Saturday, April 25, 2009

real dan ideal

agak2,kalo buat rumah cmni kt msia dan duduk dkt bandar..ada org mati sbb nyamuk aedes tak??
haha..ini la namanya..idealistik..tp tk realistik.. ak suka ada rumah english cottage style..tp,ak rasa cm eh,betik ke??
bkn la ak kata..tkleh buat rumah cmni..tp,maintennance nye jenuh la..
siram pokok lagi..(pokok bunga mak ak kt rumah pn..tkde sape nk siram..haha)
sembur nyamuk lagik..
nk baja lagik..

walopn ko kata ko boleh..tp,sbnrnya ko try hard utk memenuhi keperluan,kehendak diri ko..pokok dan penghuni rumah...

(tk teruk mana pn nk siram,baja pokok..tp,kalo 2 tahun pertama ak stat keje nanti,mungkin itu jadi beban untuk ak sbb mungkin ak tk balik rumah 2-3 hari...lalu jadila rumah ak mcm rumah nenek kebayan..)

ak rasa org tk phm entri ni..

cuba ko aplikasikan dlm hidup ko je la..

antara idealistik dan realistik..
idealistik--ko kata ko nk rasa thrill dlm hidup..nk cari satu bnda yg buat ko rasa tercabar..tp,sbnrnya,ko tk mampu..ko expect terlalu tinggi..
tp kan,manusia yg mcm ni la beri pengajaran dlm hidup org lain..dan dia jugakla yg cipta kelainan dlm hidup..kalo dia berjaya,Alhamdulillah..kalo tk,kita anggap sebagai liku2 kehidupan..eceh

realistiknya--ko amik jalan yg ko mampu..yg ko leh capai..yg maakul utk digapai oleh seorang yg bernama ko..

apa pn jalan yg kau amik..pastikan ko try hard kerana itu jalan yg ko pilih..


kesimpulannya,idealistik dan realistik..ko pilih la mana satu..pandai2 la nk amik risiko dlm hidup..

idealistik :agak2,kalo aku jalan ke depan ke belakang depan Dr mahmoud ayesh bnyak kali,tgk2 muka dia..mungkin nanti dia tanya nama ak kan..

realistiknya:ak rasa,kalo ak jln mnyak kali ke dpn ke blkg dkt dia,pstu usha dia cm minah psycho..dia msti ingt ak ada mslh jiwa...haha..(get real la kilah..)

p/s:okla..analogi ak langsung tah apa2..sbb ak suka dr tu..maka,ak akan citer psl dr tu la..ak tk dpt nk cri cth yg sesuai..ko layan je la entri aku yg tah pape ni..

tkpn..ko amik je la cth buat wedding reception kt pantai yg dijadualkan ada tsunami..haha(mmg cari nahas..)--ini tk real mahupn ideal..ini namanya ridiculous!!

4 comments:

Fez said...

tinggi juga imaginasi ko dalam mencari analogi ni. siap jalan depan belakang dr mahmud ayesh lagi. mmg real that gonna be happen is, dia akan refer ko ke dr. taufek daradkeh. haha.. amik kau.

Kita kena seimbangkan lah idealistik dan realistik dalam hidup ni. jangan syok sendiri.. :p

kilah said...

itu la..tp kan weh,ak rasa ak patut consider cdgn yg ko ckp kt ak tdi la..hahah

mslhnya kan,sbnrnya,ak mmg buat pn cmtu dgn mahmoud ayesh..hari kamis hari tu ak buat..ak jalan depan dia..2 kali je la tp..saja2 je..hehe
sbnrnya ak nk buat lagik..tp,dia dh masuk ward..isk2..

Fez said...

Obses Dr mahmud ayesh betul. lawaklah. cuba try buat dgn dr. ali rifaie plak. tgok apa jd. silap2 dia panggil ko terus tanya, awak ni ada 'movement disorder' ke..:p

tentang cdgn tu, worth to think about. heh.

sempliciotto said...

kali ni rs nk buat-buat tak paham boleh? (tak tak paham ngaku je lah haha)

anyway, klu ko ganti gambar tu dgn umah pujaan ko sejak kecik y tepi simpang tu aedes tak dtg kot :D