Saturday, November 14, 2009

Gara2 mahu pulang seawal mungkin untuk tidur

Aku tidak boleh lelap semalam(hri khamis)
mungkin masa tidur ak sudah terlajak 4 jam,
ak tetap bangun pada waktu yg sama dan tidak boleh tidur semula.

Hari Jumaat yg penuh dri pg hingga ke ptg,membuatkan mata ak dh tkleh blah selepas sahaja asar.
Pengerusi Majlis kata,biar pelajar mu'tah bangun dulu utk ambil mknn.
Ak dh tk kira.Mata ak dh berair2.ak bgun,menyapa beberapa org yg dikenal,lalu beredar.

Dalam perjalanan kaki ke rumah,teksi berhenti tanpa dipinta.
Seorang bibik indonesia menyuruh ak menulis sesuatu yg ak sndiri tk paham apa yg mahu ditulis.

Lalu,setelah dipahamkan oleh pakcik teksi.
Ouh,ok..I got it.
Anah,wanita indonesia itu telah dari rumah kerana sudah tidak tahan dgn deraan tuan rumah.

sesampai di pejabat polis.sedikit keterangan diambil.
ak pn telepon le kwn2.
Jenuh nk pk mencari org meneman.
Kak heti,talian hayat pertama.Gagal
Kak som,talian hayat kedua.Hujan lebat,tmbahan dia hendak xm.
yg lain2,pergi Amman,dan sibuk dgn komitmen masing2.

Talian hayat pertama dihubungi kembali.Berjaya.
Hetty dtg.

suasana tegang selepas itu.
polis tu suruh ktrg balik rumah.
biarkan kakek Anah yg tidak tahu menulis,membaca dan bertutur dalam bhs Arab tu naik van dgn 3 org lelaki.
kalo ak bgtau kat Pak ak,sure dia kata:kamu jangan jadi bodoh.

Ye,ak dn heti ternyata pelajar JPA bertauliah.
dgn gaya 10 mrkah.
Heti mengcontact Pres Permai,ak pula tarik muka,gile emo.
ak mmg rasa marah gile tym tu.
smpai hetty kata relaks.
sibuk nk bercakap psl law sdgkan minah tu lost gile muka dia.
krg,sbb tk phm bhs,silap hb dia tinggalkan je Anah dkt rumah tn rumah tu.

akhirnya...
Ye!Berjaya naik van dgn Kakek Anah.
Peduli apa ko kata ak emo,marah.
I could not care less pakcik.
cari pnya cari,Kakek Anah tak cam jalan.
Pencarian rumah tuan kakek anah tidak berjaya pd mlm ini.
disambung esok pagi iA.

Hetty pulang ke rumah untuk mengambil mknn dan ubat kerana kakek Anah mengadu dadanya sakit.
Faezza yg bru pulang dri Amman juga menemani Hetty.

selepas itu,sesi soal jawap penuh dilakukan.
jenuh gila bercakap bhs bukan bhs kita.
smpaikan faezza tersasul menjawab soalan polis dalam bahasa indon.
enggak boleh.dan sume org tergelak.
kami menunggu sejam lebih untuk agen indonesia di irbid dtg.
(ntah la.sejam lebih nk dua jam tggu.ktrg tnya sampai 3 kali lepas sejam lebih tu.tnya ketua polis baru dia nk contact balik.smpai ke sudah org tu tk dtg.)

ketika menunggu tu,kakek anah kata
bawa ak pulang ke rumah kamu shi
ak enggak bisa tinggal di sini takut.
ak ni bodoh,bengong enggak bisa bantuin kamu
tp,ak pandai mengurut.iya,mengurut aja yg ak boleh.
(ak senyum ja.tk tau nk ckp apa.sbbnya ak tk nmpak lagi mana hala tuju dia mlm ini.)

ouh,ada beberapa fakta menarik tentang kakek Anah:
dia meneka future aku.
kamu akan lulus xm tahun depan.Aku tahu kamu rajin.iA berjaya
Tp,belajar terus.Jangan goda2 lelaki.(hahaha..perkataan goda tu kelakar)
dia dpt meneka feature sumi dgn betul tym ak tepon sumi.
dia kata ak memiliki persamaan dgn opah ak.juga betul.
(ak mula2 ingt random.pastu cm bnyak la plak dia ckp.heh makcik ni..)

