Friday, January 8, 2010

Sikap dan Tingkah Laku

Entry aku kali ini mungkin agak pedas dan laser.
Tp,ak rasa perlu..

Aku bagi situasi yg ak pernah alami dan org lain alami lalu menceritakan pd aku.

Situasi satu:
Senior berjumpa dua orang junior perempuan.
Satu junior yg dia memang kenal.Satu junior lagi dia kenal tp..kenal gitu2 je atau kita katakan kenal nama sahaja.
Senior ini hanya menegur junior yg dia kenal sahaja.Langsung tidak senyum atau memandang yg di sebelah.
Kwn aku yg cerita kt aku tu kata:Aku tk kesah sgt kalo dia angkat muka dan tangan untuk menunjukkan sign of recognition kejap ja kt dia tp ini senior tu berdiri bersembang ok dgn dia.
Aku duk sebelah ni langsung dia tk angkat muka atau angkat tgn untuk menunjukkan tanda2 kewujudan..
Padahal kedua2 junior itu duduk sebelah2..
--ok,yg ini memang terjadi..dan senior itu adalah senior lelaki..


Situasi kedua:
Ada dua org akhawat sedang berjalan.
Terserempak dgn seorang akhawat yg lain sdg jalan berseorangan.
Akhawat yg berseorangan itu hnya bercakap dgn seorang yg dia kenal.
Langsung tidak bertegur sapa atau bertanya khabar.


Situasi ketiga:
Waktu tu,aku dan Faezza berjalan nk cari pejabat department Int Med dkt UM. Terserempak dgn kawan Faezza nama Salwa kot.Dia bertanya nama aku,aku buat apa semua..walaupn dia tkde la kenal aku pn..
aku memang berkenan lah dgn sikap minah ni..(silap ak tkde anak laki je..)

Situasi Keempat:
Dua org pelajar perempuan berseminar di HUKM.Mereka dari sekolah yg berlainan.
Seorang dri KISAS(faezza) dan seorg dri SMAPK(sarah).
Seorang pelajar lelaki SMAPK (Najmi) menghampiri pelajar perempuan untuk bertanya khabar dan
Kebetulan pelajar KISAS itu berdiri di sebelah pelajar perempuan SMAPK itu.
Pelajar lelaki SMAPK itu melakukan perkara yg sama seperti Salwa..bertanya khabar dan bla..bla..

ok..bagus kan ada akhlak mcm ni..


Dua org yg atas tu pelajar Jordan.
dan dua org pelajar yg bwh adalah pelajar Msia.

Antara empat2 ni..nilai sendiri.
Bukanla aku org yg selayaknya mengajar manners.
kerana sendiri pn sedar..aku adalah org yg cakapnya kasar..

Meskipon org yg di sebelah nampak sombong atau acuh tk acuh..
Tak mengapa...
Janji,kita dh laksankan tugas kita sebagai org yg mempunyai manner..

Org menilai kita dri sekecil2 benda hingga sebesar2 benda..
Manner yg baik akan memudahkan kerja kita pada masa akan dtg..
Let say kalo ko tk kenal org yg kt sebelah tu..dan ko langsung tk tegur dia..
Silap2 sebenarnya dia adalah Ketua Jabatan ko utk akn dtg ke apa ke..

Sumpah dia dh ada pandangan kurang baik untuk ko awal2 lagi..
Mesti ko susah gile nak naik UD48 lepas UD44

8 comments:

yellowrose said...

ok kalinih ..saye xkesah sgt sbb saye tak terase dgn entry nih..hahaha..[sebab saye nih mmg terlebih peramah..sumeorg sure saye tego..hahahahahaha]

nak wat camne kan..maybe student2 irbid nih xckop mase kot..[terkeja2 gamaknye...busy kot??]smpai xsempat nak tanye tego sape lg sorg yg die xknal tuh..ala kalo die tak tego kite sape suro kite diam membatu jek..kite jela yg stat tego die..eh awak nih sape??kwan rapat ngn kawan saye nih ke???

tp mmg sikap ini perlu diubah..bleyh pk sndrik kot..

kilah said...

btol asma'..
akak setuju dgn awak..

sikap pelajar Jordan harus diubah..
bukan akak nk puji sikap pelajar Msia..

tp..dh bnyak kali btol akak jumpa pelajar Msia yg ada syakhsiah yg tinggi..
akak tk pernah jumpa sorg pn yg mengecewakan..mungkin waktu sgt singkat akak berada di Msia..

dan pelajar Jordan??
dah jumpa banyak kali yg mengecewakan lebih dri membanggakan

one_munawwarah said...

setuju2..
tapi kadang2 lagi tak best jugak org jordan bila kita dah nak beramah mesra ngn dy dapat respond x semenggah. huuuuu.. mungkin jugak satu sebab org jd insecure utk mula beramah mesra dengan strangers.huahua

Ainul Arina Madhiah said...

setuju jugak...

as a person yang pernah di buat dono padahal tercangak dah kat sebelah, saya rasa macam sudah berjaya dapat award jadi tunggul kayu. kalau yang dah kenal, saya boleh lapang2 lagi, tapi bila orang baru buat, ape pasal ntah saya sentap lebih.. hoho.. ;(

tapi kan, kalau saya dah tegur or at least senyum tapi dia buat muka toya, maka saya pun rasa takpelah takyah tegur dah, takuttt aku..

guane ye nak jadi peramah mcm kak asma itu?

p/s: kak kilah, ainul dulu amik masa agak lama jgak utk testing2 masuk dgn akak.. muka akak dulu2 ala2 garang sket, saya pula junior yang penakut.. tp skrg tak dah.. akak dah comel lagi lawak dan cute~ ;p

Ct AdAh said...

Salam..

lama dh x komen di sini..hihi~ kte pn kadang2 penah la berada di situasi tunggul kayu bak kata cik ainul arina kt atas ni..penah jugak berada di situasi yg mendapat 'perhatian'..tp kdg2 kalu kte berasa di situasi yg seorang yg menegur tu..pernah jugak terjadi someone yg qilah akan geram tu..hehe~ for me, kdg2 kte x perasan yg kte ter'ignore' shbt kpd shbt kte tu..maybe atas faktor excited sgt terjmpa shbt lama kte tu..maybe 10 thn x jmpa..jd secara x sengaja..ape pn qilah..maafkan la insan2 tersebut..mungkin berlaku tanpa niat mereka, dlm bahasa mudahnya x sengaja..n xbole jugak nk pukul rata pelajar msia or jordan..masing2 ada kelemahan n kelebihan masing2..bezanya..pljr jordan dpt naik kapal terbang nk gi universiti..xgitu? =))

-pelajar msia terchenta-

kilah said...

btol..
kita semua pernah rasa dirai dan di ignore..
apa kata kita mula enterfrem kawan kita bila agak2 kwn kita yg lagik sorg tu tk perasan..

cuba try ckp..haa..inilah yg buat elektif dgn aku..
ataupn tym tgh2 mkn tu..kata mcm ni..
haaa..kilah ni pn sama..rasa GIT susah..

ainul..akak memang tk banyak ckp kalo jumpa ramai2..
tkt salam2..tnya nama..lepas tu..kwn2 akak la banyak bercakap..
peramah semuanya..=)
kalo jumpa seorang dua..akak banyak je cakap..

yellowrose said...

[ya allah kak qilah xbyk ckp????haha terbayang akk bebel kat kaksumi..giler berdesing tinge]

kilah said...

hahaha..
dorg ni sume tk pnah dgr akak bercakap banyak..