Friday, March 5, 2010

Expressive,anda di pertengahan.

Hari tu,dtg awal ke morning report.
Ak dan kembar..
Kitorg bercakap psl body language.

Kelah kata,kau p baca kat internet ekspresi org senyum ikhlas.
Mata dia akan naik sama2 dgn senyum..

Aku gelak ja..Sebab macam tk percaya..
Hari ni,aku bukak internet untuk mengetahui apa betul atau tidak senyum terangkat itu ikhlas..
Tak jumpa pulak.


Ak senang dgn org easy to read.
Tak susah.Tak sedap hati,cakap.
Tak parah aku nak fikir apa kau rasa.

Tapi,aku tak berapa gemar kalau semua nak di ekspreskan.
Contohnya,(belum berkahwin):

Bilakah saya akan bertemu dgn jejaka/wanita idaman?
Saya sangat sayang dia.Bila la saya dapat berjumpa dia?Rindunya..


Ketika sangat marah pula,walk away..
pls,walk away w/o bunyi tak puas hati...
Do me a favour.
Dont slam the door behind you.
Not nice..

Copy paste dri Y!Ans

How can a person be emotionally "easy to read?" Give characteristics of a hard to read person and a person who's not so easy to read...please...


Someone who is very expressive - when they are feeling something, they don't hide it or have a lot of trouble doing so, either in words or body language.Someone who is hard to read - this type of person either is good at masking how they feel or simply does not react strongly to emotional stimuli. They may make indifferent gestures or comments often or vague/misleading comments to mask their true feelings.I'm a big Harry Potter nerd, so the examples I would give from that would be Harry (easy to read) vs. Snape (not so easy).

the term comes to mind "you wear your heart on your sleeve"someone that is easy to read wheres their emotions right on their face, you can tell if they are sad or if they are lost in thought. also these people a lot of times share with the world that they are going through something. like posting something on a blog. someone that is hard to read always has a smile on their face or the same expression all the time. if they ask you if you are okay they just they are fine or i'm good. maybe they try to only talk about you.there are many characteristics.

The easiest of all people to read is the person who puts exactly what they're feeling out there. A person who's hard to read doesn't talk about their feelings or how they really feel about something. They tend to just not really give any response or reaction to things. Someone who's hard to read usually only gets easier to read as you get to know them. For example someone making a certain gesture may mean nothing to you but someone who knew them better would know exactly what they were thinking.

Dealing with an Expressive person from the other personality type’s point of view is relativity easy, but as an Expressive, you need to learn how to tone it down. It’s important for you to realize and understand when your stories go off on a tangent.

Bukanlah kerana aku buat entry ni,aku nk bgtau aku easy to read ke hape.
There are times yg sumtimes kita kena ignore apa yg kita rasa.
Control diri.Sebab kalau ko tk boleh nk control diri sendiri,kau akan nampak seperti kurang bijak.
Bertengkar atas perkara yg tak perlu.
Akhlak juga tu namanya.

Mesej utama nak diberi kepada semua org.
Define urself.Bagitahu kenalan rapat kau apa yang kau mahukan.Mudahkan kerja mereka untuk mereka juga faham anda.Kerana manusia bukanlah ada alat bantuan mengesan kesensitifan.
Kalau ada alat mengesan kesensitifan..Aku nak jadi dealer dulu.

4 comments:

kher said...

or maybe just the hormone is in action? hehe.

payah nak senangkan semua pihak. apa yang boleh kita buat atau jadi adalah sederhana.

dan aku setuju part last tuh. mungkin boleh maklumkan kepada orang yang rapat.

ainshams said...

qila, ko sebut senyum dgn mata tuh.. tetibe aku tringat rancangan Tyra.. smize!! (smile with ur eyes).. nih slh satu shot yg deorg kne lepas utk jd model..

erm..better be honest dgn insan2 yg rapat dgn kiter (saling).. so, bley avoid slh paham yg tak sepatutnya.. well, sharing is caring rite.. huhu~

niksifu said...

agree..kalau kita tak rasa selesa atau tak puas hati, it's better to make it clear consciously in an acceptable manner rather than expressing it unintentionally by resentful acts..

"it is not what we say that hurts but how we say it"
-John Gray, Men Are From Mars, Women Are From Venus

'Aqilah said...

kher:hormone in action?
kau akan tahu hormone in action perempuan mcm mana bila kau hadapinya waktu akan dtg..
stress,tense..

ain:true!!

zay:aku suka quote john gray..
perkara tu sgt halus zay..kita pn kdg2 lepas pandang..
mengawal diri ketika marah adalah satu kejayaan bagi manusia..