Friday, May 8, 2009

Hari Ibu dan Bapa

Surah Al-Ahqaf ayat 15& 16:perintah berbuat baik kepada ibu bapa..

ada yg anggap mak ayah mcm kawan..yg boleh cerita semua bnda..
yg boleh cerita kau suka siapa,kau ada masalah dgn kwn kau ke..
yg boleh gedik2 nk duduk rapat2 mcm ko buat dgn kwn kau..
tp..itu tk pernah terjadi kt aku..
bukan la ak kata hbgn ak dgn mak ayah ak dingin..
cuma begitu la,lebih kpd hubungan yg didasari hormat..
mak ayah ak bukan kawan aku..they are a couple that I give my respect..
diorg mcm pemberi kehidupan pd ak,penyelamat hidup ak..
pd diorg la,ak akan pergi kalau ak ada masalah besar..
meskipn ak tk cerita,tp stay dgn dorg rasa safe gle la..
rasa mcm...ouh,ak dh ada mak ayah aku..hidup ak dh tkyh nk pk apa2..
smpi ke thp mcm tu weh..
ak balik rumah,ak akan lupa semua bnda..
semua prob yg ak ada pergi mcm tu je..
amazing bukan??
ak tk pernah salam cium tgn ayah ak smpai la ak nk fly g oversea..
ak tk pernah peluk dgn mak ak smpai la ak g oversea..

tah,ak pn tatau kenapa..
rasa pelik..segan pn ada..
ak tk rasa ak akan tgkp gmbr dgn mak ak smbil peluk dia mcm tomok buat kt mak dia kot..hehe

ko agak2,tomok ada makwe tak??kalo ak nk in dia boleh bjaya ke tk erk??haha
so,ko boleh expect kot apa ak akan buat pd hari Ibu dan Bapa
I do nothing..
bknnya apa..
masa aku form 2,ak pnah nampak apit stay up buat kad utk fathers day..
ak ingat lagik..mlm tu lepas baca Al-Mulk..
ak tnya dia:eh,ko buat apa erk?
apit:kad utk father's day..
aku:ouh,nk fathers day erk??--ak mmg tk heran pn hari2 fathers ke mothers day ni pn dri dulu lagik..(dlm hati ak tym tu,eh nk buat la..tk pnah ak buat utk ayah..)
lama sket ak pk2..nk buat jugak la cmni..
aku:apit,ak nk buat gk boleh tk?ko tlg ak buat erk??
apit:meh la..
ak tk reti seni..serius dungu..so,kalo nk buat kad pn,ak kena mintk tlg org..
hopeless la nk katanya ak dlm bab2 ni..
ak ingat lagi..ak menangis wktu darjah satu sbbnya ak tk nk dan tk reti nk lukis gmbr family ak..
esok pgnya..ak bangun,ak tgk dh ada kt atas meja depan..
gembiranya ak sbb masalah paling bsr dlm hidup ak wktu tu setel..hahaha..
dapat A tahu..selalunya lukisan ak dpt C!!
tkpn,paling up pn la..B..
itu pn bukan lukisan.. sama ada kolaj atau pn cop pisang ke..kentang ke..haaa..itu boleh la ak dpt B..haha
back to the topic..
hjg minggu ayah dtg..ak bg kad tu thru adik aku intan..
ak ckp kt dia..nanti bila kt rumah,baru bg ayah tau..
aku segan gle la..tknk bg depan2 tym tu..ye la first timer..
esoknya ak call rumah..
aku:heh intan,ayah kata apa bila kamu bagi kad tu??
intan:ayah gelak je..
aku:erk???heee,malunya...(ak cm rasa segan gle la sbbnya ayah ak gelak.bagus la ak mintak intan bg kad tu lepas ak tkde..kalo depan ak,mungkin ak bertambah2 segan kot..)
minggu lagi satu,ak balik rumah..ak cari kad tu balik..
ak amik,pastu ak simpan dlm almari baju aku..hahaha..
masa tu ak pk malu nye bukan main..dan janji dh tknk bg kad lagik..
then stat dri ak umur 19,kalo ada special day or occasion,ak akan call rumah je..
cthnya kalo bday..ak akan ckp cmni la selalunya..
bday ayah erk??happy bday la ye..(heh..mcm nk tknk ckp je kan..haha)
ayah ak pn kata:ye la..
kalo dgn mak ak,up la sket..
perempuan,lebih sensitif..mak akan kata:terima kasih..
so,seingat ak la..
itu la kali ptama dan terakhir ak wish ayah ak Happy Father's Day..
kalo Mother's day..ak pn tk ingt la ak wish ke tk..ak rasa cm tk je..
mungkin pnah dua -tiga kali la..
yg pasti,bukan tiap2 tahun..
tahun lepas,masa mak ayah ak dtg sini..
kak safyah and kak dayah kata ak mcm segan2 dgn mak ayah ak..(haha..tym tu la ak rasa mmg ak segan la sbnrnya..)
apa pn,ak sayang mak ayah aku,cuma ekspresi sayang ak lain..
ak beruntung sbbnya ada mak ayah yg baik..
ak rasa dorg survivor..
raise 7 kids,go to work at 6.30 am,come back at 6.30 pm..w/o housemaid..
in a month,go outstation 2-3 kali..
kalo nasib tk berapa baik..sebulan keje luar pn pnah..
apa pon la kan..
Mak,Ayah:Happy Father's n Mother's Day!
p/s:mak ayah ak baru nk bersiber skrg..mungkin nanti satu hari,bila dorg dh pencen,ak leh bg alamat blog ak..haha