ak scary.
ak tnya dia.mana belajar benda2 mcm ni erk?
dia gelak pndang aku.
turun temurun.

dan2 tu ak teringat cerita waris jari hantu.harimau putih.
heh.tkpelah..tak jadi nak tanya lebih2.takut krg dia tk comfortable.
teringat psl harimau putih makcik ak cerita psl keturunan lama2.
ak org bugis.lanun.
so,mcm ada.zaman dulu2 ramai gile org ada bnda2 begitu.

sblum beredar,ak menerangkan pd kakek anah
malam ini tidur di bilik bersama2 polis wanita ya..

faezza:heh ko ni..apa ko ckp.
kakek anah:hish.
aku:kenapa?

faezza;ko ckp mcm la dia kena apa je dgn polis wanita tu.
kakek anah tergelak.
hetty pula,biasalah minah busy 25 hrs dgn henset(ok,sape nk no ket polis irbid(cwgn mujama sheikh khalil,mintak hetty.dia baik ok.tidak putus2 berkata pasal keinsanan.)
makcik ni kata ket polis tu minat kt hetty.*ehem*

ada seseorang telah mengorbankan baju kot besar gedabak beliau utk kakek Anah.
Kakek hnya memakai sweater kait nipis yg koyak2 di tgnnya.
ye,nanti kita belikan baju kot yg baru ok.
pastinya lebih hebat dri kot ko yg pernah dipuji oleh kwn2 Arab ko.hehe

sekalung penghargaan pd pakcik2 polis yg tk naik hangin.
mungkin dia tk jadi naik angin tgk aku naik angin.

Kakek Anah:ak dtg jauh2 mahu cari duit bikin rumah.bodoh,bengong tp pengen rumah.

dgr kisah hidup dia cm sedih.yg tkleh thnnya.
dia nangis ingat mak dia kata kt dia dlu.
kalo kamu susah Anah,jgn pergi mana2.bagitau sama emak.
skrg,mak dia dh tkda.touching ok tgk dia..
org indonesia susah gile.tkleh blah.
gempa bumi dkt Padang pn dia tk tahu.dia tk tahu apa2 psl apa yg jadi kt keliling dia..

dia tnjuk ak duit dia.80 dinar dgn 43000 rupiah.
cukup tk nk buat rumah.
ak pn suruh sumi tgk money exchage.
ko tau ak,satu dinar sama dgn 1300 rupiah.
wic means dia ada 1.5 juta.
dia kata..10 juta rupiah dpt rumah kecil.dia dh ada tanah pusaka.
ak rasa cukup je kot?dia tk pernah dpt gaji 5 bulan dia kerja.

kepada kakek anah:moga dpt membina rumah baru iA.kami bertiga akan dtg ke Kresek,Jakarta,Indonesia bila2 nanti ada kelapangan.

org bodoh pengen rumah mesti ada rejeki jika Allah takdirkan.iA.

ak tak tahu nk kata mana satu pengajaran(ceh,gaya sebelum ni entry ak ada banyak pengajaran).

mungkin pengajarannya ko harus pk gini:org bodoh,bengong tp pengen rumah sdiri.kita yg diberi Tuhan segala macam kehendak dan keinginan yg tk pernah dok terpk kt kepala kakek Anah haruslah menghargai hidup dan menjadikan bumi tempat yg lebih baik untuk didiami dan hari kita hari ini lebih baik dri hari semalam. =|

Inilah dinamakan takdir hidup.

p/s1:buruk gile ok ada perangai hot tempered mcm aku ni.toksah buat.
simpan untuk kes2 tertentu.
p/s2:terima kasih pd Pres Permai dan Ket Helwi Permai kerana sering menghubungi Kak Hetty untuk bertanyakan perkembangan.Ouh ye.Pd Piah juga.=)

p/s3:org indon dia pronounce bengong bukan bay ngong tp be ngong.be yg disebut dgn suku kata be dalam perkataan betul

p/s4:I could not keep the heat on la.ak mula2 bc cm sdp je..hjg2 dh hambar.menulis bukan salah satu talent aku.haa..haa..ak tau talent ak apa..ermm..makan?jom..jom p makan mihun faezza masak..haha

17 comments:

Fez said...

