Friday, December 11, 2009

End up Dgn Muesli



Tkde apa nk cerita.
tiada kehidupan peribadi yg boleh dikongsikan bersama..
cthnya,pergi test biskut..dan...pergi try biskut???--haha,ak ada satu habit suka try biskut dan end up dgn tak habis..manis meleting..


okla..ekceli,ak dh buat 2 drafts(Dr Kow dan Sifat Sabar) tp,panjang..ak pening..malaslah..
Ak nk promote makanan lah hari ni.

Ye,muesli namanya..
ko tau tk..ak tau ada nama benda alah ni tym ak g turki dulu..
inilah naseb org asik mkn lauk semalam je bfast kan..
so,introducing to you... muesli!!
(excited la sikit kak,bang walopn u dh makan bnyak kali)


Served:Soaked overnight ataupn dgn hot milk @ chocolate ok..
tym ak mkn smlm,ak lupa rasa ak mkn 6 bln dulu sejuk ke panas..
bila ak taruk air sejuk..
ak kunyah2..jenuh tk hancur...


ak bukak wiki...
ahaaa..ak bru ingt..susu ak dulu tu warm..
pastu ak buang je la..ak habiskan susu sejuk tu..
rasa muesli keras serupa makan bijirin bertepung2..segar dari kilang..
Pls add some honey,apricot,blueberry untuk rasa yg lebih enak!

Selamat mencuba.

p/s:kalau balik Msia,sape tk pernah makan breakfast dkt Kg Baru,rugi...rugi..heshh




9 comments:

one_munawwarah said...

soak overnight? mak aih..mcm rendam kacang hijau nak buat kuih kasturi dah ni

yellowrose said...

kg baru jgn sebut2 kak qilahhh...adeeehhh syurge mknn tuh..restoran sdap2..sdap sgt ke muesli nih.salu nmpk jek.xpnh bli

kilah said...

one:kena ada air panas kalo nk cpt kmbang..
hesh..pulut hitam pn rendam semalam..hesh..pantang mention rendam semalam..sume nk list..haha

asma':tkleh nk kata apa la asma' kg baru tu..nk review psl kedai2 mkn best yg pnah pergi lah mcm ni..hesh

btw,muesli.rasa mcm konflakes la..cuma tk rangup..oat truk susu..taruk buah..it tastes plain..tp bg akak agreeable..

yellowrose said...

saye penah g skalik due dlu jek kg baru tuh..tp perghhhh mmg sdap r....hahahah nih yg ttbe rse nak attachment kt ppum gak .bleyh mkn kt kg baru????hahah

teyha! said...

hah? mampos. aku x pnah brekfes kt kmpg baru.

kilah said...

attachment kt hkl asma'...bleh jln kaki ikut pintu pediatrik..
amik attachment pediatrik..perghhh..
celik mata pejam mata..boleh mkn kt kg baru..
mungkin boleh bjaya menaikkan berat bdn..hahha

teyha..tkde hal..makanan kt kolej apa tah dpn kolej hafsah tu pn dh mantap..
thn dpn,ak balik,kita makan kt sume tmpt bes..
rest yusof haslam yg buat cerita maria mariapan tu pn kita boleh pergi..hahahah

sempliciotto said...

nah recipe homemade muesli ntuk ko :D
http://allrecipes.com/Recipe/Muesli/Detail.aspx

Summary:
"This is a nutritious and delicious breakfast cereal. Use any type of dried fruit you desire! You can also use almonds in place of walnuts if you like. Wonderful when served in bowls with milk and fresh berries or sliced fresh fruit."

the best part is :
Amount Per Serving Calories: 164 | Total Fat: 3.3g | Cholesterol: 0mg hohoho

(recipe ni bleh buat 16 servings bukan satu ok ngehe)

kilah said...

haaa...tgk..tgk..0mg chol..
dh serupa mcm omg(ouh my god..0 mg??)

minyak zaitun ko?haa..haa..
brapa chol?hehe

teyha! said...

qilah aku benci kau bila kau cuba mengaitkan aku dgn element2 cerita melayu. hihi.