Tuesday, July 27, 2010

Lapor diri dan Pesantren


Heyp..
lama dh..sebulan lebih tk menulis..
i've been really........busy ke??
simkad yg rosak malas nk layan..
dan dh tukar no baru dh pn..

meh..nk cerita..cerita satu:LAPOR DIRI

Tgh2 isi borang dkt JPA..
last sekali dia mintak cdgn utk improve JPA service..
mata aku melilau tgk visi misi JPA..
tetiba..pap!!
ak nmpak gmbr junior..sengih..

kelakar rasanya..bnyak2 muka..apahal lah muka tahun satu melepek dkt situ..
over all..lapor diri tk susah..kalo dh prepare semua dokumen awal2..
dan boleh buat dalam sehari sebab dzul dh bagi guide awal2..lepas tu,tgh hari boleh la kita makan kuetiau sos?
dengan ptd2 muda...haha..(keji)
ok..abaikan..aku gurau je..ak tk sedaring dan seperamah itu..


cerita dua:jalan2 indonesia.

alah..ak pergi jakarta,bandung dgn puncak je pn...dan trip itu adalah purely shopping trip..aku sendiri rasa hebat kerana menyertai trip begitu..
tobat aku taknak dah pegi trip mcm tu..ak lebih rela pergi trip melihat2..
terkejut kot tgk org belanja..

cantiklah indonesia..orgnya lagi sopan dri msia..
cume org susah tu sgt ramai..
1.7 juta kanak2 berumur 5-17 tahun bekerja sebagai buruh..Link
di bandung,ak tido dekat darul jannah kepunyaan pak agym..
kak farah dgn kak siti(tua setaun dri aku,satu ofis dgn mak aku)
dorg kata,pak agym ada dlm rancangan astro oasis..
ak yg tkde astro terus rasa kagum duduk hotel selebriti..haha
Link

baguslah..sinar cahaya keimanan sudah terpampang sejak di lobi walaupn ak sampai pada waktu malam..try pergi sendiri..dia bagi air panas,wktu ketuk pintu..dia duduk belakang dinding..ckp pn belakang dinding..teringat pulak babul liqa' KISAS??heh...

aku rasa tempat tu sendiri satu idea yg sgt bagus..
dia promosi kuliah agama setiap malam jumaat..
jadualnya utk setahun!!!
utk setahun ok..ulangan,setahun!!

lepas tu,dia ada borang muhasabah utk hotel dia..
servis dia semua..apa komen kita..
dia ada mintak email..lepas tu,dia add dekat facebook pulak tu..

terus aku rasa kagum gile..
maka,aku promotelah cottage ni pada semua org..
bukan sahaja bagi income pada diorg..
tp,duit tu..adalah untuk tampung kanak2 islam yg tk skolah..
ada pesantren,ada rumah anak yatim,tadika..etc...etc..etc..
ada banyak lah program charity dia buat..
terus rasa berharap satu hari akan memiliki perkara yg begitu..

masjid taawun,puncak.

tp,satu benda yg aku rasa cm terkilan adalah org perempuan memakai shorts masuk masjid taawun..(masjid ini adalah masjid di tgh2 pdg teh..tarikan pelancong dekat puncak ni..)
bila aku ckp short..dia adalah short..yg panjang seluar 20 cm dri pinggang..tnpa tutup kaki..tutup kepala tk pyh kata lah..

astaghfirullah..

haaa..lagi satu..first tym dlm hidup aku makan strawberry manis..
serius manis..melekat rasa manis dia..
tp..strawberry tu akan masam bila bawak turun bukit..
tah kenapa tah..

the whole trip was ok.
aku rasa,kalau bnyak duit nanti..aku nk ajak kawan2 pergi melancong indonesia lah..
murah je..
1250rm..

better bwk maggi sendiri kot pergi indonesia..
ntah..mungkin selera makanan indonesia tk berapa kena dgn aku..

aku hanya makan tauhu tempe 24 jam..
lauk dia lain dri kita..
(sume org tau aku makan memilih..so,siapa yg tk brapa kesah makan apa je..mungkin tkde masalah..)

oklah..kita stop kt sini..
siapa2 yg ada di urdun,yg tgh bc benda ni..
kita harap korg gembira2 selalu..
selamat berexam dan bercuti..


