Friday, August 21, 2009

Would you be happier?
Berpendirian:
Jangan seorang pun di antara kamu menjadi orang tidak berpendirian,beliau(Rasulullah) berkata:"Aku bersama orang yang ramai,jika mereka berbuat baik,aku berbuat baik,sekiranya mereka berbuat jahat aku juga berbuat jahat," tetapi kamu mestilah menetapkan pendirian kamu,apabila orang berbuat baik hendaklah kamu berbuat baik,sekiranya mereka berbuat jahat hendaklah kamu menjauhkan diri daripada berbuat jahat terhadap mereka."
Hadis Riwayat TarmiziHati yang bersih:
Dalam shahîh Bukhari dan Muslim disebutkan bahwa Nabî SAW bersabda:
"Ketahuilah sesungguhnya di dalam tubuh manusia ada segumpal darah, apabila dia baik maka baiklah seluruh tubuhnya, dan apabila dia rusak, maka rusaklah seluruh tubuhnya. Ketahuilah bahwa segumpal darah itu ialah hati." (Muttafaqun `Alaihi, dari Nu`man bin Basyîr).

Kadang,dalam journey kita,kita rasa mcm sudah tersasar..mujur ada org mengingatkan..


Ketika hati kita masih lembut,mahu mendengar dan menerima..lakukan sumting terhadap diri kita..supaya tidak tersasar jauh..dan tidak ada kerugian yang lebih besar berlaku..
Mudah2an di akhirat kelak,supaya kita tergolong di kalangan org2 yg gembira..Insya Allah~p/s:Bercuti belog selama 2 bulan mungkin..Jika ada,mungkin sekodar ja..eheh..Bye2!!

3 comments:

Amermeftah said...

Ah! Bilalah boleh sampai ke Jama Masjid Delhi?

'Aqilah said...

Kau dah pergi manyak negara menariklah...
Ok apa...
Spain ja belom..sbb ak tk pernah nmpak spain dalam blog kau..

Ilyana Ar Razi said...

Salam Ramadhan!

Semoga beroleh keberkatan dalam ibadah di bulan yang mulia ini.