Thursday, January 28, 2010

Chocolate Revolution


Quote pakcik kedai coklat Imtiyaz pada hari ini..

Coklat sama macam manusia.
Ada coklat harga dari 3 dinar sampai 15 dinar.
Manusia juga macam tu.
Ada manusia macam ni..Ada manusia macam tu..


Coklat kegemaran pada waktu kecil..
Skrg,makan coklat ni dh tk berapa suka..Sebab dh reti dh makan coklat ferrero rocher..>__<

Cadbury Signature yg pernah dimakan sekali seumur hidup..
Semua ak suka..>__<



Monday, January 25, 2010

Well Known Secret

Walaupun kita kata kita paham perasaan kehilangan.
Tapi,sebenarnya perasaan kehilangan tu tak pernah sama.
Macam mana aku rasa aku hilang sesuatu,tk sama mcm mana rasa kau hilang..
Bagi aku mungkin kerana dalamnya perasaan kita tak sama.


Mungkin aku faham,tp jauh mana pn ak kata aku paham,tak akan sama org yg merasa.
Mungkin aku akan hampir sepenuhnya faham perasaan kau bila aku juga akan kehilangan perkara yg sama..


It is a well known secret by the way.
Kita tahu akan tiba.tp,tk tahu bila.

Walaupun tiada di sebelah untuk menepuk bahu kau,melihat kau.
Tapi,harapnya doa kami mengurangkan rasa sarat kau..


Alhamdulillah atas kesempatan masa yg Allah berikan.
Al Fatihah buat arwah ibu Hetty.
Kau org terpilih,Hetty Ayuni Sulaiman..

Saturday, January 23, 2010

Jailul Mansyud..

Cik Semplicocitto dlm entry lalu:Kitalah doktor harapan negara, menuju MMR y lebih rendah! (bersemangat!!) haha


Ko nampak dia ni cakap macam main2 je kan..Siap ada gelak2 kt blkg..
Kalo buat presentation sure dh kena kick out dgn lecturer dri hall..
Inila senior ko..(smbil tuding jari menyampah kepada Cik Semp..haha)

Bukan mudah untuk menjadi salah satu pembaik pulih MMR.

Gelak..gelak la..
Nak melawak pn melawak la..

Skrg kita bercakap pasal perkara yg besar.
Kita adalah harapan.

Tak kira la..Kau JPA,Kau JAIS,Kau MARA,MINDEF atau PA-MA..
Semua adalah HARAPAN..

Ini bukan masa untuk main muzik sampai lupa..
Ini bukan masa untuk main game sampai lupa..
Ini bukan masa untuk hanyut dalam perasaan sampai lupa..
Ini bukan masa untuk melakukan dosa dan jauh dri Tuhan lalu alpa..

Kita punya masa muda..
Kita punya org sekeliling yg menyayangi..
Kita punya agama yg jadi pedoman..
Apakah kau tidak bersyukur dgn apa yg ada?

Jangan lakukan kesilapan dan terus dalam kesilapan walaupun kau sedar.
Mungkin sebab kau ego..
Mungkin sebab kau tiada kekuatan..
Kau boleh senaraikan semua yg kau mahu..


Manusia..memang beralasan..
Masa, tinggalkan kita tanpa alasan..
Kita yang tinggalkan masa dengan alasan..

Bukan kah Tuhan bagi akal fikiran untuk buat perhitungan tentang apa yg terjadi..

INGAT!!
Tuhan itu ada..Kau hnya perlu cari..Dia cuma Satu..
Kawan itu ada..Kau hnya perlu cari..Ia boleh jadi beribu..

Ak nak semua orang ambil bahagian.
Ak nak semua orang jadi orang matang dalam menangani masalah.

Kita bukan budak kecil untuk buat kolum khas mengutuk orang.
Kita bukan budak kecil untuk menulis seperti Huzz,Mama Juwie atau ruangan senyum kambing..

KITA..adalah bakal2 peneraju sektor perubatan negara dan pergigian keluaran Timur Tengah..
PATUT ada nilai PLUS!

p/s:bersabarlah..untuk meraih sesuatu mesti ada perkara yg kena dikorbankan..mesti ada juhud yg tinggi untuk mencapainya..Pegang teguh diri kau untuk beberapa tahun akan datang.