10 comments:

MaUt said...

aku gelak beberapa kali membaca cerita ceriti ko..tang ayat ni..

1) lepas tu,tgh hari boleh la kita makan kuetiau sos?
dengan ptd2 muda...haha..(keji)

2)teringat pulak babul liqa' KISAS??heh...

3) aku hanya makan tauhu tempe 24 jam..

hihihi..nice shot..neway nampak cam syok je jenjalan indon..banyak hikmahnya dong !

kher said...

huh ini rupanya kerja korang ek.
abeslah kalau dah dapat gaji nanti. mmg melata berjalan gamaknya. xper-xper buatlah ketika masih muda.

tp 2 benda menarik aku nak tekan kan jgak adalah:

1) lepas tu,tgh hari boleh la kita makan kuetiau sos?
dengan ptd2 muda...haha..(keji) --> ko xyah tunggu pg ke Putrajaya kot. suruh aje bapak ko jemput sorang dua bawak balik rumah. ekekeke

2) teringat pulak babul liqa' KISAS??heh... --> yang nie lagilah. pasal apa aku pernah nengok ada orang kena jgak kat Jordan nie. depan mata. isk3. kesian mamat tuh. tergamam dia.

nway selamat memulakan tugas. jadi doktor yang terbaek.

Syahida Majid said...

Ye, orang Urdun yang membaca sedang gembira

one_munawwarah said...

ai tgk ade update, pensantren "hah sudah, sangkut tolib pesantren sungguh ka akak hawtttt kite ni".

p/s: byk u tinggal baju ngn tudung ye.. i kutip la satu dua, as a keeper. haha

Abdul Munir Sanusi said...

Bab-bab KISAS jangan dibuat main Kak Kelly. nanti kena petir. Keh3

ainshams said...

uhuk3..terbatuk2 aku sbb dgr part KISAS.. best weh wat babul liqo' dlu.. xdpt dah kt luar..hanyer ori di kisas..ngeh3..
xpe..ko kan bakal ahli bersekutu ALKIS..borang on9 ader jek..muahaha~

weh, seryes best shopping eh? herm.. nih kne kire2 duit dlm tabung ni.. hihi..
eh, xkene selere..? herm, boleh jadik..sbb bab kebersihan, kecantikan plus ke'high class'an kedai mmg mempengaruhi..
seingt aku, bakso bley tahan gakla.. wpun aku xde la suke sgt..sbb jual kt tepi2 jln cmtu je kan..kureng selera aku tgk! huhuu~

'Aqilah said...

farah:bisa dong!
ongkosnya perlu ada..
kalu ongkosnya ada segalanya bisa dong!

nuek:bukan lepas msurt bukan selalu je ke org panggil timb atau ketua biro masing2 belakang langsir..haha

syie:)...nk cuti dn naik taun dh korg!

'Aqilah said...

one:ceh..kalau I tau ada org nak..I tinggalkan special..
tk sempat pn hari tu nk setelkan semua..

mun:haha

ain:nk kata kelas tu tkdelah sgt..
sebabnya..semua org msia makan tempat yg up sikit kot..
tepi jalan tu,mcm sgt kotor kot..
kedai kecik yg sempit2 tu pn kotor..tp,tofu senang gile lah nk dpt..
senang sgt..
tofu dgn tempe..mesti ada..

niksifu said...

alhamdulillah, akhirnya qilah update jugak..

gembira kami kat urdun ni membaca sbb boleh tau what are you guys up to kat msia

cottage pak agym tu sgt inspiring & buat orang rasa tak berat pun nak spend duit kat sana

all the best qilah..be a good doctor..hope to be your junior h/o kat msia thn depan

keep in touch =)
wassalam

'Aqilah said...

iA..zay kalo ada rezeki..pergi lah sana..
telekung murah2..
fully broided 50rm pn dh boleh dpt(hahaha..ada ke nk promote telekung..)

kain nk buat jubah pn best..
sebab dia pnya kain murah..ada bnyak sgt pilihan warna dan kualiti pn ok..

take care zay..=)
eat well.
and tahniah!!!hehehe