Wednesday, December 23, 2009

Teringat..

Kita sebagai Dr haruslah belajar dari textbook.

Pernah Dr Iman,kawan Kak Dayah kata:
Patutnya Hidayah,bila kita grad,gmbar buku yg jadi background dlm gmbr studio bukan buku..tp lecture notes..

Ak percaya sume student JUST couldn't agree more la kan..
sbbnya..sape je tk baca lecture notes..
bdk terer nk pengsan dlm duf'ah(batch) pn baca lecture notes..haha

Selain dr textbook,student medic haruslah belajar dri evidence based medicine..
Kerana ilmu itu berkembang dan tidak boleh menguncup walaupn diberi Herbalife..
Maka,sudah menjadi kewajipan lah kita meng review EBM..

Hari ni,Dr Khasawneh bercakap psl evidence based medicine kt morning report..
Dan,seperti biasalah..ak teringt Dr Kow..

mcm mana tk tringt..hampir setiap hari soalan dalam round adalah soalan Dr Kow.

Satu hari Dr Kow tnya:
berapa target Blood Pressure utk Diabetic Pt based on EBM?
dia tk tnya stdnt..dia tnya Dr Hadi(ehem..)

ak yg dok belakang dr2 ni jwp la..130/85..

Dr Hadi jawap:127/85...
Dr Kow:correct..

aku pn:haiyya..bajet la Dr Kow..

4 comments:

Fez said...

Nak bagi evidence dengan Dr Khasawneh sume kena bagi meta-analysis punya study ok.

Kalau dah hari2 balik pukul 5 pasal kena 'sumtimes' ngan Dr wael, ada masa ke ko nak surf n update hari2 maa...

yellowrose said...

hebatnye Dr.K...!

kilah said...

Ak mmg phobia dgn perkataan2 dr wael yg mcm err..kena pk sikit bila dia ckp..

hari pertama dan kedua..tkde suruh ktrg g mkn ke.minum2 ke.tgh2 hari pn dia mintk ktrg habiskan hx n pe..

hari ketiga..dia kata:ok,korg boleh pergi mkn tgh hari.do whatever u want.

in the evening..he came back at 4..

yesterday he told us..
complete ur follow up..
I'll come back some times..

ak dh cuak dh bila dgr some times tu..

smpi kol 4.30 dia tk dtg semalam..hahaha..

memang dr wael tu bermaksud sungguh..

kilah said...

itu namanya skema gile la asma'..
haha..

okla asma'..akak mmg rasa nk cerita walaupn awak tk tnya..
frankly speaking asma'..
dia nmpak rajin..baik..penyabar..soft spoken...hesh...banyak lagila..

tp,yg tk thn tu..dia suka soal2 la..
first tym ktrg kenalkan diri..belum habis kenalkan diri..dia dh tnya soalan..

Dr Kow is the best student for o&g subject masa final yr dia....(subject kegemaran awak tu...)


akak suspect dia did twinnng programme PMC and Ireland(RCSI)..


ok,mari kita belajar rajin2 mcm Dr Kow..haha