Sunday, March 8, 2009

Medical Student.

Ketua grup aku,Abdullah Malkawi,yg lepak gle..

Gmbr yg ak potong setengah drinya..hehe

Kilah checkers,plain farah,yah batik(mcm nickname..haha)

we are not only physiologically fatigue,we are also mentally fatigue~
(I found this sentence when I read fam med book..see,Dr also admit it)
di suatu pagi before klinik mula:
AY:weh,kita Dr Wael hari ni.
AS:yeah?alamak..
AY bkata pd FT:alamatnya,ada org balik la tgh hari karang..
AS:cehh..
selepas clinic:
AY:tk balik?
AS:cehh..

masa kecik2,kita selalu diasak dgn soklan,bila bsr nk jadik apa..siap ada profile murid yg kita kena isi, tulis..apa cita2 kita..apa tah lagik..ak pn tk hengat..
dan,sbnrnya,ak pn tk tau la sbnrnya ak ni,mmg dri kecik nk jadi dr ke..atau nk terikut2 dgn org..ak pn tk tahu kenapa ak nk jadi dr dlu..cm sdp je nk tenyeh kt kertas tu,perkataan dr..

dan lepas SPM,cmtu la citernya,ak dpt PASUM,pstu ayah ak tk kasik g sebab matriks tk menjanjikan apa2..suruh masuk UIA,setelah JPA tk dpt utk first intake..
dan Alhamdulillah,bila dh dpt JPA,ak pn masuk la dgn gembiranya ke Intec..

kira,kalo nk citer psl pengalaman ak blaja,hurm,tkde la penuh liku2..tkde la smpei tda duit,makan maggi je selalu coz tda duit?..haha

tkde la cm mak ak dlu masa dia blaja kt KISAS,mak citer,masa dia skola dulu,tok ak tkde duit nk tgk mak ak tiap2 bulan.tok ak hntr mak aku first tym je..pastu dh tk tgk..adik bradik mak aku ramai..so,mak ak disara oleh Ayah We,pakcik ak yg masa tu baru keje..
mak sakit wktu SPM,so,result tk elok sgt..classmate de,mnyak jadi Dr..bukan rezeki mak..tkpe la mak..ini pn mak dh cukup sibuk..

kalo masa de blaja kt Ipoh,ada gak la tok ak jenguk mak..tok ak sgt baik..ak tkleh lupa tym ak kecik,ak nanges coz ayah keje luar..tok ak amik ak,letak kt atas kaki dia,smbil nyanyi2 lagu rhymes yg tok2 n opah2 suka nyanyi..ak lupa apa lirik btol de..
dia belikan cucu2 dia ni gula2 n keropok...bwk naik keter dia,jalan2..kt pekan parit,main kt tmn cempaka sari..ouHhh..

Allah Yarhamhu,tok meninggal waktu nk berkemas2 balik dri haji thun 92..ajal dia smpai before sempat balik msia..sedih,mmg sedih..smpi skrg,kitorg sume akan bercakap pasal opah n tok..makcik2 ak la selalu bercerita itu ini..untung ada makcik2 suka bercerita..=)
tok panggil ak si comel,anis si manis..haha..
sedihnya..=(

eh2,sbnrnya ak dh kuar tajuk..
sbnrnya ak nk citer psl med student..
ak ckp terus terang la erk..ak tk bape minat fizik..tk phm,susah nk imagine..tp,ak mmg ingat hukum inersia je..ada citer balik hukum inersia ni..haha,citer lama..ok,tkpe,abaikan..

so,oleh kerana ko tk minat fizik,maka ak dh tk nmpak jalan lain dh..ak rasa,ak leh amik bio je..otak ak sempit masa tu..kalo tk jadik engineer,ko jadi dr..kalo ko tk dpt dua2,ko jadik cikgu..mnder tah ak ni..tah pape..

so,ak pn pilih la medic..dan Alhamdulillah,dh hampir 5 thn berada di dalamnya..dan insya Allah,final ktrg lagik dua bulan,then masuk ke tahun 6..(tk sbrnya..)..sket je lagik kan..

tdi,tym ak sembang2 dgn kawan ak,terpk,ada org stadi teruk,tp,tk dpt apa yg dia nk..kita pn rasa dia mmg stadi kuat gle..tp,itu la,qadha dan qadar Tuhan..
keinginan kita,bkn semestinya dimakbulkan..dan Tuhan ada alasannya..

sume org nk medic,ada org yg ak pnah jmpa nk bunuh diri sbb tk dpt masuk medic..ada org low self esteem sbb kawan2 de medic..korg,tkyh la nk low self esteem ke mnder ke..tkde pekdahnya..belajar tu,sume sama je..ada susah senangnya..
ko amik medic,blaja teruk,keje teruk..lelaki leh menangis wktu HO..kalo kena Dr garang sket,habis ko dimaki hamunnya..
senior ak ada citer..Dr MO maki hamun Dr HO dgr satu floor..gila!!!
ak phm je,mungkin korg ada alasan lain utk mnjadi Dr,cthnya,itu mmg dh cite2 ko ke..ataupn,itu mmg dh cite2 ko ke..haha..ak tkde alasan apa lgik nk kata..

