Tuesday, July 14, 2009

Ouh nervousnya bertemu cinta dalam hati..

Surgical Gown-Army Hospital a.k.a Prince Rashid Hospital

hari ni,akan bercerita yg bnda2 org tk brapa suka sgt nk dgr rasanya..bosan kot..
pasal round,pasal medic,pasal cita2..
tp,ak sebenarnya memang suka nk cerita psl bnda2 ni pn..
dh ini namanya kehidupan yg ak lalui hari2..tkkn la ak nk cerita kehidupan saya sebagai seorang model baju kurung..haihh
mustahil juga ak nk tulis pasal kehidupan manohara di dalam kandang kuda pulak kan..tk masuk korum btol...

ok,saya mula ye..

hari ni,mahu bercerita tentang presentation chest trauma bersama Dr Unggul diberi nama Dr Emad Hejazi..
respon sebelum masuk kelas nk menggambarkan org agak takut juga dengan beliau..
seorg budak lelaki masuk bersama seorang rakannya..dia pilih nk duduk depan..
kawan dia kata kt dia:apa ko ni?
dia kata:kenapa?
kawan dia kata:hari ni Emad Hejazi lah..
dia kata:ouh..ok..jom(smbil kepala toleh nk cari port kt blkg..)

pegawai yg btanggungjawab jaga dewan,dh sound awal2 suruh pakai labcoat..
senyum je dia masa dia masuk tgk ktrg dh duduk elok2 pakai labcoat..
mungkin beliau rasa sejuk mata memandang..

sebelum solat zohor..
Kelah kata kt aku:hang tak ketaq ka?
Aku:biasa ja..

lepas masuk green hall
aku:hang tak ketaq ka?aku rasa lain macam lah..
Kelah:aku dh tkda rasa apa..tkpa ja..

hari ni,Dr Emad Hejazi bawa anak lelakinya yg kelihatan sungguh manja..
Dr Hejazi boleh pula buat muka comel dgn anaknya..unlikely..
boleh pulak dia tido..ala dia apa nk takut..bapak dia je pn..
bila tgk Dr Hejazi senyum pn dh relieve..
itu tk tinggal lagi cerita bila tgk Dr Tareq Jabari yg cold buat lawak..
boleh la nk bukak cerita dorg senyum dlm lecture selama dua hari kepada para klinikal yr sekelian..

berdiri di tepi Dr dan menjadi colleague dr2 yg mengajar kita pada satu hari nanti..memang impian semua orang yg mengikuti bidang perubatan..
siapa tk seronok org yg pernah ajar kita dulu2..lepas tu kita boleh kerja bersama2 dia..heee..kalo ak la..sgt seronok kot.. mungkin berada di awang2an selama sejam..
hey,masa tu opinion kita..ada nilai tau pd mata dorg!!
bukan tkt student medic yg terketar2 tk tau nk jawap apa bila dr tnya..
bila org yg ko kagum pandang ko dan dengar apa pendapat ko..mesti la ko seronok..
pelik la kalo tkde siapa yg seronok..dingin amat tu namanya..blunt affect!
tp,msti lah ktrg tidak akan bekerjasama dgn dr2 ini..kerana obviously..mereka ibarat kekasihku tertinggal di Irbid..

mcm Faezza kata:kagum dgn Dr..smpai rasa nk mintak autograf ..

mcm aku lah..nmpak Dr Mahmoud Ayesh pergi koperasi time ak tgh makan keropok pn ak dh syok gile..mcm ak nmpak chenta dalam hati ja..haha

kalo mula2 dulu,ak rasa nk jadi cardiothoracic surgeon..pastu,ak rasa surgeon tk sesuai untuk perempuan..
ak kata pulak nk jadi cardiologist..
selepas berjumpa dengan Dr Mahmoud Ayesh..aku rasa nk jadi hematologist pulak..
pagi tdi,ak masuk Lap Chole OT dgn Dr Safwan dkt Army Hospital,ak rasa nk jadi general surgeon pulak..percaya atau tidak,ak agak suka bau daging terbakar dek cauterization..haha

ptg tdi,selepas berseminar dengan Dr Emad Hejazi,ak rasa cardiothoracic surgeon lah paling macho sekali antara semua..
jgn nanti minggu depan ak jumpa Dr Barbarawi dlm neurosurgery,ak nk jadi neurosurgeon pulak..

betullah org kata..rasa suka datang berkali-kali..
setiap kali ak terinspired..tiap kali itu juga ak berubah cita2..
tkpe,biar ak habis belajar dlu..kerja kejap..baru boleh cakap mana satu cinta hati..eceh

p/s1:relieved dh habis presentation
p/s2:abaikan tajuk yg gedik..
p/s3:selamat la kepada yg belum present lagi..Tikah dgn Dr Rami Yaghan(dr ni..kalo student lalu tepi dia,dri bising2..terus jadi senyap..dlm lif,student pn tk brani ni bercakap..)
Farah,Sarah,Faezza..Liver Tumor dgn Dr Hussein Heis..
p/s4:prnah dgr org ckp dlm buku mana tah ak baca:there is no space for mistakes in medicine

17 comments:

Dreizet said...

xtetap sungguh pendirian ko. aku rse elok pasni ko aim jd Director spital plakla.haha

uh.."no space for mistakes".orang ape tuh?

kilah said...

itu lah psl..