Akak dan Abang semua sentiasa berdoa agar yg tumbuh melata di Irbid ini,sentiasa di bawah naungan rahmat Allah dan berjaya dunia akhirat..

Friday, January 22, 2010

31-32

Neurophysiology(subjek Dr Ali Rifaie) adalah satu cabang Int Med.
Dan tak mustahil untuk ditanya dalam oral exam..

Intabih untuk semua student JUST.
Sebab kita belajar Neuro untuk cabang yg lain..
So,kita bajet kita takkan disoal la kan bila final..

Tapi,anda silap..
Ada sahaja kes2 terpencil..
Kak J.E pernah kena soal soalan neuro ok time oral exam dia..

Baca yg ringan2 je..
Dia tkde tnya kau benda payah sgt2 kot..

And bercakap pasal neuro..
Ak teringt once DKKS ckp mcm ni bila soalan dia sume org tk dpt jawap dan dia pn tk sure jwpn dia betul ka tidak..
And bila tgk buku..betol!

Haiyya..This old man is still remember..(smbil muka kagum dgn diri sndiri..)

Tapi sampai skrg buku int med ada atas meja dan tk berusik2..heh
Haiyya..This young lady is still lazy..^________^ (panjang menunjukkan muka stern)
Hesh.Nikmat lapang yg tidak digunakan..

Tuesday, January 19, 2010

Pelancongan Kesihatan

Entry ini adalah entry pencetus ke arah usaha anda sendiri untuk mengetahui.
Kita takkan cakap banyak di sini.Kerana diri sendiri pn tidak tahu banyak.


Bila kita cakap pasal pelancongan kesihatan di Malaysia.
Janganlah kita memikirkan bahawa kita mahu buat rawatan akupuntur ataupun anak ikan makan kuman di kaki anda di Malaysia.
Kerana jika anda pergi Sudan pn mungkin anda boleh buat rawatan2 itu.

'Rawatan2 ikan makan kuman di kaki selalu dibuat oleh org yg hendak berkahwin..Aku pn tk pasti kenapa..Mungkin sbb sweet tgk ikan makan.....kuman bsama org tersayang??'
Yang kita katakan pelancongan kesihatan adalah 'pelancongan' untuk mendapatkan rawatan perubatan di Malaysia. Tak silap aku,usul ini dipergiatkan pd zaman PM lepas,Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.. Ianya sudah dimulakan pada tahun 2002 pd zaman Dr Mahathir..zaman2 Chua Jui Meng jadi Menteri Kesihatan.


In summary, Malaysia is a healthcare destination of choice because:
1)All medical staff are English speaking
2)A harmonous, plural society practising a variety of religions (for example, muslim "halal" food can be easily found)
3)Favourable exchange rates (one Ringgit Malaysia is equivalent to approx. USD 0.26, Sterling 4)Pound 0.18, Indonesian Rupiah 2700, Saudi Riyal 0.96, Brunei dollar 0.47, Singapore dollar 0.47)
5)Affordable hospitalisation costs. An uncomplicated CABG would cost in the region of US$6,000-7,000
6)Highly-trained medical specialists, most with recognised post-graduate qualifications from the UK, Australia and the USA
7)Multi-ethnic, multi-lingual support staff from various religious denominations, e.g. Islam, Christianity, Buddhism, Hinduism, etc.
8)Accessibility to major international airports. There are 224 hospitals in the private sector located nationwide
9)Comprehensive network of hospitals and clinics. 88.5% of the population are within 5 km of a public health clinic or private practitioner.


Aku tmbah ikut suka hati aku..hehe:

10)kerana maternal mortality ratio malaysia adalah 62/100000 pd tahun 2005,sama dengan Jordan.--sebab bagi ak sndiri,sektor perubatan di Jordan adalah di tahap memuaskan..
tp ko tkleh la nk lawan spore..itu sebab la Sultan pergi sana tk stay Gleneagles Malaysia kot..kot la..


ok dh..ak malas nk cerita panjang sbb belum tentu korg nk baca..
Kita pergi baca apa2 yg patut pasal MMR dan relation nya berkaitan health sector..
Adakah ibu2 mengandung yg meninggal mempunyai signifikan dalam kualiti praktis perubatan di Msia??
Ataupn ibu mengandung sekadar ibu mengandung yang meninggal kerana sudah takdir tanpa ada sebab?


