Thursday, December 31, 2009

Lentil Soup for JMS-Paed~

Hari Isnin..ak kena oncall lagi.
Penat oncall seharian hari Sabtu pn belum habis..
Tambahan pula,minggu itu ak bersama Dr Wael.
Round selama 3 jam lebih,klinik dan patient beliau yang banyak,disoal mengikut turutan sudah menjadi rutin.

Bukan bersama Dr Wael sahaja disoal begitu..
Sume Dr di KAUH begitu.
Cuma,berdebar2 nya lebih la bersama Dr Wael..
Bak kata Lina Farhana..lap peluh guna dua2 lengan pn tak habis..

Bila hari Isnin kita oncall,
hari Selasa pagi,seperti sudah dijangka..
Kes aku dipilih untuk dibaca di hadapan specialist,residents dan students.

Dr Hamzah Momani(chief resident Dr Wael) sudah menekankan beberapa perkara yg perlu.
Findings,investigations dan managements.
Ditambah dgn partner oncall yg memberikan sepenuh kerjasama..Shahadah(Syrian),Zainab(Saudian) dan Faezza(Malaysian),ak rasa ak separa bersedia.

Alhamdulillah..semasa kes sedang dibentangkan..
Dr Samah tidak banyak bertanya.
Tidak tersekat2 aku membacanya.Itu sudah cukup buat aku lega.

Dr Samah bertanya dri A sampai Z tentang patient itu.
Pleural Effusion case.A not so common-common findings of pneumonia complication..
Alhamdulillah,dgn bantuan kredit besar drpd partner Msian(haha)..ak dpt la goreng apa yg patut..
(Dia bacakan kt aku tentang Pleural Effusion pd pagi itu.)

Sebelum Dr Samah keluar dari bilik..
Dr Samah kata:Good Aqile..

Sape yg tk gembira dpt kata2 reinforcement.
Kalo Dr2 yg aku suka.. kenal nama aku pn ak dh meroyan..
Ini lagi la kalo mana2 dr puji ko..Hesh..

Tengah hari pula selepas klinik,
Ak round bersama Dr Wael..
Aku adalah org pertama kena marah sebab tk follow up patient.
Aiseh..ak tk terlintas nk follow up patient yg tu..sebab pagi tu,before klinik ak dh tgk..
Ak pulak satu..tk g tgk lab result yg kuar kalo ada...
Apa lagik..hangin la dia..

Tiba patient kedua..
tiada juga org yg follow up..
Dr Wael mula hairan..

Dr Wael :kenapa dgn korg ni?(tp,muka dia masa tu dh gelak2 dh tgk muka bdk2 grup aku..)
Dr Hamzah:Gaya dorg sume ni mcm nk fokus exam je dr..
(tiba2..)
Dr Wael:Aqile,ko buat apa tgh hari tadi?Ko mkn tak?
Aqile:tak..
Dr Wael:habis tu..ko buat apa?
Aqile:err...
Dr Wael:haha..ak tnya ko..ko tgk plak muka aku..

dalam hati aku:cis,sebenarnya boleh tk..ak pn tk tau apa aku buat tgh hari tadi..

Alhamdulillah..hari tu Dr Wael ok..
Dia tk marah dh lepas tu..dia tnya2 ktrg sume mcm biasa..Melawak mcm biasa..
mcm tkde apa2 yg jadi..dan aku bersyukur juga sebab ktrg boleh jawap soalan2 dia..

Hari tu,balik pukul 5 mcm biasalah.
Badan penat..mata dan hidung ak dh berair2
Turun tingkat bwh untuk solat maghrib..tgk kawan2 tgh stadi untuk xm minggu depan..
seriau..risau..sume ada..

rasa mahu menangis.
on the way balik rumah,bila mahu jalan menaiki bas hospital,menitik air mata aku..
terus ak kesat cepat2 bila aku pk..

kenapa mesti nangis..baru sikit..
baru letih,baru kena marah sikit..baru tgk buku tk baca lagi..
kau dh nak nangis..

ini bukan tempat nk manja2..

bukan kau tk pernah buat satu benda yg boleh buat kau gembira..
dan ak duduk senyap.kosong otak aku..
Dan..ak janji dgn diri aku..Aku tkkn buat lagi dah.Takkan!

sampai rumah,6.30,lepas solat isyak..ak tidur..
sarat gile rasa..

esok paginya,ak berazam nk buat betul2..
dan nak melihat semua perkara dari sudut yg positif.
mencari formula untuk pujuk hati sendiri supaya tak sarat..

maka,hari berbaki ak pada minggu itu..aku berpuas hati..
aku dapat dua benda..
aku kena marah..jadikan ak kuat..
aku kena puji..jadikan ak lebih bersemangat..

walaupn exam paed ni,ak jawap lobang sana sini.(sedihnya..)
tp,tk mengapalah...sudah usaha..
yg silap2 tu,kita cuba ingat supaya tk berlaku lagi..
Doa yg terbaik untuk result Paed..


RASA SAKIT TIDAK SELAMANYA TIDAK BERHARGA,SEHINGGA MESTI SELALU DIBENCI,KERANA MUNGKIN RASA SAKIT ITU MALAH AKAN MENDATANGKAN KEBAIKAN BAGI SESEORANG-Kesakitan Yg Nikmat-La Tahzan-Dr 'Aidh Abdullah Al Qarni