Tuesday, April 28, 2009

Etika melambangkan Pendidikan

sekali tgk title,mmg mengancam abis la..
msti bajet ak nk citer psl pendidikan teras kemajuan bangsa,pemangkin akhlak ngara ke..
pemuda peneraju negara..apa2 je la yg ilmiah..
haha..tp,tidak..tidak..

entri ni hnya la rentetan kisah OT(operation theatre)..
anes,ak dh amik lebih kurg 5-6 bulan yg lalu..
bgi ak sndiri,ak tkde perasaan sgt memandangkan ak tkde la admire gle2 surgeon..
mungkin cardiothoracic dan neurosurgeon buat ak kagum dgn kebolehan..tp,tk smpai tahap ak admire Dr Ayesh..
(habis la,kalo google nama Ayesh,ak rasa blog ak leh disenaraikan kot.mnyak btol nama dia..ko tahu je la ak ni,sekali cinta,selamanya cinta..hahaha.. ak ngarut je..krg,jadi kes kt spital:plaja Malizi membuat onar dgn satu2nya dr hematology di KAUH yg mempunyai anak 5--ak tatau pn anak dia bape..saja tmbh headline bg sedap dan sensasi..hehe)

ok,smbung..
ada la kan,sorg minah,yg kita panggil minah dahi licin(MDL) ckp kt aku,Minah dahi licin la jugak(MDLLJ)

MDL:surgeon ni bahaya kan?
MDLLJ:pulak dh?bakpenya??
MDL:ye la,kt dlm OT,kita tgk nurse cm rpt je dgn dr,pakai kan baju jubah tu..duduk rapat2 dgn surgeon..ada yg leh lap peluh kt muka(kes lap peluh tk jadi dkt KAUH ye murid2..)
MDLLJ:oOhH..ala,tkde apa la..leh thn erk ko..
MDL:ye la,hati la kena jaga,duduk rapat2,bergurau2..
MDLLJ:o0Hh..ak tkde la kesah sgt..tahu ada border kot..itu la ak kata supaya cari yg betui2 sket gayanya,reti nk letak border..haaa,ak tau cara2 untuk elak mnder cmni jadi..(I wont mention those tips here since ak segan dan there are just silly theories dri org yg berpk dan menganalisa dgn melihat dri keadaan sekeliling..)

nurse sweet bukan?ak tgk dlm OT,mmg nurse sweet la..ak tk tahu nk kata gaya mana..
gaya dia buat lawak dgn dr..lain weh dri Dr perempuan..

ko perasan tk,kalo kita amik satu course tu,selalunya automatically,kita akan ada certain etika pemakaian,cara deal dgn org,cara bercakap..apa2 je la..lain dgn org yg lain2..

U can tell from the way dia deal dgn org,dia pakai gaya mana kita leh agak2 dia amik kos apa..(tkde la sume nye leh apply kt org..tp,generalnya gtu la..)

tp,basically nye,sume org berpendidikan harus ada etika..

tp,apa pn ak nk ckp dgn ko..tujuan entry ni adalah..

act like u're the one org Islam yg muhtaram(dihormati),a good student,penuh etika..
kerana etika melambangkan pendidikan..bukan takat pendidikan sekular,tp juga agama..cece..(tiba2,ak trasa ak hensem dgn bagi ayat moral begini..)

cth2 action yg leh korang buat yg melambangkan korg adalah org yg beretika:

1)jgn flirt dgn laki/isteri org..(walhal flirt2 ni,tk berapa elok pn..hehe)
2)jgn tengking2 org..respect ppl..just because they are freshie..It does not mean u can torture or scold them as u like..
3)act like u're muslim la..kalo ko sentiasa mcm ni,ko selalu berada dalam safe side..(point dua atas ni tkkn timbul pnya la,insya Allah..)

p/s:
tkde kaitan sgt pn notes ak dgn mnder kt atas ni..cuma nk stress kan few facts..
mak ngan ayah ak kata,kes2 sumbang mahram jadi dkt mana2..
mak pernah nmpak kes dlm flight stewardess dgn passenger..
ayah pernah ada colleague yg dua2 dh kawen,ada affair..
so..begitulah cinta,dtg tanpa diduga..
(ok.sbnrnya ini sume smpah,ini bkn cinta ye sayang,ini keterlanjuran akibat tidak ada batasan..)
prevention better than cure..

suppose this entry bukan etika melambangkan pendidikan..kerana the whole story cm cekup sana sini,tkde satu point yg really get into it pn..

ak cuma nk stress kan bahawa,kalo ko keje nanti,dan deal dgn mnyak org,ingat la org tersayang..(teresak2 MDL--MDLLJ hnya sengih2,ibarat kerang busuk bg free pn org tak mau..)

I think I should stop here..ak tk tipu ni,sume org tahu ak kena baca buku..sbbnya sume org tahu ak gile nk dkt xm.. dan sume org tahu ak tgh merepek--ada rasa cm artis ke hape..perasan sume org tahu apa aktiviti ak..heh..

maaf kalo apa pe yg aku ckp ni cm tk btol ke apa ke..rs cm nyampah ke..overall,it's just my opinion..=)

3 comments:

Fez said...

hahaha.. mmg berceracak entry ni. (betul ke penggunaan berceracak? :p)

tu la, kena pandai jaga hati kan.. kalau x jaga hati, semulia2 pekerjaan pun boleh datangkan mudarat.

MDL akan buat yang terbaik! haha.

Anonymous said...

euwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww...

kilah said...

bagus!!MDLLJ kata,jgn jeles sgt..

cik anon:apa yg euwww?the fact yg ko tkut husband cri lain ke?atau laki org ada sumbang mahram..haha