Hahah tau takpe betapa uniknya pengalaman ko malam tadi. Sambil2 borak tu ada gak la terpikir, kan best kalau umah kte ada bibik.. bahagianya dunia. bibik tu pun sure bahagia dok umah kte. bukannya ada keje sgt. . haha..

Ada orang tu siap nak soh bibik tgok, nanti dia dapat suami orang kaya tak.. haha.. apekah..

kilah said...

ok,pnjg gile entry ak ni.
dh la mcm ke hape lagi gaya penulisan(ehem..ehem..)
tp,ko sanggup baca..terharu kot?
haha

bibik ke apa nya lagi..
duit jpa nk g morocco spain pn semput.
bibik la sgt..tp kan..kalo bibik tiap2 hari masak bakso kayak pak azzam,ak sanggup!!(haha)

p/s-yela..yelah..
ak la tu yg suruh tnya spouse ak kaya ke tk..hahahahaha

kher said...

giler menarik pengalaman.
hahaha.

nway semoga Allah membalas kebaikkan yg korang buat tanpa mengharapkan balasan itu. (pengajaran: xbaek riak)

Ct AdAh said...

salam..

menarik nye pengalaman qilah n housemates ni..rasa nk gelak pn ada..esp part yg naik hangin..hihi~ biasa la tu, bila berdepan dgn situasi gini..selalu je xdpt pk n amik tindakan yg rasional.,=D ape pn, msti kek anah tu bersyukur dpt jmpa org2 msia yg sudi tlg dia..xdpt bygkn kalu jd mcm dia, sorang diri, sebatang kara di perantauan..

p/s: lawak jugak ayat jgn goda lelaki tu..hihi~ smga qilah lulus dgn cemerlang dlm exam final thn dpn..=))

kilah said...

nuek:iklas tu Tuhan ja yg tahu.
tp,boleh gk apa nk tau soalan yg kedua tu..mana la tau kan..
untung2 family ko(ehem*) dtg rumah ak makan kurma bateel..ha-ha.

ws odah.
hehe.
di sini bnyak kerenah birokrasi.
dh jadi adat.
kalo nk ckp dgn dorg..kena ckp sgguh2.kdg,ckp tkleh nk pki.

ouh ya odah.jgn goda2 lelaki ya!ngaji itu biar tekun!

Ainul Arina Madhiah said...

saya macam terfikir balik, itu bibik yang sama macam ahli rumah saya tolong juga kah? sebab aritu time program bkapj, mai n kemal pun pergi balai polis juga sebab nak tolong sorang bibik indon yang kena dera translate bahasa ke polis arab, saya plak kena gi repot kehadiran diaorg lewat kat ajk majlis... huhu, nostalgik jugak ar.. ish2, banyak gak rupanya mangsa penderaan kat jordan nih.. sepatutnya orang indonesia kena sedar jordan lagi suka dera daripada malaysia, tinggal ke repot je lagi.. ;(

kilah said...

ni ptama kali dia keluar rumah.
dia haram tk tau apa..
patutla pakcik polis tu cm nk tlg btol.
dh mnyak gile kes mcm tu rupanya.

makcik tu naik teksi dgn bantuan budak arab bsr2 umur 7 thun.
bdk arab tu yg tlg byrkan.

dia kena pukul dkt dada.
pg tu dia kata dia ada batuk drh.

tah..mnyak kali gle kot dia kna pukul.
dgn peg arab kt kedutaan pn pnah.

org tkde hati perut ada kt mana2.
kt msia pn ada kes mcm ni.
bunuh siap.
bengong.

kher said...

owh....

maen kasar nampak.
hahahaha.

tapi agak2 nyer kalau bibik tuh nampak dak laki mesti dia xberenti kot. pasal nyer nanti last2 semua pening. heh.

kurma bateel?
menda apa tuh?

mUneer said...

kesian sama bibik itu. tapi, mmg sukar nak berbicara dgn akak dari indonesia. saya ada mak cik indo masa saya kecik2-kecik. eh, asal pelik bs aku ni.


tapi, ikut fakta yg dikeluarkan oleh bbc. jordan mmg teruk terhadap penderaannya. mereka mennganggap mak cik indo mcm hamba.


apapun, nanti kalau ada kes mcm ni calling ya saya kak. saya blh turun membantu satu dua barang

kilah said...

