Monday, November 23, 2009

Dua perkara yg dtg seiring:kerajinan dan craving

Bukan Ciskek ak.Ak google ni.Haha


Bila teringat mknn yg pernah dimakan dan tahu tiada ikhtiar lain untuk mendapatkannya
So,kita pn mengsearch lah Kek Keju Beri Biru yg konon lain dri lain.
Tada..
Takyah citer pnjg siapa dia sbb tada org nk dgr pn.
Tp,reliable la recipe dri food network ni nk katanya..


Dan ak cdgkan kita buat filling ciskek tu gunakan resepi New York Cheese Cake dri All Recipes.
sgtla ok rasa dia..lebih dri ok sbnrnya.
(satu batch ak guna recipe ni..ok,bukan satu batch la..boleh la 2-3 org kot..hahaha)
kita tukarkn vanilla dlm new york cc recipe kepada lemon.
dan masukkan beri bila hampir pejal kt dlm oven.
(sbb kita tknk bg beri biru sink ke dlm sgt.)
Masukkan guna benda yg rata(pisau,flat senduk)..kalo guna sudu,susah nk control.

anjuran:kurangkan lemon kepada satu biji zest dan juga juice kerana jika anda letakkan dua..masamnya kek anda sehingga boleh menepuk bahu org di sebelah..

kalo anda masak guna resepi food network,anda tgk watery semacam adunan kek anda,sila letakkan 1/4 cup tepung.


p/s1:mandalina dh keluar..masam ok..ak mkn sbelah kamilah semalam.tk smpai hati nk pukul bahu dia..dia demam..kalo tk...hesh.....

p/s2:lepas ni kalo penyakit rajin dan craving dtg seiring,boleh la kita try oreo CC.


p/s3:pernah mkn macau portuguese egg tart,Asam Laksa Laksa Shack,Popiah Basah Nuin Bangi?hesh..btolla ada saying kata good food rarely forgotten..



4 comments:

Ainul Arina Madhiah said...

waaaaaa.. sedapnyerrr... nak join bleh? hahaha.. jiran ketuk pintu. ;p

kilah said...

hahaha..
tkpe2..akak nk buat 2nd round utk oreo..nanti akak ketuk pntu rumah iA..
tggu kak faezza balik babysit dri amman ok..dia nk mkn..

Ct AdAh said...

sedapnya kilah! dh lama x bake sejak blk mesia ni..kirim2 la ciskek tu ke penang utk org yg sedang berusaha menjadi rajin nih..hehe~

kilah said...

btol odah..sgt btol..
tp,kita lagik teruk la..teruk yg amat..
tk pernah masak pn balik msia cuti 2bulan hari tu..

ok,tipula..kita masak je..





kita masak maggi untuk adik kita..haha..=P