besar..
sape yg umur 20 an dan ada adik still dalam primary school lagi..
msti rasa nk belikan adik tu mcm2..

so,Izzah sng dpt brg..
ckp je..
nk Barbie?Yoep belikan banyak masa dia belajar..mcm2 colour rmbut Barbie..
ada tukar2 baju lagik..kasut la..
nk mekap?Anis rajin belikan..mak aku pn rajin layan dia..
lepas je beli mekap..ptg tu,ada girlie class kt atas pdg depan rumah ak..

balik main ptg..dh jadi mcm badut ha ngko..haha
dari Syaza,Syapika..sape tah lagik geng2 dia..sume dh cm badut..thats the best grooming ever la kononnya..dgn klip2 rmbutnya..
apa pn,Izzah mmg keles!kecik2 dh pndai ckp org putih..walopn ktrg ajar dia ckp english,dia bermula ckp knee dgn ke-nee..haha..but already rite now,she can speak english very well compared to me at her age..


aku ms kecik?main la anak patung kongsi dgn anis..smpai gaduh2..menangis2..jerit sana..jerit sini..nk anak patung pnya pasal..hahaha


ak tk main mekap rasanya dlm ingtn ak wktu kecik sbbnya by the time ak umur2 mcm tu..ak dh ada insight ak tkleh nk buat sepah dan belasah brg mak ak..tp,satu yg ak ingt..ak mmg suka jalan guna kasut kerja mak aku..

jalan2..mcm ak dh berkarier habis..tp,bila dh bsr..ak tkde satu pn heels sbbnya sakit weh kaki pki..bila sekali terpeleot..huih..ko tau je la rasa dia cmne..itu baru terpeleot..kalo terpeleot dpn crush kau..haaa..mcm mana tu??

(ini,ak nk bg rasa mcm mana malunya kalau terpeleot dpn org2 penting..Datuk Duta pn pnting gk..tp,ak tk rasa apa kalau ak terpeleot dpn dia..haha)

Kelmarin,ak telefon rumah..Anis kata,Izzah menangis..
Izzah menangis sebab mak tk boleh nk amik report card dia..
Dia dh tnya mak ayah aku..dua2 tk boleh..
Dia ckp dkt mak aku:mak org lain pn kerja jugak..Mak kawan Izzah pn kerja dkt putrajaya..mak dia boleh ambil dia wktu tgh hari..

(anis cerita,air mata dia dh bertakung..)
dia masuk bilik..dia cerita lagi kt Anis..dia terus menangis dan tdo..
kesian dia..mungkin dia tk biasa..masa ktrg kecik,pergi amik hadiah dkt skolah pn,mak ayah ak tk dtg..
masa darjah 6,tym ak dpt Anugerah Pelajar Cemerlang..
mak ak dia kata dia tk dpt dtg..
Ayah ak..confirm la tk dtg..dia kena kerja luar,jauh lak tu..dua minggu..
tp,yg seronoknya..masa ak atas pentas..ak nmpak mak ak tgh berjalan kt luar dewan,tgk ak dri tingkap..


so,ak tk pernah ada gmbr wktu aku kecik amik hadiah dkt skolah..
masa mak ak kata she couldnt make it,ak kta..tkpe..ak tk rs apa2..sbbnya adik bradik ak,dri Yoep,Aku,Anis dgn Esan..sume dh biasa mcm ni..
pergi klinik sndiri masa ktrg kecik..mak ak bg duit je..itu kes demam sikit2..demam teruk2,mak ayah ak sanggup tunggu smpi kol 10 utk tggu turn..dh la balik keje smpi umah kol 7 lebih..isk2..(Dr kt klinik tu sdara ak je pn..haha--tp,ko tau la bdk2,demam biasa pn nk mak ayah teman)


yg part ngada2 rs nk menampar adalah wktu ak ada flare up allergy urticaria yg teruk..mak ak kata..pergi la jmpa dr..(ak mmg mnyak allergy..)
masa tu..ak 22..(thun lepas la tu..haha)
ak cm jwp endah tk endah..malas nk pergi jmpa Dr sorg2..gedik kan?dh tua bangka..belajar medic..tau je tkleh nk thn urticaria tu..lagi tk mau pergi jmpa Dr..
Alih2,mak ak offer ubat dia..dia tgk dh nak naik smpi muka..

dia kata,jom mak pergi dgn kamu..
terharunya weh..(ak tkde la pk terharu ke apa..tp..mmg tkleh nk buat apa tym tu..susah gile org mcm ak ni..itu tk boleh.ini tk boleh..
walopn tda la mak ak dok belai2 ak,dok baca buku cerita..dia temankan ak pn ak dh cukup appreciate..