*MMR=maternal mortality ratio bukan mumps measles rubella vaccine..^__^

Monday, January 18, 2010

To the nation's best kept secret; Your true age.

Aku tk pasti sbenarnya kenapa..
Kenapa bday org lain..kita yg patut rasa nk pecah..
Simply answered:sebab kau makan mcm lah hari itu bday ko..

Lain kali,jangan ada bday.
Tak.Tak..
Sebenarnya..jangan anggap bday org lain mcm bday ko smpai ko beli mknn dgn banyaknya.

Ucapan untuk seorang golongan veteran Irbid yg pernah membuatkan seisi PERMAI mengalirkan air mata air??:

To the nation's best kept secret; Your true age.

Alhamdulillah..kita diberi kesempatan untuk bernafas dalam nikmat Iman dan Islam.

Walaupn aku paham je..24 itu tua..

Berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul..Yang berkata2 manakan sama yg merasa..

Hatiku walaupn berusia 24 bukanlah pualaman..(apakah..)

Tapi kan..aku bangga bila org kata aku tua.

Young heart katanya walopn tua..=)

eh cop..bukan org panggil kau mama ka?haha..

Sanah Helwa!



Saturday, January 16, 2010

Ingat,Lupa dan Sibuk

Waktu2 tgh hari di hjg minggu yg lapang memang berjaya membuatkan diri teringat....


Betullah org kata..
Sibukkan diri untuk melupakan..
Nak pergi kedai lah mcm ni..^_^


Aku rasa terapi terbaik di Jordan bila rasa sunyi ada dua je..
Satu:Pergi jumpa org a.k.a pergi kedai
Dua:pergi kedai a.k.a pergi jumpa org..

Friday, January 15, 2010

Hari ini cantik??

Pagi sangat..
aku dah dengar burung berkicauan dgn galaknya..

Dan..aku rasa hari ini mesti cantik..
Selamat membuat apa2 yg patut dibuat pada hari yg cantik!!

Hari yang cantik pd hari ini adalah hari Hetty.. =)

Tuesday, January 12, 2010

Make ur intentionS known

Ok..korg mesti pernah borak dgn kawan
sama ada orally atau chatty ly..

bila org panggil ko dgn meleret seperti ingin mengendeng di luar tabii..
kilah.....

or type ur name with dots..
kilah.....

itu menakutkan..

dia mcm nk ask a favour or favourS from you..

and slalunya aku reply..
hah..ko kenapa....

Aku lebih suka org kata direct..
kerana ia tak nampak macam ada agenda di sebalik pengendengan..

Kalo nk aiskrim yg aku tgh makan..aku leh bagi..
Atau rasa nak merepot kehilangan jiwa ke jiwa lain..aku boleh dengar dan tokok tambah bagi nampak lebih dramatic..
Tapi,kalo nak repot kehilangan yang aku tk boleh nak kembalikan..

Ouh sori..kaunter pejabat polis bukan di sini..=P

Monday, January 11, 2010

Life is Wonderful.

Ada dua lagu kalau pasal kehidupan yg aku suka.
Hijjaz,Jalan Bahagia
Jason Mraz,Life is Wonderful

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

It is wonderful
Life goes full circle
Life is wonderful


It takes a night to make it dawn
And it takes a day to make you yawn brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love

But it takes you years to know what love is
It takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

Life is wonderful
Life goes full circle
Life is so full of
Life is so rough
Life is wonderful
Life goes full circle
Life is our love


It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to make you care
It takes a hole to make a mountain

Life is wonderful
Life goes full circle
Life is wonderful
Life is meaningful
Life is wonderful

It is...so... wonderful
It is so meaningful
It is so wonderful
It is meaningful
It is wonderful
It is meaningful
It goes full circle

Wonderful
Meaningful
Full Wonderful

Sunday, January 10, 2010

Wake Up Call

iA
Sedar tak sedar tinggal lagi 4 bulan untuk final.
6 bulan untuk tinggalkan Jordan dan isi2nya.
HEH.

