Tuesday, January 19, 2010

Pelancongan Kesihatan

Entry ini adalah entry pencetus ke arah usaha anda sendiri untuk mengetahui.
Kita takkan cakap banyak di sini.Kerana diri sendiri pn tidak tahu banyak.


Bila kita cakap pasal pelancongan kesihatan di Malaysia.
Janganlah kita memikirkan bahawa kita mahu buat rawatan akupuntur ataupun anak ikan makan kuman di kaki anda di Malaysia.
Kerana jika anda pergi Sudan pn mungkin anda boleh buat rawatan2 itu.

'Rawatan2 ikan makan kuman di kaki selalu dibuat oleh org yg hendak berkahwin..Aku pn tk pasti kenapa..Mungkin sbb sweet tgk ikan makan.....kuman bsama org tersayang??'
Yang kita katakan pelancongan kesihatan adalah 'pelancongan' untuk mendapatkan rawatan perubatan di Malaysia. Tak silap aku,usul ini dipergiatkan pd zaman PM lepas,Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.. Ianya sudah dimulakan pada tahun 2002 pd zaman Dr Mahathir..zaman2 Chua Jui Meng jadi Menteri Kesihatan.


In summary, Malaysia is a healthcare destination of choice because:
1)All medical staff are English speaking
2)A harmonous, plural society practising a variety of religions (for example, muslim "halal" food can be easily found)
3)Favourable exchange rates (one Ringgit Malaysia is equivalent to approx. USD 0.26, Sterling 4)Pound 0.18, Indonesian Rupiah 2700, Saudi Riyal 0.96, Brunei dollar 0.47, Singapore dollar 0.47)
5)Affordable hospitalisation costs. An uncomplicated CABG would cost in the region of US$6,000-7,000
6)Highly-trained medical specialists, most with recognised post-graduate qualifications from the UK, Australia and the USA
7)Multi-ethnic, multi-lingual support staff from various religious denominations, e.g. Islam, Christianity, Buddhism, Hinduism, etc.
8)Accessibility to major international airports. There are 224 hospitals in the private sector located nationwide
9)Comprehensive network of hospitals and clinics. 88.5% of the population are within 5 km of a public health clinic or private practitioner.


Aku tmbah ikut suka hati aku..hehe:

10)kerana maternal mortality ratio malaysia adalah 62/100000 pd tahun 2005,sama dengan Jordan.--sebab bagi ak sndiri,sektor perubatan di Jordan adalah di tahap memuaskan..
tp ko tkleh la nk lawan spore..itu sebab la Sultan pergi sana tk stay Gleneagles Malaysia kot..kot la..


ok dh..ak malas nk cerita panjang sbb belum tentu korg nk baca..
Kita pergi baca apa2 yg patut pasal MMR dan relation nya berkaitan health sector..
Adakah ibu2 mengandung yg meninggal mempunyai signifikan dalam kualiti praktis perubatan di Msia??
Ataupn ibu mengandung sekadar ibu mengandung yang meninggal kerana sudah takdir tanpa ada sebab?


*MMR=maternal mortality ratio bukan mumps measles rubella vaccine..^__^

15 comments:

kher said...

hahaha.

nasib baik MMR tadi.
aku baca macam MRR dah.

rasanya benda nie dah lama ada kat Malaysia. arituh berborak ngan bapak arep dia citer mmg agak lumayan and very lucrative. tapi pesan dia supaya abeskan dlu study. hehe.

mostly datang sebab kos yang murah dan layanan yang baik.

Fez said...

KO cari pasal MMR kat msia ke? eh jordan punya MMR bukan ke 19/100,000.. statistik yang 2007,2008 punya.. macam lagi bagus dr Msia. Siap Dr Zuhair soh berbangga lagi. Rasa nak tepuk tangan jap tadi.. haha.. proud to be jordanian-malaysian jap.

Kes di velodrom..haha..mmg sweet!Berangan je buleh.

kilah said...

layanan yg baik??hoho..
nasib dia customer..kalo dia HO sama2 dgn kita sure dh kena belasah jugak..

tp,betul la tu..dr malaysia layan pt baik..

faezza..
tu la psl.Msia tkde kuarkan pn 2007-2008 pnya..
ak konon baik hati nk jaga air muka O&G department Msia..
aku bagi tahun 2005 pnya..duduk sama tinggi bdiri sama rendah dgn Urdun..

bukan ko sorg je nk tepuk tgn dlm kelas tdi..
aku nk je meluru ke dpn ckp aku bangga stadi kt sini...haha

yellowrose said...

hahh amotif dr zuhari compare joden ngn msia ttbe??hahahahha...xcompare ngn kuwait ke bahrain ke saudi ke...ahaks....

dulu mase com med smgt saye wat tajok nih assignment.how to decrease MMR..[smgt OnG berkobar2 punye psl]

kher said...

in a way layanan ntuk HO camtuh bagus jgak ntuk menyedarkan. tetapi kalau berlebihan dan tidak berpatutan, memang rasa nak bagi makan kasut ajer.

orang cakap, kalau kita xnak kena camtuh jangan treat orang lain camtuh.

