Friday, November 20, 2009

Tarbiyah sekolah yg anda bangga2kan-Berjayakah?



alkisahnya..
Sumi 'sgtlah' suka nk promot bdk SMAPK.
mungkin sbb sekolah lama Sumi ada long history dgn SMAPK..
jd,di suatu hari ketika tahun 2..
Abg Sumi pernah tanya dalam nada melawak ketika sumi call dia dlm bilik ak.
ko tnya kt junior aku tu,dia baca Ma'thurat tk..
ktrg yg semua sekolah agama ni.bantai gelak satu rumah..haha
mungkinlah tidak lawak pn..tp sebabnya dia dtg dri org yg tdak disangka-sangka..
(ye,sape kenal abg Sumi..mmg tidak sangka ia akan keluar dri kata2 beliau..)

Dalil untuk ayat pertama dalam Ma'thurat:

Apabila kamu membaca Al-AQur'an hendaklah kamu meminta perlindungan kepada Allah dari syaitan yg terkutuk(16;98)


Diriwayatkan oleh Ibnu As-sunni dari Anas R.A,dari Nabi Muhammad S.A.W beliau bersabda:Barangsiapa yg membaca 'audzubillahi samiulalim.....' dia akan dilindungi godaan syaitan sehingga petang.

Baru ayat first ok dh mcm ni..ayat blkg tu apa tah lagik..=)
konklusinya,contohi abg sumi.walopn diwajibkan membaca mathurat ketika form one dan form two,ketika umurnya 20 an,beliau masih ingt lagi perkara itu..haha

p/s:smapk(putera) mewajibkan form one dan form two sahaja membaca mathurat di masjid selepas prep.

5 comments:

Musafir diri said...

haha... smapk memang... lepas form 3 je lost tah kemane...

sedap je kutuk sklh sendiri...

~putera smapk... tapi masuk f4 la...~~

kilah said...

hoho..ok..
tu sbb la kwn kena betul..
ini kalo pilih kwn tkleh pakai..
itu yg merokok dlm atap..

Dreizet said...
This comment has been removed by the author.
Dreizet said...

iye ke wajib f1 n f2?? xtau plak aku, kalo smggu 14x kne bace, adela kot 5x yg wajib.hueh hueh hueh

abg sumi?? smcm je...kalo tau historynyer, rs ko xpost kot camnih

"putera smapk contoh" -->aku ---meh gelak golek2

kilah said...

ouh..so x wajib la..
ak rs abg ak citer dlu f1 f2 kena bc..
f1 f2 pn ckp ana enta lagi..haha

abg sumi..mungkin la dia buat..mungkin la tidak..tp sbbnya dia remind org lain dlm nada melawak.sume org bantai gelak..

ada ke ko nk bg wasiat dkt jr pasal mathurat?hahaha..

cuba kuar dri shakirin,k.nawal radhiah(yg trang tang2 BDK)..itu lain dh jadinya..

'ye..mereka obviously sdg memberi kita tazkirah'

tinggal kita je la nk amik lawak abg sumi tu mcm mana..