Friday, January 8, 2010

Sikap dan Tingkah Laku

Entry aku kali ini mungkin agak pedas dan laser.
Tp,ak rasa perlu..

Aku bagi situasi yg ak pernah alami dan org lain alami lalu menceritakan pd aku.

Situasi satu:
Senior berjumpa dua orang junior perempuan.
Satu junior yg dia memang kenal.Satu junior lagi dia kenal tp..kenal gitu2 je atau kita katakan kenal nama sahaja.
Senior ini hanya menegur junior yg dia kenal sahaja.Langsung tidak senyum atau memandang yg di sebelah.
Kwn aku yg cerita kt aku tu kata:Aku tk kesah sgt kalo dia angkat muka dan tangan untuk menunjukkan sign of recognition kejap ja kt dia tp ini senior tu berdiri bersembang ok dgn dia.
Aku duk sebelah ni langsung dia tk angkat muka atau angkat tgn untuk menunjukkan tanda2 kewujudan..
Padahal kedua2 junior itu duduk sebelah2..
--ok,yg ini memang terjadi..dan senior itu adalah senior lelaki..


Situasi kedua:
Ada dua org akhawat sedang berjalan.
Terserempak dgn seorang akhawat yg lain sdg jalan berseorangan.
Akhawat yg berseorangan itu hnya bercakap dgn seorang yg dia kenal.
Langsung tidak bertegur sapa atau bertanya khabar.


Situasi ketiga:
Waktu tu,aku dan Faezza berjalan nk cari pejabat department Int Med dkt UM. Terserempak dgn kawan Faezza nama Salwa kot.Dia bertanya nama aku,aku buat apa semua..walaupn dia tkde la kenal aku pn..
aku memang berkenan lah dgn sikap minah ni..(silap ak tkde anak laki je..)

Situasi Keempat:
Dua org pelajar perempuan berseminar di HUKM.Mereka dari sekolah yg berlainan.
Seorang dri KISAS(faezza) dan seorg dri SMAPK(sarah).
Seorang pelajar lelaki SMAPK (Najmi) menghampiri pelajar perempuan untuk bertanya khabar dan
Kebetulan pelajar KISAS itu berdiri di sebelah pelajar perempuan SMAPK itu.
Pelajar lelaki SMAPK itu melakukan perkara yg sama seperti Salwa..bertanya khabar dan bla..bla..

ok..bagus kan ada akhlak mcm ni..


Dua org yg atas tu pelajar Jordan.
dan dua org pelajar yg bwh adalah pelajar Msia.

Antara empat2 ni..nilai sendiri.
Bukanla aku org yg selayaknya mengajar manners.
kerana sendiri pn sedar..aku adalah org yg cakapnya kasar..

Meskipon org yg di sebelah nampak sombong atau acuh tk acuh..
Tak mengapa...
Janji,kita dh laksankan tugas kita sebagai org yg mempunyai manner..

Org menilai kita dri sekecil2 benda hingga sebesar2 benda..
Manner yg baik akan memudahkan kerja kita pada masa akan dtg..
Let say kalo ko tk kenal org yg kt sebelah tu..dan ko langsung tk tegur dia..
Silap2 sebenarnya dia adalah Ketua Jabatan ko utk akn dtg ke apa ke..

Sumpah dia dh ada pandangan kurang baik untuk ko awal2 lagi..
Mesti ko susah gile nak naik UD48 lepas UD44

Thursday, January 7, 2010

USAID-From The American People

Hasrat murni sesebuah negara haruslah dipandang mulia.
Meskipon mempunyai udang di balik mee hailam.

Hasrat murni sesebuah negara sudah menyelamatkan beribu2 manusia,
Hasrat 'murni' sesebuah negara juga sudah membunuh puluhan ribu manusia.
Ye,meskipon anda nampak kangaroo itu melompat seorang..tp,sbnrnya dua kerana dia ada anak di dalam poketnya..

biasalah..kita nampak satu..tp sbnrnya ada dua
perkara2 yg manusia sekarang juga mempunyai dua tujuan.
Apa org melayu kata?
smbil menyelam..kita minum air..
sambil berbakti..kita mendapat nama..
sambil berbakti..kita memusnahkan juga..