"what you give you get back"

MaUt said...

kilah,aku rasa mesti ko dah terpk2 nak tulis ni time kita meniti di tepian bas td kan..
ha'ah aku pon pelik fez, apsal si kilah ni pi tgk MMR tahun 14 punya..td rasanya joden punya lg recent 19 je mantap2..doc zuhair td macam nak lambung2 budak2 tu tanda sgt gembira dengan presentation deorang..

td ghaliya ckp ngan aku time makan tghari..
"I've advice abu julban not to..
pastu aku sambung..speak too fast??..ghaliya sengih..hehe dia kata ha'ah dia memang suka present laju2..heee

kilah said...

asma':dr zuhair tk ckp mcm tu pn.akak tk statekan clear kt atas tu..yg comparekan 2005 tu,akak sndiri..
the latest MMR urdun adalah 19 per 100 000.msia tk kuarkan yg latest so akak compare tahun 2005 bagi sama..

kalo nk compare dgn kuwait saudi sume..negara kita pn jauh ketinggalan dri negara2 ni..

kuwait lagi rendah dri canada and US..hebat ok..

http://www.who.int/whosis/mme_2005.pdf

awak mmg sentiasa bersemangat bab2 o&g..
apasal tah akak rasa o&g biasa je..blunt affect..
cuba tp..tk bjaya nk suka..^__^

kilah said...

nuek:ak pn rasa ada bagusnya marah HO mcm ko ckp tu..
supaya tkde la lembik sgt..
kena sergah sikit..terus celik mata..
ye la..tym ni la kita nk ingt apa kita buat tu salah ka betul ka..
lain kali toksah nk buat lagi..

farah:
itu tahun 2005 pnya la macek..
bdk tu mmg hapdet gile sebab ak search kt tenet psl urdun pnya MMR yg baru ni..
ada je publish dkt paper..itu yg dr zuhair rasa nk lambung2 tu..haha

btw,
ko mkn dgn ghalia kejap je..dh bnyak secret ko korek..haha

MaUt said...

tengokla skill aku mencungkil crita2 terkini dr sepelosok alam..tapi sayang, takleh lawan poket doremon ko..hehe

bujang sudin said...

ko boleh buat rawatan ikan makan kulit di aquaria. tak mahal pun. 20 RM kot. tapi jgn salahkan aku kalau aquaria tu bosan. hahaha

kilah said...

elelele..
ko pergi mapankan poket doraemon ko bolog ko dlu..
sakit mata ak tgk penyek mcm tu..

ikan makan kulit tu aku rasa geli kot..
I'm not going to do that walopn....sweet??

Dreizet said...

mantapla entry ko kali nih.. ni aku rase mcm kes tercabar ngan pujian melambung zuhair amayiri je..

weh, mane ko dpt MMR msia 2005 62? kalo gitu msia health service worsen compare to year 2000? Nice...haha, 2000 30:100000 ( journal MMR published year 2006)

poket doremon?? teringat plak aku kesah2 silam. hakhak

kilah said...

hesh..sapa tk tercabar..ak tgk MMR jordan sgt rendah..

budak2 lain pn mcm amazed...


ak dpt figure ni dri who website..
ekceli dlm pdf who tu..dia ada lower number dgn upper number..
ak amik number yg tgh2..

dlm who website..2005,kita sama dgn urdun..
lower number adalah 41..
so dlm erti kata lain worsen la kot kita pnya MMR..

poket doraemon?ceh..haha
jgn kau bukak cerita lama..

sempliciotto said...

kitalah doktor harapan negara, menuju MMR y lebih rendah! (bersemangat!!) haha

kelmarin belek2 guideline O&G hospital, kat rantau ni, kita kalah dgn s'pore & thailand.klu s'pore tahan lg, ma3ruf lah kan. ni dgn thailand pun kalah maa

kilah said...

haiyya..ni malu ni..
malu besar!
kalah dgn thailand??

GDP lagi rendah dri kita tp boleh manage dgn lebih baik..
hebat la..hebat..

ke arah MMR yg lebih rendah!!
ceh..semangat lebih..

sat agi nanti ni..aku krooh..krooh..=P