Saturday, December 26, 2009

Joy & Pain

Seminggu sudah dihabiskan bersama Dr Wael.
Seminggu ak duduk di floor menunggu Dr Wael sehingga 5 ptg.

Seminggu juga ak lihat pelbagai ragam manusia dalam klinik Dr Wael
Seminggu juga ak termenung,berfikir ttg perasaan memiliki manusia terhadap anak2..

Aku jumpa ibu bapa yg mengira HARI anak mereka dilahirkan
Aku jumpa ibu bapa yg argue ukuran lilit kepala anak yg berubah dri 46cm jadi 45cm.
Aku jumpa ibu bapa yg bergaduh dgn doktor supaya memberikan penyiasatan yg extenxsive walaupn tidak diperlukan..

Aku juga jumpa..
Kanak2 yg bermain dgn jururawat..berbual dgn ibu mereka.
Muka gembira tk terkata,buat lawak ke mana2..
Tapi,siapa tahu,nyatanya mereka tidaklah mempunyai jangka hidup yg panjang.

Aku juga jumpa..
seorang kanak2 buta..
mengatakan pada ibunya..
Mama,kau dekat mana..mari duduk sini pegang tangan aku..
Dua hari selepas itu,dia terpaksa hidup dengan bantuan pernafasan(intubate..)

hancur luluh hati si ibu.
ketika menyuap roti ke mulut pn mengalir air mata.
termenung duduk di kaki lima menunggu si anak bertarung nyawa..

Anak-anak-They bring us joy.They cause us pain.

As usual,sesi mengekspresikan perasaan bukan expertise aku..Apapon..
Do pray for us.(OSCE paediatrics)

9 comments:

Fez said...

Best sajak ko. Boleh masuk al-Qalam.. haha.

kilah said...

ko..sekali lagi..
dh TERLAMBAT...
hahahha

mUneer said...

oh doc wael
moga aku dpat ketemu doc wael yang comel next year

kilah said...

betul2..comel..
kalo dia gaduh dgn budak2..lagi la..kelakar habis..haha

mUneer said...

tapi, dr wael psychaitry lagi otai. sambil ambil history dgn patient sambil itu rokok dipegang.


dr wael ni pun seorang yang penyayang juga dgn anak muridnya. sekian

yogi mogi said...

alunan sajak berlagu duka..berat mata memandang, berat lagi bahu memikol.

.anda berpotensi untuk mengembangkan bakat..cuba lagi tahun depan! ^_^..



.ngeh2

kilah said...

ekceli 46 jadi 45..it's a joke..
the parent was really excited to know about the progression of their child.esp his bapak..

trus ak tringt citer ko n ayep dkt spital kajang tu..hahahha

they went all the way from jerash to kauh just only to make sure that their child is ok..

pdhal..anak dia sgt ok..
ak kira ukur lilit kpala anak dia 45..dia kata..eh tk2..hari tu nurse kira 46..

biasala kdg2..nurse silap kan..
ak tnya bape umur anak kau..
dia jawap:804 hari..

i couldnt stop smiling..
see..how parent interested and happy??

okla..ekceli ak nk gelak tym tu..tk menahan

okla cmtu..pas xm ptg krg....ak trus contact fathiyah..nk hntr karya dkt al qalam kan??
dh ko n faezza ckp mcm tu..
kederat wrga tua PERMAI seperti kita..tidak harus dibazirkan..=P

yogi mogi said...

hahaha..lawaks2, weh ko antar kat buku sup ayam mmj la best gak..alunan sajak berlagu pilu dendangan kak kilah~~..meletop letop..

kilah said...

kakak senior..elelele..
hahaha..