Thursday, March 12, 2009

Communication

What does it takes to be a happy person?
Happy,ada mcm2 definisi utk setiap org..bergantung pd umur,status dan mnyak lagikla faktor..
ada org jadi suri rumah,serta membesarkan anak2 jadi org baik2,adalah satu kejayaan dan kepuasan dan bole buatkan dia happy..(bkn mksd ak jadi suri rumah tu lekeh..)
ada org,jadi millionaire,billionaire..and all ~naires baru leh dok senang..
ada org,settle down dgn org yg dia suka itu dh jadikan dia rasa at the top of the world.. (ouh..hidup bkn semudah itu,ko pn tahu tu..)
dan aku,aku rasa happy tu,terlalu besar sgt skop dia utk aku ckp kt sini..sgt subjektif..

hari ni,bila dok dalam lecture communication dgn Dr Husammudin El-Bakri..ak dpt mnyak sgt perkara tentang bnda hari2,yang halus,yg ak rasa,rmi org sdr...tp,tk ckp..

dan Dr sndiri mengakui,certain manusia naturally a good listener..dan,ada jugak yg tak..org2 yg cmni perlu diberi guideline utk dia communicate sehari2 dlm kehidupan..

jadi Dr,ko tk leh lari dri communication..ko amik scholar,kena buat GP kejap,5-10 years then,ko akan jumpa ramai org..nk consult pt,breaking bad news kt patient,sume memerlukan communication skills.
Communication is a multi-level information exchange
apa mksud ayat ni?communication meliputi verbal,body language,emosi,physical settings.non verbal sounds..itu sume multi-level..bkn tkt hnya verbal..

bukan Dr je yg perlu ada communication skills yg baik..tiap manusia nk happy kan cm aku cakap kt atas tadi?btol ak..
so,dalam nk mencapai kegembiraan yg sume org nak,ko kena communicate dgn org..
few notes yg ak rasa..cm haaa..gile betol:
1)anxious silence:cara2 untuk cover anxious silence:dgn ubah sket tajuk yg tk lari sgt..utk bagi otak ko berfikir..
2)beri sense of comfort utk kita dan org keliling kita.cara kita duduk,cara kita dgr,eye contact..
3)not everything said is meant..(Dr tekankan mnder ni dlm marriage..nanti kita tgk sket agi bila ada experience nanti..haha..)
4)buat satu statement atau ayat yg ko rasa sesuai untuk openkan cerita org tu..in case dia cm nk ckp sumting,tp malu atau pn ragu2..find a keyword!!
5)express urself!!

Communication skills are not strictly inborn assets or talents, but rather skills that can be learned and developed.
We tend to give our opinion when people tell us their story,but sometimes we forget that they just need a listener

p/s:
1)Dr Husam sembang dgn yah,farah siham n aku lepas habis kelas..dia kata kt ktrg..find a rich man,keje dua kali seminggu,u'll be happy..u'll save ur family..it's hard to marry masa residency dia kata..ko di awal2 carier life ko..ko kena take care family ko..and it's quite difficult..maka,ktrg balik ke rumah dgn senang hati,meletakkan target,haaaa..org kaya..org kaya!!haha.. (erk..apa ak kata kt atas td?not everything said is meant kan..haha)
2)ada mcm2 bnda la sbnrnya ak nk ckp..tp,itu la...

2 comments:

Farid Albariti said...

salam kunjungan...

kilah said...

salam apa ak nk jawap kt ko balik Alid?haha..kilah main je..
moga Alid sentiasa sejahtera dlm lindungan Allah.