9 comments:

Fez said...

betol ko ckp. lain org, lain cara ekspresi kasih syg. x tunjuk bukan bermakna x sayang. dengan orang sekeliling pun mcam tu juga.

bak kata orang, air tenang jangan disangka tiada buaya. :p (tetiba pagi2 ni nak jadi karam singh walia jap)

thanks for the mug of coffee. Terharu plak. haha.

megatkanzaki said...

meh aku quote balik..eh ko minat shah indrawan ini? haha

ko agak2,tomok ada makwe tak??kalo ak nk in dia boleh bjaya ke tk erk??haha

meh aku cakap kan kat tomok sebab kitorang pernah buat show sama-sama bezanya aku kena baling batu lagi banyak dari dia lah dan aku jugak takda menang contract RM sejuta OIAM macam dia. hahaha

kher said...

hahahaha...

asal ko xberani kasik alamat blog sekarang? ada menda yang dia orang xleh baca ker? *wink*

hahahaha....

wei sudin, semenjak biler plak ko jadi seniman nie? siap wat lagu ntuk mak ko plak tuh.

Sayangilah mereka selagi boleh. Kalau boleh balik tiap-tiap hari, maka silalah berbuat demikian sebelum kata-kata tidak lagi boleh difahami. Tanpa mereka, siapalah kita.

air yg tenang said...

betul la tu, air tenang mgkin terselit boye, lain org lain cara luahan eheh.action speaks louder than word..tak gitu maknye? ungkapan hr bermakna yg tersirat.biar kalam yg berbicara, huhu.ghete iluvislam nan jd pilihan.biarlah jd rahsia jengjeng..jgn marah hehe

kilah said...

faezza:hehe..setaun sekali je ak buat air utk ko ok..
ko tunggu la taun dpn 8.5 utk ak buat air skali lagi utk ko..haha

ayep:eh??btol ke ko nk ckp kt dia..tharunya aku weh..rs kalo nk nangis ni,satu laut mati tu tk cukup kot..

p/s:weh,bkn ke ada org tu mnyak fan,traffic mcm ni ha..(sperti biasa,tgn ak dirapat dua2 belah menunjukkn crowdednya fan ko..haha)

nuek:knp bkn skrg??haha..
segan la aku..tggu ak tua lagik sket..
p/s:ko nyanyi la mcm si ayep ni weh..hari tu bkn ko nyanyi dkt majlis kahwin zay ka??org kata la..sedap..(haha)


air yg tenang:pandai erk ko pagi2 bermain bahasa..geli lak ak dgr..
btw,buaya tkde kt sini ye..hahaha

p/s:ko nye........eh,tkpe lah..hehe

kher said...

wah,
kaw kaw kasik tuh.
isk3...

saperlah aku nie.
xleh lawan ayep.

megatkanzaki said...

weh nuek tibe je, haha
ko jauh lagi mulia dari aku nuek, jgn risau weh

maskedfacies said...

eh kilah, aku pon mcm reti x reti je mother's day and father's day ni. hampeh ah.

tp taun ni aku bg mak aku perfume estee lauder. ok la kot...

kilah said...

jauh lagik ok dri ak..wish pn tk..haha..
ak tepon je umah..tp,tk kata apa..mak ak dan seisi rumah seolah2 clueless..

perfume sgt okla..bkn ko beli cap ayam pn..e.lauder tu..
thn2 depan,handbag LV atau coach perhaps??
menangis la ak kalo ak pki beg tu..
mungkin ak balut dlm beg plastik itam kalo ak ada beg cmtu..
tknk bg kotor..haha..obses yg gila..haha