Friday, May 22, 2009

Greetings and Berbasa-Basi

Assalamualaikum.hai.apa khabar?
ini semua greetings.

family sihat?belajar mcm mana?
ak rasa ini lebih kepada berbasa basi.

sebenarnya dalam satu minggu kebelakangan ini,ada few things happened..
yg menyebabkan ak cm ouh,social skill ak perlu diperbaiki..

situasi satu:ak pernah encounter satu situasi 3 tahun lepas di mana ak pergi laman frenster org dan mendapati lagu di lamannya sangat la sedap..teruja nye psl..terus ak in dia..

ouh,dia kawan sekolah rendah aku..dari sekolah terkenal dengan pemalu dan baik..
dia ketua darjah dan ak pen ket darjah..
dari kecil sudah menundukkan pandangan..hehe

ak pn msg la fs dia ckp mcm ni:
salam.boleh tk nak tau tajuk lagu kt page ni apa ye?terima kasih.ws

that short??

dia balas kt ak balik dgn bertanya khabar semua..membuatkan ak..ouh,segannya kurang berbahasa ak ini..apa kena la dgn ak ni..lelaki lebih bersopan?
(ouh,selama ni ko rasa ko sopan la ye kilah?ok,lepas ni stop perasan sbbnya ko dh over estimate diri ko..)

ak sbnrnya berpk kerana sudah lama tidak berhubung dan dia lelaki yg cm sopan..maka untuk bercakap lebih dari yg ak perlu seperti tidak kena pula..(itu tanggapan ak sahaja..bodoh sungguh kerana tidak pandai berbahasa..patutnya ak menunjukkan keconcernan ak sebagai seorg kawan dgn bertanya khabar..heh)

situasi kedua ak di kedai bersama kawan ak:
masa tu nk cari kulit untuk popiah..mksd ak substitute kulit la..mana de kulit popiah real kt sini..haihh..

ak nmpak seorg makcik yg melintas di tepi ak..tnpa beri salam terlebih dahulu..
ak terus ckp macam ni kt dia..
Lau sama7ti..mumkin biddi as'al?ayyu wahad ahsan?(sambil mengunjukkan kulit popiah yg ada kt situ..)
mksd dia:minta maaf,boleh tk nk tnya?mana satu yg lebih baik?

haih..tk sopan lagik..
makcik tu senyum..dan dia pegang bahu ak..
dia kata:assalamualaikum,keifik ya habibti??(apa khabar sygku??)
aku:ehehehe..senyum2 sbb sdr kurang sopan dan memberi salam kembali kepadanya..

kdg2,ak mmg rasa ak kurang talent untuk deal dgn makcik2 dan pakcik2..yg dlm erti kata lainnya ak rasa perlukan berbasa basi yg tggi dan tatasusila yg superb..
masa diminta tolong oleh k.Safyah untuk menemani mak ayah senior Anhar sama2 dgn Faezza..
ak mcm eh..eh..tkutnya..tkkn la saya kot kak..
k.Sfyah kata,pergi la dgn Cik MDL..
aah,MDL mmg bagus dalam bab2 begini..cantek la mcm tu..
kalo ak sorg ak cm tk tau nk ckp apa..lost word la maksudnya ni..

boleh mati kutu kot??--kutu pn tk larat nk dok kt kepala kalo kurang bersopan begini..haha

tp,overall ok la..
pakcik,makcik bnyak jugak bercakap..
tnya itu ini..
at least,I answered questions rather than stood still..senyum2 sumbing tak tau nk ckp apa
malu dan penyegan la katakan..=P..haha
(ok,di alam nyata..ak mmg nmpak naif pd awalnya..tp,sbnrnya ko tahu tak apa mksdnya..dont trust naive people??haaa..boleh kot apply kt ak kes2 yg mcm tu..ha-ha..)

pengajaran untuk akan datang:
walau di mana anda berada..
sebelum nk tnya org apa2..
first thing first..
senyum dulu..(kalo ko bg msg..ko tkyh la tulis ko senyum terus tnpa salam dahulu..itu nmpak fishy!!!haha)

second:bagi salam
third:tnya khabar..
empat:kalo single,ko leh tnya dia..dh ada makwe tak??hah??--weh,ko percaya ke ckp ak ni..tnya la apa yg ko nk tnya..gatal!!!
lima:ckp la terima kasih..itu pn nk kena ajar ke sayang oi??

dekat msia,ak rasa budaya ni kurang dipraktikkan..mksd ak..selalunya kita akan terus cakap:maaf ye,nk tnya..dan terus kpd soalan..
itu yg ak selalu nmpak la..
tp..kalo kt negara arab..lebih bersopan..tnya kabar walopn tk kenal..