dan,meh la ak citer sket psl kenyataan clinical year..ak tk tahu la org len cmne..tp,ak rasa..parah la gk kalo ko tk baca buku..medic mmg tkde cara lain..ko genius cmne pn..kalo ko tk baca buku,mmg haram la..ko leh nganga masuk round..dan ak tk suka jadi cmtu..tp,ada je ak jadi cmtu..heh..ke,ak yg memandangnya dri sudut yg lain..pesimis!!

dan bila jadi cmtu..ak mmg tk suka..ak tk suka ada perasaan tu..ak tak tau la nk kata cmne..tp,itu la..ak tk suka la perasaan tu..boleh tk dikatakan afraid of failure??mungkin..
haaa..ko buat Quiz-get to know yourself better!!

real la..dia mmg bgtau psl ak,sume nye kena..tp,part afraid of failure tu,ak yg muhasabah diri sndiri..ewahh..ada sesi muhasabah lak bila buat kuiz muiz ni...eheh..
dn bila ak review balik tindakan ak,ak rasa,btol la..haaa..btol la ak cmtu..kiasu!!

dan sbnrnya ak kdg2,dh malas nk baca buku..ak rasa,cm dh lama sgt baca buku..bila la nk habes bca bku..
passion and motivation ak makin hari makin berkurang..
bila ada urge,baru nak baca..tk baik kan..itu namanya tk istiqamah..bkn belajar kerana Allah..haihh..
urge yg buatkan ak stadi adalah bila ak tk suka perasaan kt atas tu..and bila aku tgk org susah gle..bila ak tgk ramai org sakit wktu perang..tp,tah la..ak ni dh sgt kurang motivasi nya..adakah ak perlu baca buku motivasi cm Hetty dan Farah??haha..tp,itu la..ak rasa,buku motivasi tu,mmg susah la nk gerakkn ak ni..(dua org kawan ak ni,mmg jenuh promote buku motivasi,mcm2 jenis,tp ak mmg tkleh la..tp,ok la kan...dri dua manusia ni jugak la ak selalu dgr kata2 motivasi..walopn kdg2,cm pelik je ak rasa..tp,kdg2..ada je kena pd tmptnya..haha..neway,thanks in advance utk motivasi akan dtg..=P)

dh la..ak pn dh tk lrt tgk ayat berterabur ak ni..baik ak baca buku fam med.. sori la,ayat ak cm tergantung..ak dh tk larat sbnrnya..tk lrt dgn diri sndiri..haihhh

eh2,ak tk menyesal tau..ak gembira je ak amik jalan ni..cuma di tengah2 jalan,ak tk larat..marilah kita mencari kejayaan dalam fenomena escapism ni..=P

pesanan penaja:baca buku la weh!!!bukan takat buku medic je..ko akan rugi,tahu tak!!!!

6 comments:

yellowrose said...

tepat skali,
medic mcm jln terakhir utk dak2 yg benci fizik...hahaha.no offense ,sbb saye amek medic gak sebab plg senang nk larikan diri dari fizik..ish horrornye amek engine.xsanggop fizik2 tuh..tp medic xde math.amat bosan..math is my fevereeeeeeeeeettt..rse cam bodoh medic nih hapal hapal..

typical kan
-saye nk jd doctor sbb nk tolong org.
-sbb saye suke tulun org
-sbb pernah lihat orang tuh mati

seriyes rsenye kalo amek medic ni lg byk kne tulun diri sndrik kot dari tulun org...
horrornye MO maki hamun smpai 1 floor dnga..

Ahmad Saifuddin Amran said...

Senang ja nak mengatasi 'afraid of failure' ni. Kenalah banyak kali gagal (atau terbuat silap), bila dah banyak kali tu dia dah macam tolerance la. Macam saya. Hahaha. Lagipun, kalau tak pernah gagal, tak elok. Nanti sombong.

Ahmad Saifuddin Amran said...

Dan satu lagi kak, personality test tu bapak la accurate.

imah_adiputri said...

erm.. imah tak ske bio.. amik fizik.. tak suke fizik, amik cikgu.. amik cikgu, fzik jmpe, bio pon jmpe.. hu~~~

kilah said...

asma':mmg klise..tp,murni...dri dr yg eksploitasi pt dan abuse pt..itu tkde moral..dan bila akak pk,mmg btol la awk kata,kita mmg kena tlg diri sndiri pn..tkpe,usaha!!

saifuddin:aah,btol gk awak kata..kita mmg patut rasa gagal tu mcm mana..kalo tk,mmg leh jadik sombong..tp,itu la..ntah laaa..sbnrnya,gagal tu,tpulang pd org cara menilainya.ikut kepuasan masing2...
mmg la..quiz tu mmg btol kan..rasa cm..eh..eh..tp,perasan tk..tiap jwpn ada 3..mksdnya..ada 3 jenis je ke manusia kt dunia ni untuk setiap soalan..pelik*rolling eyes

imah:haha..kelakar la imah..sabar je la ..sket lg nk habes dh..leh join yoep sket lagik..=)

Ainul Arina Madhiah said...

eh, sama rupanya,, saya pun tak ske fizik.. weee~ medik owh medik.. fuh, ganbatte!