nuek:kurma bateel tu kurma arab saudi yg dia bukak francais kt certain negara.kurma dia cm thp halawiyat zalatimo kot..ke lagi mahal??
tp..cm sdp..tah..ak pn tk nah mkn sbnrnya..haha

muneer:ouh..akak ingt tkde org nk prihatin psl fakta penderaan maid indonesia.
patutnya publish dlm b.Arab kt dustur ke ghad ke.

kher said...

oooo.
yeke.
sorrylah. aku nie kg ajer.
xreti makanan camtuh.
sekadar mansaf umari tuh oklah.
xpun halawiyat dai'ah.
hehehe.....

rasa2 nyer Sulastri yg duduk kat Fahais tuh kena dera kot.
pasal tuh dia xberapa b***l skit. mmg terbaek ah munir.

SOL said...

sulastri kat fuhays?
tyme kitorang round psychiatry bulan 3 or 4 dulu dia ada jgak.. tym tu dia baru masuk.. makcik2 pesakit kat hospital tu puaslah suruh kitorang bersembang dengan dia, tny apa masalah. tapi kesian, tym tu dia still in trauma, tak nak cakp dgn sesiapa.. ktorang pun taktau nak tolong macam mana..
rupanya sampai sekarang dia ada kat ctu...

tanya jgak nape pihak kedutaan tak bawak dia balik
tp dgr berita diorang boleh bawak balik bila dia da sembuh..
bila la agaknya

semoga dosanya diampunkan (sbb da hilng akal.. so terangkat la kewajipn dia sbgai org Islam)
dan orang yang bertanggungjawab buat dia jadik macam tu biarlah Allah yang uruskan....

kilah said...

eh..lamanya dia dkt situ..
ya Allah..kesian gile.
tah la..ak cm kesian gile lah tgk nasib rakyat indonesia.
pas satu..satu..
dh la susah,bencana alam,ada hasil banyak tp dieksplotasi utk golongan tertentu.
ya Allah..susahnya hidup

nuek,tkde maknanya mkn mknn mahal tp pastu kuar mnder sama jugak..

kakek jugak lah said...

Huhu pengalaman berharga sungguh.
mmg salute banget sama ko kilah, sikit pon x tersasul borak dgn kakek anah.Dalam ati ak lak t'tanya, btul ke ko bugis? eh tlupa, ko mmg ada bakat berbahasa kan. seperti, "meng-halangkann penyerapann zat besi dan vitamin c" ? :D bagus-bagus

lau samahallah, klu ko tak buat muka kat polis tu, ntah macamana kakek anah malam tu agaknya. Cuak jugak polis tu dgn gertakan bahasa muka ko hehe. Mmg menyakitkan ati jgak time tu, polis buat muka cam nak gelak? Pastu suh org balik dgn gaya spt nak ckp, 'oho-sila balik kanak-kanak, amik gula-gula, kamu budak kecik' aih..

tp Alhamdulillah kan, last-last nmpk lah jg usaha2 mereka. Sampaikan masyhur nm ko mlm tu. Wen aqilah, ta3al aqilah, uktub aqilah, aqilah & aqilah. Bangga2 ;)kakek tuh sedih btul muka time nk balik. slmt lah dia harapnya.

Muga2 ada rezeki satu hari nnt kan kilah, dapat jmpa dia smula, ziarah umah dia sambil makan nasi sama ikan asin? :D

kilah said...

dia ckp mcm tu sbbnya ko tau je la mcm nk perli2 ak..
ye la..perempuan emo nmpak buruk..
ak rasa la dia mcm nk buat unsur penegasan dgn panggil nama ak bnyak kali..
unsur penegasan nk menunjukkan dia buat sumting..
annoying..
ala kulli hal..alhamdulillah dan thanks ye..
hjg mggu beli baju gedabak baru ok..

eh..eh ko..
komenan dh boleh buat satu entry..
mana?mana? lama ko tk buat entry..
dasar tempe!hahahahhahaha..

p/s:eh..eh..kilah..kilah..jgn buat mcm tu..(gara2 status penjual tempe terhalang..=P)

jui said...

kilah, aku bace entry nie x paham... kalau eti x cite kat dalam bas biru. ko memang ade jodoh dgn org indonlah, haha...

kilah said...

jui..ko tk cukup concentrate kot.haha
ak tulis mcm ak berckp..
mungkin sbb kita dh lama tk bersembang ko lupa kot gaya ak berckp yg jump in and out sana sini..=)