Sunday, August 1, 2010

Teori dan 450 kaki.



Hari tu,kan dh pergi kelas teori 5 jam.

Dri 20 lebih org yg attend kelas tu..ada 3 org je yg tua..

Aku,sorg kakak dri Sarawak dan sorg budak laki..
yg lain..semua budak lahir tahun 90-an..
aku nasihatkan org amik lesen awal..
wut am i doing in this class..
listen to lecture about career and some pornos..
(ak pn tk pastilah chinese paham ke tk 'lawak' porn cikgu..)
ak rasa malu gile..nk mrh pn ada..
bila pk2 balik..
alah..bukan biasa ke org bg ceramah ada unsur2 mcm tu..
ak pn mkn la gula2..konon nk tunjuk..
I'm ok with that..(lagi satu tindakan yg aku rasa apa ko ni weh..kenapa mesti mkn gula2 dan buat2 sibuk..)


Dalam kelas2 dekat Msia,biasa je kan cikgu tanya dlm kelas tp senyap je tk jawap..
Oleh kerana dekat Jordan kita dh biasa dgn budaya compete..berebut2 nk menjawap bila kena soal..
Dan kita tgk semua senyap waktu disoal,mcm janggal..
Sangat...
Sampai rasa kesian dan kurang adab kot.


Aku yg konon2 komited cubalah jawap setelah lama gila cikgu tu tanya tp tkde org jawap.
cikgu:bila kita nk bg signal ke kanan atau ke kiri sebelum simpang/selekoh kiri?
Aku:450 kaki?
cikgu:Aah???(muka tercengang)--alasan awak?
Aku:dekat dalam buku,ada tertulis bahawa papan tanda akan diletakkan dalam range 450 kaki-750 kaki sebelum benda tu ada.
cth..akan ada lampu isyarat di hadapan..
papan tanda lampu isyarat di hadapan akan diletakkan dalam jarak 450-750 kaki sebelum lampu isyarat tu ada.(aku rasa dia tk dpt point yg aku nak cakap tu apa..)
so..mungkin kalo kita nak bagi signal..kita boleh guna rules yg sama..




Lepas tu,cikgu nak cakap something....tp..dia stop..
pandang aku..serius mcm nk ckp sumting..

Aku rasa cm malu gile..buat cikgu speechless dgn jwpn..

ok apa ni..apa 45o KAKI?(&%!&^!u#@&!!!!)





keluar je dri kelas,ak terus tepon faezza..
malu gile lah rasa cm nak lari je sebab bagi jawapan yg cikgu pn tercengang.

tkpelah..mmg lah malu..
smpai rasa..weh..apa aku buat ni..

tp..takpe..
aku nasihatkan semua student jordan supaya jadi org yg efektif,produktif dan proaktif..
bila org soal,kita jawap..

haa..lagi satu..
budaya nk tlg cikgu padam papan hitam dri dulu lagi aku perasan..
dkt msia tkde nk berebut2 tlg cikgu padam papan hitam..even wktu aku dekat ppum pn student medic tu tk tlg cikgu padam..

aku syorkan semua org yg dh biasa dgn budaya di jordan supaya teruskan dgn budaya yg sama,dan ajak org lain buat:
1)tlg cikgu padam papan hitam
2)jawap soalan bila disoal


bila kita kata ajak org lain buat..bukanlah suruh budak tu volunteer..
tp..kita yg berani..boleh la volunteer dan ajak kawan2 sekali buat sama2....

btw,lama2 dlm kelas memandu..aku mmg rasa perempuan kurang sense utk anggar jarak..pk mcm mana nk adjust kereta..
ak sendiri akui..ak susah nk main clutch,brake,tekan minyak..

ak pernah bwk kereta dekat jordan..ak ambil masa yg lama untuk mahir.tp..ak tk rasa bwk kereta seronok..
dan sampai skrg aku masih berharap ak ada driver 24 hrs available..

tp,perempuan kan pandai menjahit, cross stitch(apakah..)memasak dsb...(ye la tu..kita bagi can..)

6 comments:

one_munawwarah said...

okayyyyy...
it's one thing u mention 450 kaki. (??????)

but the explanation?????hahahaha
lawak la kak kilah..

adepunnnnn, kite jugak dah biase takde salahnye mencuba jawap. hihi

oraittt, tahun depan amik lesen. taun depan.

Fez said...

Haha. bagus ko bawa budaya jordan ke dalam kelas memandu. tapi jangan bawa budaya arab jordan memandu sudaa.. apa tah lagi syrian driver.

memang tak best pon drive keta. sakit pinggang, sakit kaki. baik jadi maam besar ada driver lagi syok.. let's dream big. hehe.

si teha. said...

wah qilah. aku suke driving. aku rasa berkuasa. yaaaargh.

MaUt said...

alo alo..aku dah balik

aku dah balik..

(mesti kilah cakap -->

ade aku kesah ko dah balik ?!!
hehe

pengumuman penting

harap maklum..

esok ada org exam teori kete
belajar rajin2
semoga cemerlang >_< hehe

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

'Aqilah said...

sori korg..reply lambat..
Aku jarang jenguk blog.

Memandu mmg rasa berkuasa dowh..hahaha..

bab sakit pinggang tu,aku belom rasa lagi..
tp,kaki terketar..aku pernah rasa..hahaha...
malunya!!