Itulah yg kita namakan USAID
sebuah agensi Amerika yg telah membantu dalam aspek kebajikan di semua ceruk dunia..


Lihat graf sepanjang tahun 1994-2004..



mulia gila la kan dia tlg Iraq..
dh la dia tlg Iraq 'bebas' dari Saddam..pastu cm baik hati sgt kan nk tlg baik pulih Iraq kan..
Alahai..mulianya hati..

'Some critics say that the US government gives aid to reward political and military partners rather than to advance genuine social or humanitarian causes abroad. Another complaint is that foreign aid is used as a political weapon for the U.S. to make other nations do things its way, an example given in 1990 when the Yemeni Ambassador to the United Nations voted against a resolution for a US-led coalition to use force against Iraq, U.S. Ambassador to the UN Thomas Pickering walked to the seat of the Yemeni Ambassador and retorted: "That was the most expensive No vote you ever cast". Immediately afterwards, USAID ceased operations and funding in Yemen'


Adakah anda tahu bahawa kaki lampu dalam bilik labour di Prince Rashid Hospital(Army Hospital) pon ada cop pelekat USAID.
Ekceli ak rasa kalo boleh,smpai jalan yg ak jalan dkt hospital tu pn dia nk letak pelekat tu..

Last!!
WAJIB Klik untuk baca.. <---memalukan ok..

Wednesday, January 6, 2010

Bukan obses,cuma suka..

Ak pernah jumpa orang yg suka makan masakan sendiri..
It is not necessary sedap sampai boleh masak untuk PERMAI??
tp,dah kawan ak kata mmg dia suka..
ak mcm confuse apsal ada rasa mcm tu..

Tapi...


Hari ni aku ada perasaan mcm tu..Hesh..
Ini dah masuk 3 kali ak g dapur..
Benci!!

Apa Ertinya Cinta?

Bukanlah ak nk buat review pasal lagu Ari Lasso dan Melly tp cuma nk pointkan satu perkara yg aku rasa org pandang skop erti cinta dan ukhuwwah tu sgt sempit..

Bila cakap psl Ukhuwwah konon2 semangat la kan..
tp..bila aplikasi..susah nk kata la jauh mana sebabnya benda ni adalah rutin harian yg kita sendiri tk perasan..

ketika kita makan,ketika kita tidur,ketika kita bekerja..

Bab2 mcm ni,bgi aku dtg spontan..tk perlu difikir2..kita pn lepas pandang tindakan kita..


Ustaz Razi pernah ckp,Akhlak kita adalah perkara yg kita buat terus tanpa berfikir..
so,mungkin la kita boleh nilai sendiri akhlak kita lepas ni..


“Serendah-rendah ukhuwwah ialah berlapang dada dan yang paling tinggi ialah ithar.”
Imam Hassan Al-Banna


Ithar=mengutamakan kepentingan org lain lebih dri kepentingan diri..


Siapa rasa dia dh sampai tahap Ithar pd kawan dia?ok,boleh angkat tgn depan komputer..

Monday, January 4, 2010

Tidak Boleh Minta Lebih..

ok..saja ak nak cakap..
Ak happy..Hahaha



ok dh..bye2..

Sunday, January 3, 2010

Ali Kawen!

Ali Tayyib Azizan merupakan sepupu saya yg tua setahun dri saya..Beliau sdg melanjutkan pelajaran di IMU.
Beliau telah pun berkahwin pada Oktober lalu dan majlis resepsi diadakan di Perak dan Shah Alam pd Disember lalu.
Berikut adalah gambar di Perak.



Ini sebahagian dari sepupu saya.
ok..sepupu2 saya sahaja ada lebih kurang 70..banyak budak kecil..
saya adalah generasi tua di kalangan keluarga..ehem*



Sabar ye abg2 kepada Ali(Ali ada dua abg yg sedang bermatian bekerja sbg HO..sudahlah bekerja tunggang terbalik..diberi pula tekanan oleh makcik2..)--makcik2 saya memang begitu..haha



Sawah belakang rumah Opah

It's good to be at home


p/s:mana mak ayah saya?ouh..mereka sedang memasak gulai tempoyak utk majlis di tepi rumah..(hahaha.tkde keje..nk juga ada gulai tempoyak..hesh..)