aku suggest korg g baca cerita Nabi Muhammad ni..baca la weh..
ok2..tk sopan dgn berkata weh..
dlm erti kata lain yg lebih manis dan lembut la sgt..
ak harus berkata..baca la ye kalau ada masa lapang(sambil senyum2 rasa cm leh kot nk menampar??haha)

apa pon,cuba la berakhlak dgn akhlak Nabi Muhammad..
akhlak Nabi Muhammad semua tahu kan apa??
akhlak Nabi Muhammad adalah Al-Qur'an..Wallahu a'lam..=)

10 comments:

Fez said...

aha, skill ko ok wat. klu x, xdenye lama ko boleh sembang ngan makcik aka mak senior tu while we went shopping. haha.

betul la. ni la soft skill yang kadang kte x perasan kekurangan kita. rasa mcm dh bagus dah muamalah tu. tapi kadang tua ke muda ke, semua kita bantai cakap cam kawan. x leh gak mcm tu. the more people u see, the better it will be.

ala, nak jugakk.. tp x de idea laaa.. (ko fhm x??) :p

kher said...

hurm...

softskill. bab muamalah ngan orang nie mmg aku pun lemah. tp Faezza mmg hebat ah. bayangkan dia boleh berbual dengan Datin, Mak Senior dan semua jenis orang. so aku rasa ko boleh jadik seorang YB kot. sure ramai nyer sokong ko. hehehe...

tp paperpun, benda tuh ko kena develope jgak. ntuk kegunaan di masa depan jgak. mungkin dgn jumpa ramai orang akan menjadikan ko lebih matang dalam benda2 nie.

selamat bermuamalat.

sempliciotto said...

:D :D (tanda smiley yang lebih sopan berbanding kalau tulis hahahaa - lambang gelak besar) hee cakap bab berbasa basi ni mmg nostalgik, ada kes ms tahun 2 ke camtu, niat hati nak beradablah kata org dgn mak sorg kawan ni yang datang dari jauh(sbnrnya tak pandai) tapi tak tahu lah nak kata fail ke ape, borak punya borak dengan mak cik tu sampai tak nampak lampu merah. orang lain sume naik ngantuk dah.. Silap ke? adeh hehe

kilah said...

faezza:heh..makcik n pakcik mmg oldies gtu..mmg rasa mcm ouh,begini kehidupan di waktu tua..
pakcik dgn kerja penghulu..makcik kelas memasak dan menjahit..comel je ak rasa..haha..

nuek:itu la..la ni gk ak g baiki soft skill ak..haha..faezza mmg hebat bab2 cmtu..kalo tk,tkkn la dia jadi yd PAH MPPM kan..lagipon,bab2 mak datin ni toksah nk kata la..ak pn cm ada simpan angan2 nk jadi mak datin..haha

cik Hetty:ouh,apakah..mksdnya ko lagut borak smpai lampu merah pn tk prasan??
tp kan..itu menunjukkan ko sukses dlm berborak bersama makcik..tahniah!bila nk kawen??hahah?
habesla pasni ko serang ak kt bilik..eii

p/s:

Fez said...

kilah: aah mmg comel. bila lagi nak jumpa makcik n pakcik eh. tgu senior kawin la nanti klu die jmput kte dtg. :p

kher: jadi YB tak mau la. besar tanggungjwb tu. Bak kat kilah, setakat datin, ok lagi. ya rett.. :p

yellowrose said...

kakqilah..btolla..saye pon salu cmtuh..kdg2 tuh kite nk stret to da point..nnti org igt lbey2 plak kan..huhu..bukannye xnk berbase basi..tp mcm nk stret to da point gitu..haha skalik die bertnye kaba bla bla sume dlu..adusss...

kilah said...

aah..bleh je nk berbasa basi..tp kita pn rasa cm tk brp sdp hati sgt coz dia pn cm baik2..
kang kita cm lebih2 sopan dan berbasa basi kang..sape yg susah??haha
ok,sbnrnya..tda sape pn yg susah melainkan malas nk memanjangkan kata2..kita pn tnya je la direct..=)
tp mmg trasa lepas dia balas tu cm..
alamak,baiknya org ni..(malu sndiri..hahaha)

one_munawwarah said...

mungkin setiap kali kite bg msg skadar perlu cenggitu kite wat "p/s i love you" eh... salah.. p/s : maaf saya tidak berbasa basi. hoho (lebih sopan berbanding haha sebab mulut bukaannya lebih kecil)

kilah said...

haha..akak rasa,hehe lebih comel dan sweet untuk menampakkan keperempuanan..
hoho mulut cm bukak besar gk..
haha cm tk sopan coz mcm gelak kuat lak..
hehe..comel je kan..tnjuk gigi sket..muka manis2...sweet lah!!!
hahaha

Anonymous said...

Welche Wörter... Toll, die ausgezeichnete Phrase viagra online kaufen ohne rezept viagra preis [url=http//t7-isis.org]viagra generika[/url]