Tuesday, December 7, 2010

Gembirakah anda?

Setiap hari,bila aku nak pergi kerja..
Toksah nk ckp,hati rasa berat..
Rasa risau..

Mula2 dulu..ada satu masa aku rasa aku nk duduk tgh jalan dan menangis..
Rasa tak happy..
Rasa sarat..

Kak J.E kata..
Lalu je..lepas tu awak akan ok..
Kak Dayah kata..
Lalu je..awak akan habis juga satu hari..
Kak Alia kata..
Lalu je..
Kak Safyah pn kata..
Lalu je..

oleh kerana lalu je..
hah..skrg dh nk dkt dua bulan aku kerja..

Waktu housemanship adalah waktu yg paling rasa hina dina..
First 2 weeks,aku dh tk ingt apa melainkan mcm mana nk survive HO ship..

Well,most of the time lah kan..
Kalo all the time aku mcm tu..
Sah2 la aku pergi mintak kerja dkt kafe bwh..

Mula2 tu..
rasa useless,hopeless..
pekakkan tlinga apa org nak kata..
butakan mata apa org nak pandang..

Lepas dh rasa stabil sikit,
Kita bukak email..
Nampak ada email jemputan kahwin..

Dan..hati pn terlintas..
Ouh,ada benda namanya kahwin dlm dunia ni..

Kelakarlah..
Itu pn boleh lupa..
Because waktu aku stadi..
Aku rasa ramai org ada masa untuk bergurau hal2 peribadi..

Sekarang,buat lawak pn dh up dh..
Lawak medic..
Sindir pn sindir medic je..

Semalam,waktu aku attend infectious ctrl course..

Aku tgk HO department2 lain..
batch2 aku..
kelakar..

Aku yakin,dorg pn sama mcm aku..
ada hari ok..ada hari ko..
dorg mcm sgt enjoy..
benda kecik pn boleh buat lawak..

mungkin sebab aku bukan jenis take it easy utk sume perkara..
mungkin juga sebab aku terlalu inginkan satu benda dgn kesan yg cepat..
mungkin...

mungkin juga kalo aku ubah..
aku akan lebih gembira..
it's not that I'm not happy right now..
tp..aku rasa aku boleh jadi happier..
rasa incomplete ke?
(cuba nyanyi lagu Incomplete BSB sikit..gile lame lawak..bosan..)

apa pn,semua pn mungkin kan..
aku rasa aku menjadi org yg semakin membosankan dari hari ke hari..
nk borak pn dh tk tau nk borak apa boleh tk..

pesanan:nanti..dh jadi HO,cepat2 cari jalan untuk rasa gembira..

4 comments:

kher said...

tuh pesanan ntuk ko sendiri tu kilah.

"pesanan:nanti..dh jadi HO,cepat2 cari jalan untuk rasa gembira.. "

so cepat2lah.

one_munawwarah said...

tu la....
dulu time blaja happy sgt, threshold happy tu dah tinggi. tu susah nak happy time kerja tu.. =P

ainshams said...

qila, nuek kasi nasihat utk ko dan org lain skali tu.. =P
btw qila, aku rase sbb ko penat, so ko tak sempat nk take easy & pk mende2 yg membahagiakan. aku terharu ayat Jui ms jmp arituh, 'aku rase smgt balik lepas jmp korang'.
so qila, nx week kiter hang out nak? aku p ziarah ko kt hosp tuh..leh jmp bdk2 lain skali.
itu pon, pas aku setelkan hal2 penting dlu sblm berlepas ke jordan, heh.
wish u all the best qila, semangat!! ko pandang cermin & senyum sndiri..at least ko akan teringat balik, 'oh, aku ni pandai senyum jugak kan..atau pun, aku ni lawa gak kan (wpun mase tuh muke miserable post-call mode)' huhu.

kilah said...

thank u guys..
mungkin ni pertama kali aku deal dgn manusia yg sebenar..

aku wonder mcm mana ppl boleh hidup stress mcm ni skali..