Director?bosan lah ak rasa..nk kena please bnyak org..politik pnya cerita..payah..
ak perempuan..takut emo kot..
krg,jd mcm Rafidah Aziz..garang..haha

dlm medicine..tkkn ko tk pnah dgr..tkde ruang untuk kita buat salah..
apatah lagi dlm case trauma and emergency..
even td,dlm kelas dr kata..kita kena protect diri kita sndiri..
buat management ATLS..stabilize pt baru angkut g mana2..
jgn bg statement dkt pt selagi ko student..
bawa chaperone la..bla..bla..
bnyak lagi la dia kata..

mungkin itu lah juga sebab guideline diwujudkan..
dan kalo kita kerja ikut guideline..susah lawyer nk menang dlm medicolegal cases..
Dr Safwan kata pulak:selagi ko ada etika..selagi itu ko dlm safe side..

maka macam tu lah kerja Dr..
sume mahu nmpak elok..
tada ruang untuk kita semua buat salah..
mmg mcm scary bunyinya..

Fez said...

Mcm farah cakap : medicine ni zero defect katanya. so mmg kena perfect lah.

Really, they are celebrities! (~_~)Nampak Barbarawi macam nampak Mawi. hahaa. Padanan yang tak berbaloi.

bujang sudin said...

sebab tu lah aku rasa kita ni kena belajar bagi habis dulu barulah boleh sebok2 nak decide nanti nak sambung apa. setakat main buat blind dream je nak jadi apa, budak darjah 2 pon boleh.

memang medik bidang yang shud be zero defect business. tapi mcm senior2 kata lah, kesilapan mematangkan sebab nanti bila rasa bersalah mintaknya nanti takkan ulang kesilapan sama. cuma masalahnya itulah medik tersilap sikit harganya nyawa orang.

tapi dulu masa aku buat attachment dr tu cite masa dia HO berapa ramai pt mati depan mata dia, sampai dah tak rasa apa-apa. lagipun Melesia orang-orangnya rata-rata tak banyak bunyi sangat bila ahli keluarga meninggal di Hospital. tapi, dunia makin berubah. T_____T

kilah said...

haha..mawi..
dorg mmg mcm celebrities kan..
cool je..bila jalan..sume org pndang..
sume org ikut blkg dia..
dia tk suruh org ikut pn..tk minta publisiti..tp,sebab ilmu dorg cm hebat gile plus sgt cool..maka kita admire dia..
bila nmpak mahmoud ayesh,eyad baqain,khalid jadallah,samah abu rahmah..dan bnyak lagi..
kita tepuk tgn,cuit sama2 sndiri smbil tgk dorg dgn kagum..
compared to mawi,lagi excited ak nmpak abdullah malkawi kot..haha

kilah said...

ayep:hah..itu la..nk jadi ceritanya..tym belajar ni..kena belajar btol2..
kesilapan kita buat,kehidupan org kita korbankan..
tkde apa yg dtg dgn senang..
kalo la rasa cinta ak dkt ilmu tu dtg tiap masa..
wut to say..wut to do..
kita dh pn hampir selesai iA step two utk commit dlm zero defect business..
step one:get into medical skul
step three:get into HO practice(still dr kena cover kita lagi masa tu..)
step four:kita akan duduk atas kaki sndiri..atas kita pnya tanggungjawab dan kemampuan kita..that's MO

one_munawwarah said...

sy yg skadar seorang pelajar tahun dua, baru mendengar;
"dont guess what to answer; if you dont know, dont answer my question"

ha...

tajuk telah membuat saye rase, "eh, kak qilah ni...ehem2 dah ke...."haha

kilah said...

it's ok one..
lagi setahun..stahun tk lama..
tp..dlm setahun iA ktrg nk habis dh..haha

kher said...

hahahaha...

tajuk yg menarik.
cerita menarik.
Abdullah Malkawi? heh.
mesti dia bangga tahu nie.

nway, gudluck to ya all.
it's ok to do mistakes now rather than later. but life is too short to do all mistakes. so learn from others'.

p/s: aku rasa ko sesuai jadi bahagian HR kat sepital kot......

kilah said...

tp syg,malkawi tk phm b.Melayu..
iA,korg pn tk lama je lagi..pejam celik..
purp!dh habis..

HR?human resource?
keje pejabat?
kalo pjbt,ak tk mau keje public health..tk syok statistic..pening..
terus jadi director hosp lah mcm ni..haha..gipang gile..

Dreizet said...

xde mende yg zero defect except Allah..in fact medicine is based on "defect".

Gipang..gipang

kher said...

amat 3alim ko pokjat.
hahahaha....

gipang?
ada ker yang tak gipang?
muahahaha

kilah said...

nuek:masa ak mula2 baca ayat aizat rasa tertampar weh..dush..dush..dush..

kamilah said...

kilah..haha, sgt btol la entry nih..
docs ni sume sgt mengagumkan, rs nk jadi cm dorg..nk jd cm sume..

doa2la kite grad n be d best docs!
congratz da abih present ngn antr doc yg di geruni!!

ktorg pon da abih present! alhamdulillah tho' as usual patah hati nmpk ade org tngage tdo kat blkg..isskkk!

kilah said...

eh,terharunya kamilah bc blog kita..=P
haha..kalo kembar baca pn ak terharu gk..
hot tuuuu....

kita sume
agak fanatik la dgn dr..
lagi2 dr Ayesh..kan..kan..hahah

p/s1:perhatian,saya dgn kamilah suka Dr yg sama..iaitu Dr Mahmoud Husni Ayesh..

p/s2:Dr Emad Hejazi pd ptg itu sgt kool walopn ada sikit2 dia marah org..tp,still,kalo ak bayangkan die keje kt OT..mmg macho habis..
hahah..

iA...sikit je lagi kamilah kita nk grad..doa bnyak2!!

Belle said...

kak kilah comey hee~

kilah said...

sape belle ni erk?
serius akak tkde idea