Sunday, December 12, 2010

HO katanya...

Post case,refer case,request diagnostic imaging..
itu kerja HO.

meh sini aku nk cerita beberapa benda yg terkesan..

aku ada seorg terminal ill pt..
tiba2,lung deteriorate pd hari jumaat 12 .30 tgh hari..
gabra..
nk refer medical for further management..
MO periphery,kejap dikata perempuan,kejap dikata lelaki..
tk sempat nk pk dh apa2..
aku balun je refer..

last2,aku baru dpt tau MO periphery lelaki..
aku pn call lah dr.A pukul 12.50tgh hari..

ckp pnya ckp..
Dr.'Aqilah..Houseman baru ye..
lain kali jgn call MO lelaki nk dekat wktu solat jumaat..

terpempam!!!!

tkpe,jangan buat lagi ye..(dia ckp berulang2)
(ok,nasib dr.A mood baik hari ni)

lepas je solat jumaat,dr.A muncul dkt dpn aku dan senyum bersama seorg HO.(mcm dh kenal itu aku..)
nasib lah ko kilah hari ni..mood dia baik..

ekceli,ak pernah terkejut b4 that tym aku menaip dpn kom..tp smpt kaver lah kan..
dia panggil aku..

dr'aqilah..(dia tnya psl wad ke apa tah...)
ekceli..aku terkejut sbb dia tau nama aku..
dpn komputer tu jugak aku cm pelik2 mcm manalah dr ni tau nama aku..
pastu lama sikit..masam2 pelik..
ak terpandang notes dpn kom yg aku tulis..

derr..ada nama aku lah dkt notes tu..
hahaha..mmg lah dia tau nama aku..ceh!!
bnda2 tu jadi mcm sebulan lepas..

pg ni..aku pergi wad perubatan untuk setelkan DKA secondary to carbuncle..
type pnya type..
nmpak dr.A..
tk semena2..dia senyum dn angkat tgn..

ok..aku rasa dia mcm dh knl aku.
ko tknk kot org kenal ko sblum ko masuk posting dier..
lps ni,aku nak lari bila aku nampak dia..
dan,aku hrp dia angkat tgn dkt aku tu sbb dia kenal muka...bukan nama..
ko just tknk ppl have a picture about ko before ko masuk posting dia..
tk seronok sgt..

ada bnyak lagi kes MO- HO..
kdg2 kelakar jugak aku pk..
cm ngeng gile..
specialist anesth and surg perli dlm OT pn ada..
kelakar gile kot cara dorg perli..
smpi aku gelak..ye,walaopn dia perli HO.(wic is akulah antaranya tu)
kalo cerita kt cucu cicit,mesti boleh buat suka duka nenek sbg seorg HO.

ada yg kelakar..ada yg sedih..
the sad part,bila rasa kawan hilang..
bila situation intense..kita mula salahkan org..

itu cerita akan dtg..

i've got 2 eod call ppl..
minggu dpn I cuti 4 hari..
cuti tunang..







abg aku..=P

4 comments:

Fez said...

Hahha x lama lagi la tu.. tunang...

ko.heh.apesal asal bertunang je cuti kena 4 hari? kawin nak cuti 40 hari bleh? ala2 cuti bersalin gitu.

tulis la cite2 menarik lagi. btw esok kte g induksi. nnti kite kasi tau ko dapat mana eh.

HO tulis terpempan jadi 'terpempam'..LOL

kilah said...

eh,yeke..
iA...
moga2 ko dpt yg tbaik..=)
abislah langsung lost contact dgn ko lagi lepas ni..

haha..aku pn tk tau terpempam tu slh..nasib tk guna dlm krgn spm.

jom,sama2 jadi org kuat.
p/s:jgn nanti org silap,ko jadi MO sudahle..aku rasa mcm boleh je..

Fez said...

apesal lak lost contact. x lost kot. cuma x contact je. heh.

nnti kena bt report duty kot evry month. keep in touch to each other. oowh bleh berlagak jadi MO ni since ada pengiktirafan.;p

ainshams said...

qila, aku rase kne wat 'muke tak de perasaan'.. gaya muke malas nk paham.. bile org2 ngater depan2.. ekceli, bagus gak situasi hosp Msia ni aku rase, kurang dosa ngumpat sbb perli depan2.. fuh!
aku bet, ko mesti jd feveret doc A tu, cik qila! hehee.

wish u luck.
cuti mjls tunang abg ko 4hari, klu mjls tunang ko..14hari kot..haha (abesla cuti setiap dept 8hari jek..cmne tu? =P)