Wednesday, March 3, 2010

Philosophy

Ust Maszlee Malik pernah berkata:Sayang kamu semua ni.Skor tinggi2 SPM,ambil sains keras.

Info:Sains keras yg dimaksudkan adalah sains yg kita belajar ini lah.Sains Keras.segala kos2 biologi,fizik dan kimia
Dinamakan sains keras mungkin kerana
a)nk memahamnya jenuh
b)banyak amat
c)kerana mata pelajaran lain lembut2..mata pelajaran ini tiada halusnya aku rasa..rigid..tp,jika anda rajin untuk mencari perkara di sebaliknya,anda akan dpt..tp jauh sedikit..terpelencong..
d)mungkin kerana Ust Maszlee pernah cuba nak faham sains tp tk berjaya dihalusi sebagaimana perasaan halusnya terhadap falsafah lalu beliau namakan sains keras.

Philosophy adalah based kepada pemikir hebat pd zaman dahulu,Pythagoras
(hah..yg theorem pytahgoras tu,org yg sama la..)

Tetapi,rata2 mengatakan ia adalah berasal daripada Diogenes Laertius.Tidak banyak fakta yg diketahui tentang Laertius.

Philosophy dalam B.Arab pula adalah Falsafah(tp,bila cari dlm wiki,Ilmu Kalam.tk tahu mana satu yg tepat untuk digunakan)

Anyhow..
Semasa round dgn DKJ kelmarin,beliau telah menegaskan peri pentingnya falsafah.
Tanya diri sendiri kenapa,bagaimana untuk mendapatkan jawapan.
Anda akan belajar lebih banyak dari soalan daripada membaca tanpa motif.
Catat apa yg anda belajar pada hari itu.dan terus tgk di rumah.
Tidak perlu baca sampai 20 m/s.
Hanya dapatkan point penting.Ingat POINT PENTING.

Aku rasa ramai dh tau mcm mana nk dapatkan point penting waktu klinikal.
Apa yg dr ckp dlm round..itulah yang penting.

DKJ adalah org keempat yg mengatakan kepada aku tentang fakta ini.
org pertama adalah K.JE (Julie Eileena) ketika aku tahun tiga.
org kedua adalah Dr Najwa Khouri(pediatric infectious disease Jordan Univ)
org ketiga adalah DWH(W.Hyjnh)--dia siap tokok,itu cara org pandai belajar.


Sains keras adalah hasil dri ilmu falsafah.Sifat inkuiri pemikir2 telah membawa kepada cabang2 ilmu yg kita belajar sekarang.

Aku percaya ramai yg tk berapa nk suka Sejarah,Geografi.
Tapi,percaya lah..ilmu ni penting.
Aku suka belajar sejarah.Aku suka belajar Geografi.
Subjek2 ini adalah subjek yg tk berapa nk risau ketika dahulu.

Subjek yang aku risau adalah Bahasa Melayu,Bahasa Inggeris.
Kenapa??
Subjek2 ni perlukan penceritaan.Aku tk berapa reti.

Bahasa Arab?
karangan Bahasa Arab tidak perlukan pengolahan seperti BI dan BM.Korg pn perasan kan benda ni kt skola dulu.

OK2..sudah meleret.
Selamat Stadi semua!
Nanti kita nk buat entry drugs.Bg semua org ingt.
Yeay!!

5 comments:

ishikawa said...

kilah
haah, la
baru kita ingat
dr KJ memang suk ackp bab falsafah ni
tym kit a4th year round dgn dia pun dia ada sentuh, sambil puji2 sana isa yang tau pasal bab falsafah ni
huhu~

sejarah?
kite pun tak risau sangat
bukan sebab kita terror bab sejarah
bukan juga sebab kita minat gila
tapi dah malas nak baca har3...
maka SPM kite sejarah pun A2 saje.. tu pun dah bersyukur da takde B..hihi, pemalas , kan?
jangan tiru ye adik2

tapi bila dah tua2 ni..(uhuk~)
rasa best pulak sejarah. apa lagi kawan dgn orang yang terror sejarah macam cik kilah.. ye dak?

sejarah sekolah tu mungkin tiada praktikalnya yang boleh kita lihat, ataupun kita sendiri yang tidak tahu mempraktikalkan apa yang kita belajar daripada sejarah

tapi sejarah yang kita belajar daripada hidup di luar kotak sekolah, sedikit sebanyak memberi impak kepada diri.

ko mesti dah lama ter'impak' dari sekolah menengah lagi.

one_munawwarah said...

nak memahamnya jenuh. --> huduh sangat.

'Aqilah said...

btol..KJ suka philosophy..

ate kamu nengok aje le gaya dia bercakap..

sejarah kita tkde la meletop2..
minat..tu sbb senang..

sarah kan kalimatus sobahiyyah..=P

one:ate kalo sejarah pn kamu idok pas..tkde le kamu dpt mkn tche,jmpa dgn cik rokoiah,tambun..=P

tahniah kerana melepasi matapelajaran itu..

MaUt said...

Sifat inkuiri pemikir2 telah membawa kepada cabang2 ilmu yg kita belajar sekarang.

tang yang INKUIRI tu aku kagum..makin hebat falsafah ko skarang hehe

pe pon..aku stuju ngan ape yang ko tulis..

sekaligus merasa takjub macam mana ko bleh ingat susun atur siapa yang cakap ngan ko tentang pentingnya falsafah..siap bernombor hebat2

k la tata salam

yellowrose said...

kalo kite lihat..sape yg salunye berkuasa dlm satu2 negara,memerintah, menjajah,memimpin,pikir jatuh bangun negara.siapa?
mostly org2 sains sosial nih..
pakar ekonomi,politik,sastera,pakar sejarah etc. ade tp mmg xramai org sains tulen.

saintis2 sebok dok dalam lab,dokte2 kat spital ,engineer pk pasal besi,letrik.

kalo tgk mase Alfonso nk jajah melaka 1511,dia tak hanta 1 kapal sainstis ramai2...1 kapal doktor ramai2..kalo org2 sains tulen yg lg penting die anta ramai2 saintis utk menjajah melaka..tapi die anta sape utk menjajah memmpengruhi bangsa?dia anta org2 yg terer sains sosial..pakar2 politik ..tentera,pakar2bahasa..bisnesman.

kalo perdana menteri pun dan raja2 mostly background blaja pentadbiran,politik,admin,tentera,management..jarang sains tulen..satu jek Dr.Mahathir tp die pon da bersara jd dokte da lama..

so utk kite nk membina ummat..membina bangsa..dan mcm matlamat kite skang nk bina umat islam yg btol2 islam blk..so,tak dpt tidak kite kne lengkapkan diri dgn sains sosial.bkn nk suruh quit blaja medic..bkn nk ckp blaja medic nih tak penting..takpe ape2 degree kite da blaja skang..go on..truskan jek..
BUT IN THE SAME TIME..we must have a SOLID UNDERSTANDING ONE OF ilmu sains sosial nih..dan salah satu yg paling senang ialah sejarah or history..