Monday, February 22, 2010

Problem Based Learning.

Semalam semasa menunggu giliran exam.
Kami sempat berborak pasal format exam sakit puan dan major2 lain
Aku,Kelah,Sarah,Tikah dan Daus.

Daus kata:Dr Basel:beza O&G dan juga exam2 surgery,int med,dan pediatrics adalah O&G mengikut problem based learning.

Lepas tu.sekali aku pk.HEH..
Sama je apa..Surgery,Int Med,Pediatric semua sama.Bukan ke OSCE(Objective structured clinical examination) semua.
Bukan aku je pk mcm tu.Student Arab yg lain pn sama.

Bukan ke semua patient dtg dgn komplen.
Kita yg pk diagnosis.

Bila ak pk2 balik.
Haaa..Betul la Dr Basel ckp tu.

Soalan O&G memang problem based learning.
Cth macam soalan semalam.
Kau tk boleh senaraikan semua choice of treatment.

Dia nak jawapan yg DAQIQ(tepat).

Patient comes to u with solid pelviabdominal mass.
Berikan DUA investigation kau nk buat.

Kau boleh buat mcm2..Antaranya:
Ultrasound
Abd X ray(signs of calcification)
MRI nk tgk jauh mana muscle tu pergi.
Laparoscpy(nk visualize pelvic region)
Tumor marker.(Cancer)

Kalo dlm major lain,kita boleh senaraikan semua.

Cholecystitis(Surgery):
Selalunya Dr suruh senaraikan semua:
Ultrasound,HIDA scan,apa tah nama lagi satu yg guna laparotomy tu.



Dalam O&G,which is Ultrasound adalah alat bantuan keramat,ko ada chance lagi satu je nk sebut apa yg kau nak.
Bukan semua investigation kita kena buat.

The least investigations yg kau kena buat utk diagnose dgn tepat sesuatu penyakit adalah yg terbaik.
Saving cost,tak susahkan patient nk lalui banyak procedure dan menjimatkan sumber manusia.

The first answer comes out from ur mouth is ur ANSWER.
No retrieve.

Apa pon,Alhamdulillah xm dh habis.
Cuti pn seminggu.Eheh..
iA kher.

2 comments:

Fez said...

And there is another thing that 'they' differ from others.
We will not even know whether we give the right or wrong answer. They keep on expressing their 'tuna face'.. (haha.. asyik2 tuna. ko la ni!)

'Aqilah said...

Haha..agakla..
senyap je..
btol ke tk aku ckp ni..

Ak gelak dgr cerita Farah pasal Saad tnya balik Dr.
Dr,ko nk ckp atau tnya apa2 lagi tk?

Padahal..dia yg patut tnya kita mcm tu..