Izzah,selera besar..lauk fevret dia sardin dgn telur dadar..senang gile nk bagi makan..
sardin pn lauk fevret Ayah ak jugak..haha
duduk dua beranak makan nasi dua pinggan..mmg keles..ayah ak letakkn telur kt dia..dia mkn cm tk bernapas..


ok2..balik pd citer Izzah balik..
K.Kilah:nangis ke mak tk dtg?
Izzah:Izzah sdih je..(elele..sian pulak ak dgr..)
K.Kilah:tkpe,Abg Esan kan ada,dia teman kamu..
Izzah:ye la tu..(Esan lelaki..tk supportive langsung mamat ni..)

K.Kilah:dpt no berapa exam?
Izzah:tknk bgtau
K.Kilah:apasal?
Izzah:teruk
K.Kilah:dh tu,kata nk mak dtg..dpt la no elok2 sikit rupanya..
Izzah:hurmm


haha..ak tk bjaya pujuk Izzah..dgn jwpn hurmm dia tu..ak tau dia cm tk endah je..tkpe,Anis ada..Yoep ada..Esan pn ada balik..


Izzah,Izzah dh besar..
Sume org harap Izzah jadi firm mcm Izzah Anwar..
Marah Izzat budak gemuk tu tk ikut peraturan boleh pulak..ini,mak ayah tk dpt dtg dh menangis..

p/s:esok kelas pertama ak utk tahun 6..doakan..Surgery..Here we come!

10 comments:

maskedfacies said...

panjang gila. rajin sungguh menulis. selamat berjuang senior! LOL

(yelah, aku kan ade smpi taun 5 je. ko senior la kan?)

bujang sudin said...

kilah aku rasa dulu penulisan ko cam skema. skang nampak cam bertambah2 la unsur humor. makin bes pulak. wahahah

gila puji terang2. wahahah. dan ni bukan muja.

peh dah senior. aku lambat lagi. adeh

kilah said...

maskedfacies:ko slmt berattachment..18th july balik skola balik..19th july jgn lupa bday ak..haha

bujang sudin:cis ko..ko boleh anggap ak kelakar yg skema..

one_munawwarah said...

adelah sangat cool apabila seorang kakak meluahkan rasa kasih sayang dan pujian untuk adik bongsunye.

cayalah!!!

SYAFIQASALIM said...

kilah, adik kamu same umur macam adik saye..

dan ape yg awk crite ni lebih kurang same dengan kisah adik saye... anak bongsu yang manje...hehe

tp best kan jd anak bngsu, slalu dpt brg2 dr akak2 nye..

kilah said...

one:cis..mentang2 awak anak bongsu..haha

syafiqa:tk sangka awak nk tgk the longest entry yg sy pnah tulis..
dh try cut2..tp,rasa semua nk cerita..

timotim said...

ni artikel paling best kot stakat ni aku rasa( ni puji dr lubok ati ni)..
aku pun ada adik.sgt suka ingat balik pasal adik2 aku.
tapi serius suara izzah memang comel haha..
aku still takleh lupa dia sebut tomyam..
bebila aku rasa nak tulis gakla pasal adik2 aku
k la kilah..kem salam to adik ko.ntah ingat ntah aku haha
k tata salam

kilah said...

heh..tulis entri psl ko gigit kakak ko yg montel tu..serius comel la..hahaha
Encik I yg blur..mmg keles!!
hahaha..tiap kali ak dgr citer ke blur an dia mmg gelak kuat habis..
ok..tata..salam..(haha..ini ak parody comment ko..ak bkn nk p mana pn..tata salam bagai..)

p/s:jgn lupa karaoke kita malam minggu..minum air asam jawa utk efek terbaik..haha

alhanin said...

tergelak sorang-sorang baca entry akak ni.. lagi seronok klu bayangkan akak tgh bercakap.. hohhoho

kecik-kecik selalu gaduh ngn ayong, paling teruk pernah baling kuah cucur udang kat mata dia..

tapi bila dah duduk jauh ni baru merasa rindu pada adik beradik

kilah said...

hahaha..gaduh dgn kakak?tp..bila besar itu yg kita paling rapat..

kalo akak tgh bercakap..pastu ada lagik gelak awak kt ctu..mmg tkleh blah..haha

nanti dh tkde dh awak gelak..korg sume nk balik dh..dh tkde MQ..=(